Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Ivanics Ferenc az osztrák korlátozásról

Kistérség - Ivanics Ferenc, a Fidesz képviselője kérdést tett fel Göncz Kinga külügyminiszternek a hazánk schengeni csatlakozása után bevezetett osztrák korlátozások ügyében.

– Tavaly decemberben régen várt esemény történt, a schengeni határnyitás majdnem mindenhol átjárhatóvá tette az évtizedeken keresztül lezárt határokat – kezdte felvetését Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő. – Ausztriában nem mindenki gondolja így, és egyesek továbbra is a zártság hívei.

A magyar–osztrák határon több helyen előfordult, hogy a sorompók jelképesen lent maradtak, azaz a határ másik oldalán behajtani tilos táblákat helyeztek el az utakon. Milyen helyi érdek írhatja felül az európai szintű döntést? Mit tett eddig a tárca a schengeni elvek érvényesítéséért az újszerű helyzetben? Milyen tárcákkal szükséges együttműködni ebben a kérdésben?

Mire számíthatnak Zsira, Fertőrákos és a szomszédos települések lakosai? Mikor mehetnek át autóval a hozzájuk legközelebb eső határon? – tette fel a kérdéseket a képviselő.

Horváthné dr. Fekszi Márta, a Külügyminisztériumi államtitkára válaszában elmondta, a schengeni végrehajtó bizottság 1994-es határozata kimondja, a határátkelőhelyeken valóban le kell bontani a korlátokat. Az utak biztonsága, valamint közlekedésbiztonsági okokból azonban a korlátok fenntarthatók, illetve ha eddig nem voltak ilyenek, akkor bevezethetők. A zsirai út korábban bicikliút és gyalogosút volt.

Egy egész vékony aszfaltréteget helyeztek el rajta, ami nem megfelelő gépkocsikkal való áthajtásra. Mörbischen ugyanez a helyzet. Tehát közlekedésrendészeti, útbiztonsági szempontból korlátozás elhelyezhető. Az államtitkár hozzátette: a Külügyminisztérium január 30-án írásban megkereste az Önkormányzatok Országos Szövetségét és megkérdezte, van-e az önkormányzatoknak tudomásuk olyan tényleges, a határok átjárhatóságával kapcsolatos problémáról, amelynek megoldásához a Külügyminisztérium a külpolitika eszközeivel segítséget tud nyújtani.

Arra is rákérdeztünk, kaptak-e olyan észrevételt, kritikát a megyei lakosságtól, amely kifejezetten a schengeni csatlakozásból eredeztethető, szabad mozgás korlátozása, mélységi ellenőrzés s a többi. Eddig egyetlenegy önkormányzati szövetség sem válaszolt a Külügyminisztériumnak, tehát hivatalosan nem érkezett megkeresés.

Olvasóink írták

 • 20. joco1 2008. február 28. 06:21
  „Kapuvári: Fáj az igazság? A balos csürhéhez: " A fidesz klaszikus baloldali- söt olykor szélsöbaloldali- retorikával programmal gyözködi ez embereket" Political Capitol igazgatoja mondta ezeket. Tehát kiket is szid ?”
 • 19. joco1 2008. február 27. 05:54
  „Kapuvári: hát lehet valakinek 2 azaz kettö diplomájai is , ha a mentalitása a "huggyos" "kossuthtériek"- tudja a hirtv. szerinti "hösforradalmárok" ,. ja és a "hidfoglaló" szintjén áll.Ja és itt nem a népszavazás a TÉMA. Megj. : tapasztalataim alapján( már nyuigdijas vagyok) soha nem szoktak "dicsekedni" az igazi diplomával rendelkezök)”
 • 18. Kapuvári 2008. február 26. 20:39
  „Nekem is 2 diplomám van, és azt mondom,ne legyen tandíj!IGENIGENIGEN!csürhe balos népség!”
 • 17. hy 2008. február 26. 13:53
  „Osztrák se hülye a Fertő mellet miért nyitná meg a határt ? Odalátogató vendéget nem akarja hogy nálunk szálljon meg ugyanolyan minőségban csak olcsóbban.”
 • 16. egy falusi 2008. február 25. 22:02
  „ennyit írok: Aranyketrec. ha művelt vagy, tudod miről van szó! ha meg nem, kérlek, olvass utána! de lehet, h felesleges. 2 diplomával veszekszem veled kedves kapuvári. oszt minek. a butaság nem egyenlő a bunkósággal. szóval, ta ha én te lennék, akkor legyen tandíj!”
 • 15. Kapuvári 2008. február 25. 19:32
  „hazug,csaló,lopós emberekkel nem lehet észérvekkel beszélni!akkor kell a tojás és a kockakő!”
 • 14. joco 2008. február 25. 18:06
  „zsizsi: hát pont ez az egyik "legnagyobb" probléma "a pápai tolvajok.( Tudod kicsiny fideszes alvezérnek ezért kéne a szomszéd "kollégájával" beszélni, ne csak a közös "piaturák", mint a korábbi szoci idökben, hanem a TÁRGYALÁS lenne a cél.”
 • 13. zsizsi 2008. február 25. 13:29
  „Kicsit hanyagolni kéne a témát és megnyílnának a határok, az osztrák márcsak dafke nem nyitja meg, látva hogy bosszankodunk rajta. Ti itt politikai vitákba bonyolódtok, pedig csak idő kérdése és a multkori pápai tolvajok lenyúlják a behajtani tilos táblákat.”
 • 12. joco 2008. február 25. 05:55
  „Kapuvári: továbbra is megmaradtál jellemzöen fideszes: ha nincs érv, jön a "mocskos" jelzö. Oké tudud, Ti csak igy- illetve hasonloan: tojás-,és molotovkoktél dobálással- gondoljátok a vitát megoldani. Ez csak az érv nélküli emberkék jellemzöi.”
 • 11. olvasó* 2008. február 24. 19:27
  „Lehet,hogy eltévedtem? Nem az osztrák korlátozás a téma? :)”
 • 10. Kapuvári 2008. február 24. 19:05
  „nem érted,hogy nem vagyok fideszes!csak röhögök rajtatok,majdnem megszakadok!remélem felmegy a vérnyomásotok!mocskos liberálisok!és szavazóik!”
 • 9. joco 2008. február 24. 18:30
  „kapuvári:14:31: tudod lehet mindenkit szidni, de hülyeségeket irni-kábitoszer, buzik-az már ocsmányság.Ja hincs érv jön a jellzök halmazza?Tudod itt arrol van szo, hogy egy fideszes megkérdezte a külügyminisztériumot, és nem arrol, hogy a az "impotens " kormány nem tud valamit elintézni. Tudod a sogoréknál hasonlo szinezetü kormány van hatalmon mint a fidesz, tehát a szomszéd sogor elv-társaitol igazábol megkérdezhette volna a Te fideszes "barátod" amit akar.”
 • 8. egy falusi 2008. február 24. 14:50
  „miért baj, h mszp szavazó vagyok? ez szerinted bűn??? amúgy meg nem vagyok impotens. miből gondolod, hogy amit tudsz az az igaz? ki vagy te, hogy eldöntöd, ki a jó és a rossz??? sajnállak nagyon.”
 • 7. Kapuvári 2008. február 24. 14:31
  „Na és?sajtó és véleményszabadság van nem?XXI.szd!azt szidok és úgy,akit akarok,semmi közöd hozzá!nem vagyok fideszbérenc,leszarom őket is!csak a hazug,csaló,nem tisztességes,istentelen embereket gyűlölöm,akik kábítószert adnának gyerekeim kezébe,és a buzikat támogatják!még mit írjak a feriről,miért nem szeretem?március9. után ugyanezeken a neveken találkozunk!tehetetlen,impotens mszp-szdsz bűnbanda!”
 • 6. idiota 2008. február 24. 08:59
  „egy falusi!

  Ne foglalkozzál vele. A kapuvári, meg a cseter, FideSS bérencek.
  Márc. 9 után eltünnek mint szürke szamár a ködben. Az Én nickem illik rájuk igazán.”
 • 5. egy falusi 2008. február 24. 04:50
  „kedves Kapuvári!
  hogy jött a témához, amit írtál??? állandóan szidod a kormányt, csak okot nem írsz le, hogy miért. beteg ember vagy te is. sajnos”
 • 4. Kapuvári 2008. február 23. 20:40
  „oscar!megsúgom,ti vagytok a böszmék!a göncz lány,és a buzi fodorgabriella semmit se tudnak elintézni!impotens egy kormány ez!”
 • 3. joco 2008. február 23. 16:37
  „Oscar: érdekes párositások találhatoak a reagálásodban. 1, jobbos 2, narancs 3. böszme.Pedig én csak azt javasoltam , hogy a pontos válaszért forduljon az osztrák jobbos kollégájához a szintén jobbos fideszes.Érdekes egyik jobbos sem "szereti" a másik ország jobbosát? Nincsenek beszélö viszonyban? Én csak kérdeztem!!”
 • 2. Oscar 2008. február 23. 15:59
  „joco Kedves jobbos barátom ne láss mindent narancsból ennyire böszme nem lehetsz.”
 • 1. joco 2008. február 23. 08:14
  „A fideszes miért nem a burgenlandi "kollégájától " kérdezte meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spirituális parkot terveznek Hidegségen

Hidegség - Európa-szerte is egyedülálló spirituális park létrehozását tervezik Hidegségen. Sikeres… Tovább olvasom