Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Irsaival kezdődik a szüret

Soproni borvidék - A hagyományoknak megfelelően idén is az Irsai Olivérrel kezdődik a szüret a Soproni borvidéken. A korai fajtájú szőlőt jelentős jégverés érte, ám ennek ellenére kiváló borok várhatók.

A Soproni borvidéken három pincészet – a Roll, az Iváncsics, valamint a Taschner – termeszt többek között Irsai Olivért is. A szüret a Fertő partján ma kezdődik, míg a Harkai-dűlőkben egy hét múlva szedik le a fehér szőlőt. Az igazi nagyüzem, a kékfrankos szürete szeptember végén, október elején várható.

Az előzetes mustlaborvizsgálatok azt mutatják, hogy a tavalyinál jobb, kiváló minőségű újbort kóstolhatunk Szent Márton napján. A Fertő-parton lévő szőlőket két hónapja jelentős jégverés érte. A szokásos hektáronkénti 80 mázsa helyett idén csupán tíz mázsa termésre van kilátás. A szakemberek szerint a kevesebb mennyiség miatt lehet jobb a szőlő mustfoka. A termelőktől az Irsai Olivér egy-egy palackját várhatóan 1500 forint körüli összegért vásárolhatjuk meg.

A Taschner borászatnál az utolsó előkészületeket végzik, a tervek szerint ma kezdik a szüretelést. Felvételünkön Bokor Tibor pincevezető. Fotó: Magasi Dávid
A Taschner borászatnál az utolsó előkészületeket végzik, a tervek szerint ma kezdik a szüretelést. Felvételünkön Bokor Tibor pincevezető. Fotó: Magasi Dávid

– Az Irsai Olivér esetében fontos a gyorsaság és az egészséges, szép szemek, ugyanis csak így őrizhetjük meg a bor gyümölcsös, kellemes ízét – fogalmazott Taschner Kurt borász. – Ezért a fürtöket is rothadásmentesen kell leszedni, különben oda a zamat és az illat. A tervek szerint az Irsai Olivér egy részéből a mi pincészetünkben idén mintegy 1400 palack pezsgőt állítunk elő. A borvidék méretéhez képest meglehetősen kis területen, legfeljebb tizenöt hektáron van Irsai Olivér.

Taschner Kurt hozzátette: az idei időjárás – az esőket követő meleg, párás idő – kedvezett a gombabetegségek elterjedésének. Így fokozottan ügyelni kellett a növényvédelemre. A kék szőlők esetében a vegyszeres védekezést a szüretig már óvatosan kell alkalmazni. A permetezéssel ugyanis nemcsak a kártevő gombák, hanem az erjedést elősegítők is elpusztulnának.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. augusztus 20. 17:22
    „A jégverés lehet, hogy azért volt, hogy a pap nem áldotta meg? Biztos tavaly nem juttattak neki mise bornak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egykori NDK-sok visszajöttek emlékezni

Sopron - Az ismert soproni borász, Töltl József telefonhívást kapott a minap. Az egyik szállodából… Tovább olvasom