Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Jelen van az űriparunk a Nemzetközi Űrállomáson

Komoly szerepet játszottunk például az 1986-ban, a Halley-üstökös vizsgálatára felbocsátott űr- szondák létrehozásában.
- A magyar űrkutatás és az űripar kiemelkedő teljesítményeket tudhat maga mögött – nyilatkozta a Kisalföldnek Solymosi János, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke Sopronban, a Magyar Űrkutatási Fórumon. – Komoly szerepet játszottunk például az 1986-ban, a Halley-üstökös vizsgálatára felbocsátott űr- szondák létrehozásában.

Ez volt az első alkalom, amikor ember alkotta űreszköz egy üstökös magjához közel repült. Részt vettek a magyar kutatók és mérnökök a Rosetta űrszonda megépítésében is, amely 2014-ben egy üstökös magjára szállhatott le, a felszínén méréseket végzett és ott fényképeket készített.

Solymosi János (balra) és dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke és főtitkára a soproni űrfórumon. Fotó: Nyikos Péter
Solymosi János (balra) és dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke és főtitkára a soproni űrfórumon. Fotó: Nyikos Péter


Magyar fejlesztésű tudományos eszközeinkkel ott vagyunk a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is, s a mi vevőberendezéseinkkel fogják négyszázmillió kilométerről az indiai Mars-szonda jeleit.

Az elnök részletezte, hazánkban közel négyszázan tevékenykednek az űripar több területén az anyagtechnológia, a szoftverek, a fedélzeti számítógépek, az adatgyűjtő berendezések és az űrkommunikáció fejlesztésében.

Hazánk idén februárban lett teljes jogú tagja az Európai Űrkutatási Ügynökségnek, s ez további új lehetőséget biztosít a nemzetközi programokban való részvételhez.

„Kis országként ha az abszolút számokat nézzük, akkor kicsi a részesedésünk az űriparból. Ha viszont közreműködésünk tudományos színvonalát vesszük alapul, akkor kiemelkedően jól teljesít a hazai űrkutatás és űripar" – jellemezte helyzetünket Solymosi János.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami eltört - Szakadás a baloldali egységben Sopronban?

Az új baloldali kis pártok, itt Sopronban az MSZP árnyékában tevékenykednek - jelentette ki Vörös… Tovább olvasom