Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Katonai átor és vashonvéd a kiállításon

A Soproni Múzeum arra vállalkozott, hogy a frontkatonák élete mellett az itthon maradtak körülményeit is bemutatja a látogatóknak.

Igazi barikádrendszert, tűzfészket és tiszti szállást is felépítettek a Soproni Múzeum munkatársai a Lábasházban, ahol pénteken nyílik az első világháború történéseit bemutató új interaktív, időszaki kiállítás. A múzeum arra vállalkozott, hogy a frontkatonák élete mellett az itthon maradtak körülményeit is bemutatja a látogatóknak.

– A százéves évforduló kapcsán szakmai szervezeteket, helyi gyűjtőket kerestünk meg, hogy közösen mutassuk be az első világháború soproni és Sopron környéki emlékeit – mondja dr. Tóth Imre múzeumigazgató.
– A Habsburg-dinasztiát jelképező fekete-sárga kapun léphetünk be a nagy háborúba – utal a kiállítás szimbolikájára dr. Kelemen István történész, a tárlat egyik rendezője.

A kiállítás különlegessége a terem közepén elhelyezkedő, közel két méter magas vashonvéd, amelyet 1916-ban a soproni városházán állíttatott a „Rokkant-Gyámolító Egyesület". A fronton lévők megsegítésére az itthoniak szögeket vásároltak, amelyeket aztán belevertek a szoborba.

A Soproni Múzeum tulajdonában lévő különleges szobor most először látható a nagyközönség számára, rajta több mint ötvenezer szöget számolhatnánk meg.
A Lábasház kisterme is meglepetéssel szolgál. A rendezők egy katonai sátrat állítottak fel, ahol az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság filmjeit vetítik majd. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok a megállóban

Olvasónk nem érti, hogy miért nem veszik igénybe a Kossuth utcai éjjeli menedékhelyet, illetve… Tovább olvasom