Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Jó álláshoz nyelvvizsga kell

Sopron - A júniusban befejeződött iskolaév után és a tavaszi szemeszter lezárásával emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma. Régiónkban legtöbben közgazdasági diplomával szeretnének elhelyezkedni.
A tanév vége óta tömegesen keresik fel a frissen végzettek a munkaügyi központokat. A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma júliusban 18,9 százalékkal, csaknem 7 ezer fővel emelkedett.

– Győr-Moson-Sopron megyében az álláskeresők száma jóval kisebb az országosnál átlagnál, Sopron térségében pedig még jobbak a mutatók. A regisztrált pályakezdők aránya viszont az országos tendenciával összhangban megyénkben is emelkedett nyáron – tájékoztatta a Kisalföldet Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese.

– A regisztrált pályakezdők száma a megyében 185 fővel, a soproni kirendeltség körzetében 18 fővel emelkedett júliusban.

– A regisztrált pályakezdők közül 95-en felsőfokú oklevéllel, 99-en érettségivel, 105-en szakközép-iskolai, 112-en szakiskolai képesítéssel, szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkeznek – folytatta.

Magyar Péter (j) pályakezdőt is sürgeti az idő. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó segíti az álláskeresésben. Fotó: Magasi
Magyar Péter (j) pályakezdőt is sürgeti az idő. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó segíti az álláskeresésben. Fotó: Magasi


A főigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy bizonyos szakmunkásokból hiány mutatkozik. Segéd- és betanított munkásokat, vasipari szakmunkásokat, lakatosokat, hegesztőket keresnek. Keresett továbbá a gépkocsivezető és a könnyűgépkezelő is, a vendéglátás területén szakképzett szakácsokra, felszolgálókra van szükség.

– Tapasztalataink szerint a frissen végzett fiatalok vagy közvetlenül az államvizsgát követően, esetleg előtte májusban, vagy pedig a nyaralás után, augusztus utolsó napjaiban kezdenek intenzív álláskeresésbe – mondta el a Kisalföld megkeresésére ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó. A szakember szerint nyáron az állásajánlatok száma is kevesebb, ilyenkor ugyanis a cégek is „takarékos üzemmódban" működnek, a munkáltatók többnyire a vakáció után hirdetik meg álláshelyeiket.

– A legnagyobb túlkínálat most a közgazdász végzettségűekből van, nekik nagyon nehéz munkát találni – folytatta a szakember. Már nem is egy, hanem két idegen nyelv ismerete kell a sikerhez. Keresettek viszont a gépészek, a műszaki oklevéllel rendelkezők, ők néhány nap alatt megtalálhatják álmaik munkahelyét. A szakmunkásokat nyaranta az ausztriai szezonális munkák csábítják el. Általánosságban is elmondható, hogy a képzett szakembereket szívesen fogadják külföldön, főként a helyiek számára nem túl vonzó állásokban. Most például több tucat embert, főleg ápolókat várnának Izraelbe, Olaszországba. Hozzá kell tenni, hogy saját szakmájukban a diplomások Ausztriában sem találnak könnyen munkát.

Olvasóink írták

 • 19. Vélemény 2008. augusztus 22. 15:41
  „FREDDY!

  így igaz!

  amíg a döntő az, hogy kit ismersz, snem az, hogy mit tudsz ( nem papírokkal bizonyítani, hanem valóban) addig semmi remény a helyzet javulására.”
 • 18. FREDDY/S 2008. augusztus 20. 17:23
  „A valódi jó álláshoz egy korrupció mentes ország kell, nemde...”
 • 17. Szorgos 2008. augusztus 20. 12:12
  „A szakmai kultúra és az intelligencia NEM a diploma és nyelvvizsga függvénye!! Ezeket otthonról (felénk úgy minősítenek egy újy embert: Volt gyereksziobája, vagy nem), ill. a szakmai környezetünkből hozzuk...ha ugyan hozzuk.”
 • 16. Ötvös csöpi 2008. augusztus 20. 00:00
  „Az oktatási rendszerünk meg a sorkatonaság eltörlése a baj....

  1 oktatási rendszer:
  túlképzés folyik ész nélkül....
  minden iparos (kőműves, ács, asztalos....stb) panaszkodik, hogy nincs utánpótlás, mert a gyerekek nem választanak "szakmát" mert az ciki.....
  a menő az üzletember (igen, van ilyen képzés is okj-s!!!), meg a közgazdász ( a meki-ben jó sok dolgozik belőlük :D), meg az informatikus......

  2 azért tényleg unalmas és semmirevaló dolog volt sorkaronának lenni, DE
  megtanított visszacsippenteni az arcból elég sok embernek!!!!
  most ugye mindenki kurva vagány.... az első pofonig.....

