Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

József Attila versei ihlette fotókiállítás Sopronban - Galéria

A Költészet Napja alkalmából nyílt meg Sopronban fotóművészeti kör rendhagyó kiállítása.

Nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy megnyissam a Soproni Fotóművészeti Körnek a 2012-es Költészet Napja alkalmából rendezett kiállítását, amelynek képeit József Attila versei ihlették. Azért mertem elvállalni ezt a feladatot, mert József Attila költészetét nagyon szeretem és talán eléggé ismerem is, de bevallom, a fotóművészetről, a fényképezésről mint művészetről nagyon keveset tudok - mondta el megnyitó beszédében Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő író.

- Mint, azt hiszem, a legtöbb ember, a fényképet én is olyasvalaminek éreztem, ami leginkább a valóság egy-egy darabkájának minél hűségesebb dokumentálására szolgál, és művészi lehetőségei kimerülnek a technikai tökéletességben illetve a témaválasztásban: abban, hogy valami nagyon szépet vagy ritkán láthatót örökít meg, mint a természetfotók, vagy valamilyen rendkívüli eseményt, esetleg egy jelentékeny emberi arcot, és ezáltal, mondhatni, konzerválja az idő egy pillanatát, vagy a tárgyi kellékek segítségével jellemez egy-egy kort (bevallom, az ilyen régi fényképeket sokszor órákig el tudom nézegetni).


József Attila versei ihlette fotókiállítás Sopronban.


A Soproni Fotóművészeti Kör tagjait azonban, úgy tűnik, az a törekvés egyesíti, hogy túllépjenek a fotóművészetnek ezen a korlátozott fölfogásán, hogy új lehetőségeket keressenek, és, mondhatni, filozofikusabb fotóművészetet hozzanak létre.

Mielőtt láttam volna a képeiket, bevallom, kissé kételkedtem benne, vajon túl tud-e lépni egy vers által ihletett fénykép azon, hogy puszta illusztráció legyen, különösen, ha azok a versek annyira érzékletesek, mint József Attiláéi - tette hozzá Rakovszky Zsuzsa .

A kiállítás megnyitóján közreműködött Németh Éva versmondó, T. Horváth József előadóművész, Horváth Ábel zongora. A tárlat a Várkerület Galériában tekinthető meg április 21-ig.

A kiállító fotósok: Ambrits Tamás, Bánfalvi Kata, G. Nagy László, Hainer István, Herr József, Hajdú László, Kiss Péter, Kránitz András, Németh Béla, Németh Csaba, Pócza Gábor, Simon Tibor, Tóth Zsombor, Udvardy Mihály, Ujvári Gábor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajátosan értelmezi néhány autós a KRESZ-t - Videó

Olvasó tudósítónk néhány, bosszantó, emberi hibát gyanító közlekedési helyzeteket videózott le… Tovább olvasom