Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kapu nyílik a külpiacra

A Sopronban működő 5500 cég közül mintegy kétszáz folytat rendszeres exporttevékenységet.

– Az Enterprise Europe Network egyfajta kapu, amely lehetőséget ad arra, hogy egy cég külföldre juttassa termékeit, szolgáltatását. Ehhez persze versenyképes minőségi árucikk vagy kurrens szolgáltatás, továbbá megfelelő ár is szükségeltetik – mondta Csonka László, egy üvegipari soproni cég ügyvezetője.

Ő azok között volt, akik a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában tartott tájékoztatón döntöttek úgy, csatlakoznak az EU által 2008-ban létrehozott nemzetközi vállalkozói hálózathoz – amely már ötvennégy országban van jelen – és térítésmentes bemutatkozó profilt is feltöltenek rá.

Az üvegipari cég öt kontinens ötvenkét országában van jelen gyártmányaival, árbevételük 75 százaléka pedig eleve exportból származik. – Egy üzletembernek mindig újabb és újabb kapcsolatokat, partnereket kell keresnie és tájékozódnia az új irányokról. Minél szélesebb a bázis, minél több lábon áll egy vállalkozás, annál biztosabb lehet a jövője – vallja a cégvezető, Csonka László.

A soproni üvegipari vállalkozás árbevételének 75 százaléka jelenleg is exportból származik, ezt szeretnék tovább növelni. Fotó: Magasi Dávid
A soproni üvegipari vállalkozás árbevételének 75 százaléka jelenleg is exportból származik, ezt szeretnék tovább növelni. Fotó: Magasi Dávid


– Információink szerint az 5500 regisztrált soproni vállalkozásból közel kétszáz folytat rendszeres exporttevékenységet. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kiemelten kezeli a helyi cégek külföldre jutását, az export növelését. Számos rendezvényünk szolgálta ezt a célt, legutóbb az Enterprise Europe Network (EEN) megyei irodájának bemutatkozása is – tájékoztatott Kováts Árpád, a kamara titkára. – Sopronban ugyanakkor az EEN-hez az 5500-ból eddig alig több mint negyven cég kapcsolódott. Ennek legfőbb oka, hogy a soproni vállalkozások egy része bérmunkát végez, másrészt csak a meglévő piacokra hagyatkoznak, ami számos veszélyt rejt magában.

Ezen túlmenően a kereskedelem és a szolgáltatás teszi ki a „torta" legnagyobb szeleteit. Ez utóbbi szférához pedig – úgymond – házhoz jön a kuncsaft. Pedig hasznos lenne az elkényelmesedés helyett aktívan bekapcsolódni a potenciális lehetőségek felkutatásába. A soproni kamarának jó összeköttetése van a burgenlandi partnerkamarával, illetve a bécsi magyar nagykövetséggel, tanácsadó cégekkel és az üzleti kapcsolatok fejlesztését, finanszírozását biztosító pénzintézetekkel.

Hazánk a 10. helyen áll az 54 ország közül

Félhelyesné Zubonyai Judit, az EEN 2008 óta működő győri irodájának vezetője elmondta, a megyében jelenleg több mint 1800 céggel állnak kapcsolatban. Az EEN keretében létrejött üzletkötéseket illetően hazánk tavaly a 10. legjobb helyen állt az 54 ország közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fát ültettek az emlékerdőben

A Széchenyi István-emléknap keretében ületették el a a 189. kislevelű hársfát a hétvégén. Tovább olvasom