  Lehet vitatkozni a nyelvvizsga szükségszerűségén, de van olyan fiatal (kb 30 éves) ismerősöm aki nyelvtudás nélkül asztalosként hülyére keresi magát ..... hogy miért???..... mert professzionálisan ért a szakmájához!!!!!
  és figyelemmel követi a szakmai változásokat..... jaaaa, hogy ehhez ész is kell......”
 • 15. Maort 2008. augusztus 19. 20:17
  „Pesten olvasom ezt az oldalt, jó látni, hogy milyen problémák foglalkoztatják a vidéki embereket.
  Konkrétan a témához: Mindig is voltak, vannak és lesznek lusta, ügyeskedő és kényelmes emberek. Nálunk a vállalatnál a "napi 24 óra és egy éjszaka elv" érvényesül, ezt a fiatalság nagyon nehezen veszi tudomásul, sokan képtelenek lemondani bármiféle kényelmi szempontról. Ez eléggé szomorú, ugyanis a mi köreinkben csak a munkáért jár fizetés!! Lehet "csak" 8 órát dolgozni, de ahogy Magyarországon a legtöbb állásban, ebből nem nagyon jön össze a házra+autóra- a nej nercére való!
  Tja nyelvtudás: valaki nyelvet akar tanulni, szabad a pálya irány az anyanyelvi környezet! Ez már a leendő (ha egyáltalán haza jön) munkáltatónál pozitívum, ugyanis ez már a bátorság, kitartás és elszántság fokmérője is.”
 • 14. prettywomen-nek 2008. augusztus 19. 17:30
  „Kimlén lakik egy új-zélandi csaj,keresd fel,sajna nem tudom hogy hol de szerintem már ismerik ott.”
 • 13. Magister 2008. augusztus 19. 17:13
  „Telitalálat Vendégmunkás!!
  Jó értelemben véve a mai ifjúság egyáltalán nincs megtaposva = puhányság és elbizakodottság jelei mutatkoznak. Már az általános iskolában bizonyos vonalon (sport, kiemelt tantárgy), aztán pedig a gimnáziumban sokkal jobban kellene hajtani a diákságot. Biztosan nem lenne ilyen nagy probléma az elhelyezkedés és ún. rangon aluli állásokban is elhelyezkedne a fiatalság!”
 • 12. Vélemény 2008. augusztus 19. 13:15
  „Vendégmunkás!

  A MUNKÁVAL SZEMBENI ALÁZAT NEM EGÉSZEN EZT JELENTI, NO DE MINDEGY!

  A SZAMÁRLÉTRÁT ANNYIRA NEM EMLEGETNÉM, BÁR AZ IS NYILVÁNVALÓ, HOGY TELJESEN A STARTNÁL MÉG CSAK ELMÉLETI TUDÁS VAN, HA VAN.”
 • 11. Vendégmunkás 2008. augusztus 19. 11:24
  „A helyzet és a recept a következő: Diploma van, de a munkával szemben alázat nincs!! A mai ún. "frissdiplomások" többsége kigurított vörös szönyeget (rögtön vezető pozíció, stb.) és csillagászati fizetést vár el és nem hajlandó végig jarni a "szamárlétrát", ugyanis a vállalati struktúrát és a belső folyamatokat csak akkor lehet igazán megismerni, ha a leendő vezető majdnem minden termelési stációt saját "bőrén" tapasztal meg. Ez a szemlélet teljességgel hiányzik.”
 • 10. Egy volt ügyfél 2008. augusztus 19. 10:26
  „A cím nyilván az állásközvetítő cégek álláspontját alapján lett választva, ami egyben azt is mutatja, hogy ezek a cégek milyen színvonalon végzik a munkaerő toborzást.

  ORBÁN ÚR!

  NEM TUDOM, HOGY NÉZTE, OLVASTA-E MÁR A HOZZÁSZÓLÁSOKAT!

  NEM ÁRTANA!

  LEHETNE TANULNI BELŐLÜK!”
 • 9. tricse 2008. augusztus 18. 21:56
  „prettywoman!

