Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Jobb helyre költöznek a józsefesek

Sopron - Költöznek a gyerekek a megyei gyermekvédelmi központ József Attila utcai épületéből, miután az épület állaga leromlott, a férőhelyek betöltetlenek, az intézmény gazdaságtalan.
Átszervezi a gyermekvédelmi központ soproni szakmai egységeit a fenntartó, a megyei önkormányzat. A változtatásnak több oka is van; egyrészt itt is csökkent a gyermeklétszám, másrészt az épületegyüttes műszaki állapota is rendkívül leromlott.

– Röviden be kell mutatnom a soproni intézményrendszert, hogy érthető legyen az átszervezés – mondja elöljáróban Szendrődi Andor, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatóhelyettese. – Öt szakmai egység működik Sopronban. Vannak a lakásotthonok – kettő a Kurucdombon, egy Harkán –, összesen 36 gyermeknek nyújtanak családias ellátást. A Cseresznye sori otthonban negyven gyermek ugyancsak családias környezetben él. Együtt vannak a testvérek, a csoportok családiasan működnek; fiúk és lányok a szülői mintát nyújtó nevelőkkel. Az utógondozó részlegünk a József Attila utcában, a főépületben működik 24 férőhellyel. Itt az állami gondozásból kikerülő, 18 és 24 év közötti fiatalok élnek. A speciális ellátást igénylő gyerekek, azaz a drogfüggő, szenvedélybeteg, magatartászavarokkal küzdő 18 év alattiak – tizenöten – eddig a József Attila utcai épületegyüttes hátsó részében kaptak helyet. Őket, valamint a 24 növendék otthonául szolgáló gyermekotthont érinti most az átszervezés – magyarázza az igazgatóhelyettes.

A József Attila Gyermekotthon hátsó épülete már nem alkalmas arra, hogy itt gyerekek, fiatalok éljenek.
A József Attila Gyermekotthon hátsó épülete már nem alkalmas arra, hogy itt gyerekek, fiatalok éljenek.

Az épületek adottságai arra sem adnak módot, hogy falaik közt kialakítsák a családias körülményeket.

Műszakilag elavult, a közművei elöregedtek, a fenntartás drága. Ezért első körben kiürítik a hátsó épületet, megszüntetik a konyhát.

A gyermekotthon lakóinak többsége az ugyancsak megyei fenntartású Doborjáni-gyermekotthonba kerül, a speciális részleg pedig a főépületbe költözik.

Az átszervezés persze érinti a dolgozókat is, de mint Szendrődi Andor hangsúlyozta, mindenkit el tudtak helyezni.

A hátsó épület kiürítése valószínűleg csak az első lépés, a megyei önkormányzat később – ahogy a pályázatok ezt lehetővé teszik – kisebb és alkalmasabb egységekbe szeretné költöztetni a gyerekeket.

Olvasóink írták

 • 5. FrameSet 2009. március 25. 16:59
  „A városnak is jobb lesz, ha ezek a többségében Győrből jött fiatalok (többségüket jól ismeri a rendőrség) eltünnek innét a városból. Zrinyi utcaiak tudnának mesélni.”
 • 4. Telepathia 2009. január 23. 09:55
  „Bölcs és jó döntés, korábban is meg lehtett volna lépni ezt!”
 • 3. kubizo 2009. január 23. 09:13
  „Én nem bánnám, ha valóban megújulna az épület, a vele szemben levő "csúfhotellel" együtt.Ilyen kicsi gyermek létszám mellett már nem érdemes ekkora monstrumot fenntartani.Itt lakok a Vasvárin, szeretem a környéket, szívesen vennénk benne lakást, ha felújított társasházzá alakítanák.Valamit mindenképpen kezdeni kell vele.”
 • 2. bobo 2009. január 22. 20:16
  „Van egy olyan érzésem, 5 év múlva már csak mint "milliomos lakások 2.0" néven emlegetik a most bezárandó épületet.”
 • 1. TancsKaszabell 2009. január 22. 19:14
  „Tessék mondani ,mire alkalmas még?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt a kópházi „fő

Kópháza - Pályázati pénzből, két ütemben tervezik Kópházán a Petőfi tér felújítását. A településen… Tovább olvasom