Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Kánikulában naponta mérnek

Sopron - A tartós meleg több feladatot ró a vasúttársaságokra. Az augusztus eleji, Tolna megyei vasúti tragédia ráirányította a figyelmet a felforrósodó vasúti pálya veszélyeire.

Az augusztus 2-án Hőgyész közelében történt súlyos vonatbalesetet a szakemberek szerint a meleg miatt eldeformálódott sínek okozták. A biztonságos vonatközlekedés érdekében a nyári forróságban fokozott pályafelügyeletet tartanak a GYSEV vonalain is. A vasúthálózaton több helyen mérik a sínek hőmérsékletét, az adatok változását folyamatosan figyelemmel kísérik.

– Kánikulában, tartós meleg esetén gyakrabban vizsgáljuk a vonalainkat – tájékoztatta a Kisalföldet Stöckert Dávid, a GYSEV kommunikációs szakembere.

Esetenként a nagy meleg miatt sebességkorlátozást kell bevezetni, de ez csak rendkívüli és hosszú ideig tartó hőség esetén válik szükségessé.
Esetenként a nagy meleg miatt sebességkorlátozást kell bevezetni, de ez csak rendkívüli és hosszú ideig tartó hőség esetén válik szükségessé.

– Átlagosan heti két-három alkalommal tartanak bejárást a pályamesterek, azonban nyáron, ha 45 fok felé emelkedik a sínek hőmérséklete, naponta – hétvégén és ünnepnapon is – rendszeresen ellenőrzik a szakaszokat. Déli tizenkét és délután két óra között mozdonyon is végigutazzák a vonalakat. Így minden változás észlelhető.
A szóvivő elmondta azt is, a tartós kánikula szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában. Deformálódás jól karbantartott vágányoknál 50–60 fokos sínhőmérséklet felett fordulhat elő. Esetenként a nagy meleg miatt sebességkorlátozást kell bevezetni, de ez csak rendkívüli és hosszú ideig tartó hőség esetén válik szükségessé. A GYSEV vonalain meleg miatti sebességkorlátozás sem idén, sem tavaly nyáron, sőt, még az azt megelőző évben sem volt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a Patakugrók

Ágfalva - Idén ünnepelte tízéves fennállását az ágfalvi Patakugrók néptáncegyüttes. Ez idő alatt… Tovább olvasom