  ha gondolod keresd meg a postás fiamat és beszélgessetek,van neki angol nyelvvizsgája és tudása is:)))
  igaz a főiskolát gyorsan otthagyta mielőtt diplomás munkakereső lett volna belőle:)))”
 • 8. DG 2008. augusztus 18. 17:21
  „A jó álláshoz vagy - 90 %-ban - jó kapcsolat, vagy - 10 %-ban - kibaszott nagy szerencse kell! Persze, ha az alapfeltételek, szakképesítés, nyelvtudás, stb. megvannak.”
 • 7. nem mondom meg 2008. augusztus 18. 15:17
  „A jó álláshoz előbb kell egy jó munkahely, aki az állást biztosítani tudja. A jó munkahelyhez meg jó cégek kellenének, amik nincsenek. A nyelvvizsgára meg magasról tesznek. Használható nyelvtudás kell.”
 • 6. Munkaadó 2008. augusztus 18. 13:44
  „Sajnos a nyelvvizsgát igazoló keménykötésű papiros annyit ér az esetek többségében, mint az a jogosítvány, amit 30 éve szerzett gazdája, de 5 km-t sem vezetett. Illúzió azt gondolni, hogy a "papír" minden esetben nyelvtudást is takar! Sajnos ma ez a helyzet. Amikor valaki munkára jelentkezik idegen nyelven kell vele elbeszélgetni és az írásbeliségét rövid levélke megíratásával sem árt tesztelni. Nem a vizsgarendszerekkel van a hiba, hanem a mai ember nyelvekkel kapcsolatos kihívásai a mindennapokban finoman szólva elégtelen. Nem kell messze menni: miért kell minden filmet szinkronizálni, stb.!!! Persze lassan már a diplomával is ez a helyzet...már már a bélyegzőt is meg kell nézni, de legfőképpen a diploma gazdáját!!! Baromság ez a többdiplomás mánia, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a több diploma (kivétel az egymásra épülő és egymást kiegészítő oklevelek) mögött sokszor egy magát kereső személyiség lakozik, aki igazából nem is akar, vagy nem képes elmélyülni a fő területén.”
 • 5. koviren 2008. augusztus 18. 12:38
  „Ez a cím nagyon rossz. Az álláshoz nem nyelvvizsga, hanem nyelvtudás kell. És ez sajnos két különböző dolog manapság. Azért is rossz a cím, mert azt sugallja, hogy a papír elégséges, pedig az csak a diplomához elégséges. Erre a szerkesztőnek figyelnie kellett volna, ha már a cikkíró elkövette a hibát.
  Sajnos a Kisalföldben ez nem az első és nem az egyetlen.”
 • 4. PrettyWoman 2008. augusztus 18. 10:58
  „3. - Igaza van sok mindenben. Egyrészt a papír, meg még mindig a tőkekapcsolatok számítanak. (És akinek nincs protekciója?) A papír (diploma, nyelvvizsga) is csak akkor számít, ha nincs, vagy nem olyan van. Ha van, akkor azt pont nem jó (ó de kár...). Aki pedig ott ül (munkaközvetítők), annak általában semmilyen diplomája, nyelvvizsgája van, de ismerőse volt, ezért van jó munkahelye. Az egyik kedvencem, amikor kb. 20 éves kislány dönti el, ki lesz alkalmas a posztra (főleg, ha az vezetői, magas kvalifikáltságot és tapasztalatot igényel). Én már jártam ilyen interjún és irtó komolytalan volt az egész. Persze ő is fel tudja olvasni az okos kérdéseket a papírról meg meg tudja íratni a kül. szem.teszteket, de nem hinném, hogy alkalmas ilyen komoly dologban dönteni. A másik kedvencem pedig az, amikor a nyelvtudást tesztelik. Már többször fordult elő, hogy olyan ember akart levizsgáztatni, aki még annyira sem tudott angolul, mint én. Meg olyan is akadt, aki egyáltalán nem tudott angolul. És még csak kényelmetlenül sem érezte magát. Röhögés kerülgetett, pedig nagyon siralmas az egész.
  Egyébként még egy nagy gond is van a nyelvtudással. Hiába szerzem meg a nyelvvizsgát, elsorvad a tudás, ha nem tudom tudom gyakorolni. Itthon persze olvashatok, szótározhatok, nézhetek angol nyelvű DVD-ket, de a szóbeli gyakorlás nagyon hiányzik. Olyan partner kellene hozzá, aki angol ajkú. És nem tanár, ha lehet. De ilyet nagyon nehéz találni. Én már keresek egy ideje itt Győrben, de nem találok. Semmiképp sem arra lenne szükségem, hogy nyissuk ki a munkalapot a 87. oldalon, stb. Hanem hogy beszéltessenek, és hogy én is halljak eredeti angol szöveget, hogy az interjún ne jöjjek zavarba. Mert egy cégnél általában a szóbeli angol a lényeg, hiszen az írásbeliségnél van segítség (szótár, sémák, formalevelek), és több idő is.
  Ha valaki tudna nekem ez ügyben segíteni, köszönettel venném.”
 • 3. Vélemény 2008. augusztus 18. 09:30
  „Igen nyelvvizsga!

  Persze én inkább úgy mondanám, hogy nyelvtudás!

  No meg korrektül, szak- és korszerűen működő, dolgozó állásközvetítő cégek és munkaügyi szervezet!

  Ma magyarországon sajnos még nagyon ritka a kompetencia alapú munkaerő kiválasztás, még mindig a papír számít elsősorban!”
 • 2. haa 2008. augusztus 18. 08:38
  „Nincs felvevő piac. Hiába végez az ember fia/lánya iskolát, ha nincs megfelelő lehetősége elhelyezkedni.”
 • 1. brrrr 2008. augusztus 18. 06:12
  „Jó álláshoz nem nyelvizsga, hanem nyelvtudás kell ... A papir nem minden!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A színesfém-felvásárlásra ráfér a szigorítás

Sopron - A rendőrség rendszeres ellenőrzéseket tart a legális fém- és színesfém-átvevőhelyeken,… Tovább olvasom