Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Ismét becsengetnek Fertőendréden - Lesz iskola a faluban!

Ismét becsengetnek Fertőendréden - Lesz iskola a faluban!Szeptembertől ismét működhet az iskola Fertőendréden. Fotó: Magasi
A tervek szerint idén szeptember elsejétől Waldorf-iskolába járhatnak az alsó tagozatos diákok Fertőendréden. A településen fél évtizede szűnt meg a helyben oktatás.
Amilyen nagy szívfájdalommal zárt be hat éve (2010. szeptemberében) Fertőendréden az Endrédy Vendel Általános Iskola, most olyan nagy tervekkel várják a szeptember elsejét. Akkortól, ha minden jól megy, hosszú éves várakozás után, ismét gyermekzsivaj tölti majd be a tantermeket.

Ahogy csengő is felébred tetszhalott álmából, úgy várnak új – családos, fiatal – beköltözőket a településre.

A 620 lakosú település képviselő-testülete a napokban döntött arról, hogy bérbe adják az iskola épületét. Egy lényegi kikötésük volt: valamilyen formában maradjon meg névadónak a falu híres szülöttje, Endrédy Vendel, illetve az iskola aulája a falu rendezvényei előtt nyitva álljon.

A tervek szerint a következő tanévtől kezdheti meg működését a Waldorf-iskola – tudta meg a Kisalföld Horváth Attiláné polgármestertől. – Nagy fejlemény ez számunkra, ugyanis negyven-ötven diákunk nap mint nap igázik. Többségük Fertőszentmiklóson tanul.

Fertőendréden a tervek szerint a Waldorf-iskolában először alsó tagozat lesz, ahol az előzetes igények szerint harminc-negyven kisdiákot fogadhatnak. Aztán, ha minden jól megy, akkor jövőre óvoda is nyílhat a már meglévő mellett, ám a legfontosabb most az, hogy zavartalan legyen az indulás.

Régi álmunk válik valóra, hiszen évek óta szeretnénk egy Waldorf-iskolát elindítani ebben a térségben – mondta el Dorogman Csilla, az iskola fenntartására létrehozott egyesület titkára, a kezdeményezés egyik elindítója.

– Fertőendréden minden adott volt, hiszen egy olyan épületet sikerült találnunk, ahol korábban oktattak is. Így nem kell pénzt költeni az átalakításra. A szülők aktív részvételére azonban számítunk, ugyanis nagyban támaszkodunk rájuk.

Sok dolgunk lesz majd a tanévkezdet előtt. Waldorf-berkekben hagyomány, hogy a tantermeket közösen alakítjuk át olyanná, hogy a gyerekek legyenek a központban. Úgy számolunk egyébként, hogy Harkától egészen Beledig bezárólag lesz majd kisdiákunk.

A Waldorf-iskola egy választási lehetőség mindazoknak, akik nem akarják a gyerekeiket az állami oktatási rendszerben taníttatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat IC-kocsit vett a GYSEV

A felújítás és festés után az első IC-kocsik várhatóan nyáron állnak forgalomba. Tovább olvasom