Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Igazságos értelmezés

Igazságtalanságtól tartottak a főiskolai hallgatók, ám kiderült, alaptalanul. A korábban középfokú nyelvvizsgára kötelezett végzettek számára is – idén májustól – elegendő az alapfokú, C típusú nyelvvizsga.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán a hallgatók körében évek óta napirenden lévő téma a nyelvvizsga. Akik négy éve államvizsgáztak kézhez kaphatták diplomáikat nyelvtudás nélkül is, ám az 1999-ben és a 2000-ben végzett hallgatók számára a képesítési követelmény már középfokú nyelvvizsgát írt elő. A szabályozás nem engedett kibúvót: a végzettek letehették ugyan az államvizsgát, ám diplomájukat csak abban az esetben kapták meg, ha bemutatták a sikeres nyelvvizsgáról szóló okmányokat. (Az államvizsgát követően három évet adott a rendelkezés a nyelvvizsga sikeres megszerzésére, ellenkező esetben az államvizsga is érvényét veszti.)

Idén májusban azonban a minisztérium újabb rendeletet adott ki. A szociálpedagógus diplomához alapfokú, C típusú nyelvvizsgát határozott meg az új szabály. A két, illetve három éve végzettek közül sokan még mindig nem tették le a középfokú nyelvvizsgát, ezért nem is vehették át okleveleiket, s számukra igazságtalanságnak tűnt az utánuk következő évfolyamok számára bevezetett könnyítés.
Igazságtalanság azonban nincs. A Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán ugyanis – mint azt a főigazgató, dr. Szála Erzsébet munkatársunknak elmondta – úgy értelmezik a minisztérium hatályos rendelkezését, hogy az vonatkozik mindazokra, akik még nem vették át diplomáikat. (Természetesen csak a megszabott határidőn belül.)

„Nem akarunk igazságtalanságot" – szögezte le a főigazgató, hozzátéve, valóban sok hallgatójuk számára okozott gondot a középfokú nyelvvizsga megszerzése.
Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a főiskola szociálpedagógiai szakán több százan munka és család mellett, esti vagy levelező tagozaton tanulnak, s húszas, harmincas vagy negyvenes éveiket taposva szerzik meg diplomáikat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangversenyek a Soproni Ünnepi Heteken

Tovább olvasom