Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Iván: Kocsmai betörés volt, a cigányozás nem biztos

Iván - "Meghaltok ti büdös cigányok!" - ezt kiabálta valaki egy piros kocsiból vasárnap Iván utcáin, állították az iváni romák, akik emiatt utcára vonultak. Később kiderült, az autó egy helyszínelőé volt, abból senki nem kiabált. Korábban betörtek egy Fő utcai italboltba, ennek is köze lehet az eseményekhez. Rendőrautót azonban senki nem vert szét.

Hatvan-nyolcvan cigány vonult utcára vasárnap este Ivánban, miután - állításuk szerint - valaki etnikumukra vonatkozó, diszkriminatív kifejezéseket kiabált egy elhaladó piros autóból. "Meghaltok ti büdös cigányok!" ez hangzott el egy piros Ford Fiestából - állítják a romák. Mint megtudtuk, az az autó, amiről a romák azt állítják, hogy belőle a cigányozás elhangzott, az egyik helyszínelőé volt.

Az eset szálai vasárnap estére vezethetők vissza, amikor betörés történt a településen, az egyik Fő utcai italmérésbe hatoltak be ismeretlenek. Gázpalackok és söröshordók eltulajdonításával 250 ezer forint értékű kárt okoztak a Fő utcai italmérésnek. A rendőri helyszíneléskor a kocsmától kétszáz méterre, a Kápolna utcában már gyülekezett a felhergelt kisebbség. Mint mondták, a rasszista megnyilvánulásért kívánnak elégtételt venni. A felbőszült tömeget a rendőröknek sikerült megnyugtatniuk, így a tüntetés végül békésen ért véget - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kocsis Tünde. Tőle azt is megtudtuk, a helyszínelő piros autójából - melyből a romák szerint valaki "cigányozott" - egyáltalán nem hangzottek el az említett rasszista mondatok.

 Pattanásig feszült helyzet

– Mindenki tudja, mi itt a helyzet, de nem nyilatkozom, csak felhúznám magam – mondta az egyik járókelő, amikor arról kérdeztük, mi lehet az oka a feszült állapotnak. A helybéliek elmesélték: nemrég egy egész disznót loptak el valakitől a faluban, s van, akitől tyúkokat: a friss hóban a tolvajig vezettek a nyomok. Megtörtént, hogy egy egész hűtőládát is meglovasítottak tartalmával együtt, s rengeteg az apróbb tolvajlás is. Sokan felvetették: jó lenne, ha eltörölnék a lopás húszezer forintos kárértékhatárát, hiszen az elkövetők most eleve „kiszámolják", mennyi árut lehet komolyabb rendőri következmény nélkül eltulajdonítani. Sürgősen tenni kellene valamit, mondják, hogy a felnövekvő cigány ifjúság előtt már a becsületes munkával szerzett jövedelem legyen a minta, ne a „megélhetési bűnözés".

A megkérdezett cigányok ugyanakkor azt panaszolták, hogy egyre nagyobb a gyűlölet irántuk és a gyerekeik iránt.

Régebben együtt dolgoztunk, együtt mulattunk, együtt fociztunk a nem romákkal.

Ma már sem cigánynapot, sem falunapot nem lehet rendezni a faluban, akkora az ellentét" – összegzett egy középkorú cigány férfi, akinek a sors ezer ráncot szántott az arcára.


Egy-két százaléknak van munkája

Az iváni önkormányzatnál megtudtuk: a cigány munkaképes lakosság alig 1–2 százalékának van munkája, a többi segélyből, támogatásból él. Költségvetésükben  a szociális alap terhére történnek a kifizetések. Az „Út a munkába" projekt feltételei is olyan szigorúak voltak, hogy mindössze két iváni kerülhetett be a programba. A meglévő problémák orvoslására ma délelőtt megbeszélést tartanak a helyi és a cigány kisebbségi önkormányzat vezetői és Farkas Gábor soproni rendőrkapitány.

Gosztonyi Miklós 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt írja egy hozzászólónk:


"A Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen, Ivánban az elmúlt percekben mintegy 100 - kapákkal, kaszákkal - felfegyverkezett cigány támadt a kiérkező nyomozókra és jelen pillanatban épp a rendőrautót verik szét. Az eset előzménye, hogy az elmúlt éjszaka feltörték a faluban az egyik kocsmát és a tulajdonos ezt be merte jelenteni a rendőrségre. A rendőrök kiérkezését a cigányok nem vették jó néven és bosszút állnak. Friss információkkal folyamatosan jelentkezünk.

21.20 A cigányok teljesen szétverték a rendőrautót. Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya szerkesztőségünknek elmondta, hogy négy megyében rendelte el a készenlétet, hogy szükség esetén - mint Galgagyörkön - kimenekítsék a magyar családokat."


Mint megtudtuk, a hozzászólásnak nincs valóságalapja, Ivánban nem vertek szét rendőrautót!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván: Kiút a tanulásban, a munkában

Iván - Három rendőr teljesít szolgálatot Ivánban, akik munkáját naponta további két rendőr erősíti… Tovább olvasom