Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kérdésessé vált a programfejlesztés

A Netlander elnevezésű nemzetközi Mars-expedíció előkészületeiben az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet is részt vesz. Az európai Mars-szonda nemrégiben történt elvesztésén, illetve az amerikai Mars-leszállóegység sikeres landolásán túl továbbra is zajlanak előkészületek európai Mars-expedíciók indítására.
Szarka László Irány a Mars: Dr. Szarka László a Netlander plakátjával. Négy szonda ereszkedik majd le a Marsra.
 Ilyen a francia vezetésű nemzetközi Netlander-program, amely a tervek szerint néhány év múlva nem is egy, hanem egyszerre négy szondát juttat el a Mars felszínére. Az egyik részfeladat megvalósítását az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete munkacsoportjára bízták.

– Feladatunk, hogy a Mars-szondák mágneses érzékelőihez olyan számítógépes programot dolgozzunk ki, amely – többek között – képes a Mars felszín alatti rétegeiről, például a jégfelület vastagságáról hiteles adatokkal szolgálni – mondta Szarka László, az MTA doktora, a kutatóintézet főosztályvezetője, a Netlander soproni programvezetője.

– E munkának volt egyik kitűnő szakembere Ubránkovics Csaba geofizikus-informatikus, aki földi adatokon sikeresen tesztelte azt az újfajta geomágneses mélyszondázási eljárást, amellyel a Mars belsejének elektromágneses tulajdonságai is megismerhetők lesznek.
„ Sajnos a fiatal kutató nemrég közlekedési baleset áldozatává vált, halálával pedig leállt a számítógépes program további fejlesztése, finomítása."

– Ez utóbbi műveletekre a Dániában készülő mágneses érzékelők, illetve a teljes mérőrendszer egyre inkább tökéletesedő paraméterei miatt van szükség. A munka nem állhat le: már keressük azt a franciául vagy angolul beszélő fizikust, aki folytatná a megkezdett s eredményeivel nemzetközi feltűnést keltő tudományos munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák ballonosok balesete

Két – szerencsés kimenetelű – hőlégballon-baleset is volt pénteken Sopron… Tovább olvasom