kisalfold.hu videó

2024.04.30. 06:44

Videón mutatjuk, hogyan változik a magyar érettségi 2024-től + szavazás

Május 3-án kezdődnek és május 27-ig tartanak majd az írásbeli érettségi vizsgák 2024-ben. Az első, minden végzős számára kötelező írásbeli 2024. május 6-án 9 órakor a magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik, amit a matematika, a történelem, majd az angol és a német követ, utána pedig a választott tantárgyak. A kisalfold.hu-n - ahogy az előző években - ezúttal is közzé tesszük majd a helyes megoldásokat és videós elemzéseket a feladatlapokról az érettségi vizsgák után az öt fő tantárgyból (magyar, matematika, történelem, angol és német nyelv).

Kisalföld.hu

Csengeri Mária, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatója, magyar szakos tanára mutatta be portálunk kérésére a magyar érettségi változásait. Fotó: Cseh Róbert

Másfél héttel az érettségi vizsgák kezdete előtt Csengeri Máriával, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatójával készítettünk videós riportot a magyar érettségi változásairól. Mint ismert, az idén életbe lépő újdonságok elsősorban a magyar érettségi feladatlapot érintik.

A magyar érettségi feladatsor szerkezete más lesz, mint az elmúlt közel két évtizedben. Középszinten az első feladatsorból kikerül az érvelés és gyakorlati szövegalkotás, helyette 20 pontot érő irodalmi tesztet töltenek majd ki a végzősök. A második részből az összehasonlító elemzés tűnik el, helyette témakifejtő esszét kell írniuk az érettségizőknek. Így nagyobb szerepet kap majd az érettségi során a tárgyi tudás ellenőrzése, valamint a helyesírási hibák pontozása is szigorúbb lesz mostantól.

Ön egyetért a magyar érettségi változásaival?

Eddig két extra ponttal jutalmazták a szép írásképet, nyolccal pedig a helyesírást. Mostantól azonban ezeket hiba esetén levonják a maximálisan megszerezhető száz pontból.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában