Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Holokauszt: Új emlékhelyet építenek

Balf - Új nemzeti történelmi-irodalmi emlékhely alapkövét helyezték el a két éve meggyalázott balfi temetődombon. Több mint két éve nagy felháborodást váltott ki, hogy a balfi temetődombon lévő, az 1945-ben meggyilkolt munkaszolgálatosokra emlékező bronz szoboralkotást ismeretlenek ellopták.
Alapkőletétel a kivégzett munkaszolgálatosok tiszteletére

A helyszínen ünnepélyes keretek között pénteken helyezték el az új mementó alapkövét. Az emlékmű – Kutas László szobrászművész és Winkler Barnabás építész munkája – tizennyolcmillió forintból valósul meg a Holocaust Közalapítvány, a Miniszterelnöki Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Sopron önkormányzata támogatásával.

Az avatás időpontját július 4-re tűzték ki. Kutas László szobrászművész lapunknak elmondta: élénken él benne a kép, amikor 9 éves gyerekként maga is látta a munkaszolgálatosok erőltetett menetét Sopronbánfalván. Az emlékmű megkomponálásának is ez az alapja.

Fodor Tamás soproni polgármester és Bogyay Katalin szakállamtitkár leplezte le az új emlékmű alapkövét. Fotó: Magasi Dávid
Fodor Tamás soproni polgármester és Bogyay Katalin szakállamtitkár leplezte le az új emlékmű alapkövét. Fotó: Magasi Dávid

– Az élő, aktív nemzeti irodalmi emlékhely a tanárok és a diákok fontos bázisa lehet történelmünk e gyászos időszakának ismertetésekor – mondta dr. Szita Szabolcs történész, az emlékhely szellemi kidolgozója. – A balfi József Attila Művelődési Házban alapvető ismereteket szerezhetnek, filmet nézhetnek arról a véres időszakról.

Az Egyesült Államokból érkezett dr. Andrew Romay mint a balfi kegyetlenkedések túlélője saját történetén keresztül idézte fel az akkori idők borzalmát.

Az alapkő elhelyezésekor Bogyay Katalin, a kulturális tárca szakállamtitkára Pilinszky-idézettel tett hitet az emberség mellett és az igazságtalanság ellen.

A jövőképről
A balfi művelődési házban ma délelőtt 10 órától irodalmárok kerekasztal-beszélgetése kezdődik az „elsüllyedt irodalomról, a szellemi veszteség feltárásáról". Vasárnap 10-kor „Regionális és európai jövőkép Sopron vidékén" címmel rendeznek nyilvános fórumot, amelynek egyik témája a nemzeti emlékhely modern kori története és jövője lesz.

Olvasóink írták

 • 11. Megélőnek. 2008. május 26. 19:40
  „Érdekes és elgondolkodtató.

  http://marconi.blog.hu/2008/05/14/marconi_a_szent_talmud”
 • 10. Megélő 2008. május 26. 16:46
  „Nem "túléltem", csak 10 évesen megéltem azt a gyalázatos időszakot. Hozzánk is beszállásoltak "ideterelésük" kapcsán zsidó és egyáltalán nem gazdag-volt családokat. Most is szívszorító visszagondolni rájuk. Így az a minimum, hogy felújítjuk, újra építjük a visszaemlékezés emlékművét. Ez minimális kötelességünk.
  Aki pedig még ebből is a napi politikára asszociál, arról legyen meg lesújtó véleményünk!”
 • 9. bee 2008. május 26. 14:21
  „polgármester úr, cuki a deklije!”
 • 8. Dee Joo 2008. május 26. 14:00
  „Az említett rendezvényen csak a Polgármester úron és Kóczán Zoltán SZDSZ-es képviselőn volt az ominózus fejfedő. Még a jelenlévő vallásukban érintettek sem tartották fontosnak viselését.Persze ez nem baj. Az viszont érdekes , hogy az ötletgazda és a szervezésben élenjáró balfiak nevét még csak meg sem említi senki! Igy lehet rátelepedni egy jó kezdeményezésre. Szép volt fiúk!!”
 • 7. matriné 2008. május 26. 08:18
  „Kedves "résztvevő"! A képen látható lepel mögött akár lehetett a szobrászművészet egy-egy alkotása is! Ki dudja, hisz takarásban van az a rész! Hát az meg nem művészi dolog, hogy egy beton kockán van egy feliratos tábla! Hát a pénz az minden felekezetnél sokkal fontosabb mint maga a vallás gyakorlása! Sőt ennek, látszata észrevehető a gazdagosásukon. Persze ez nem baj, ha nem a többi védtelen emberek kárára, vagy az országunk közpénzéből fakad!”
 • 6. Olvasó** 2008. május 25. 20:32
  „Ez Magyarország,nem Izrael! "Noha jellegzetesen zsidó ruhadarabnak véljük, a Tóra (Mózes öt könyve) semmiféle előírást nem tartalmaz rá vonatkozóan. Így a sapka viselése nem vallási előírás, csupán népszokás ,a zsidó vallást gyakorlók teszik fejükre a kipát."(No és persze a vallásukkal egyetértők).Bogyay Katalin gondolom még lány,azért nem visel kendőt!A zsidó egyház nem kötelezi a más vallásúakat arra,hogy betartsák az ő előírásukat!Egyébként a Polgármester úrral nincs problémám,hisz akkor nem rá adtam volna a voksomat.”
 • 5. pipa 2008. május 25. 19:24
  „Olvasó** -nak
  Mondja mi nem tetszik magának azon, hogy a polgármester tiszteletböl és szertartási gyakorlatból betartja a zsido egyház elöirásait? Vagy csak azért ir, hogy megint kritizálhasson a polgármesteren? Vagy tényleg nem ismeri az egyház szokásait?
  Mindenképpen ajánlom elöször gondolkodni esetleg informálodni és aztán irni!!!”
 • 4. joco1 2008. május 25. 18:57
  „Te csak kétcsilagos: ha valaki egyházi- bármilyen egyházi- "rendezvényen " van jelen rá is kötelezö az adot egyház előirásai. Vagy neked mi fáj?”
 • 3. Olvasó** 2008. május 25. 17:39
  „Jól látom,hogy mi díszeleg a polgármesterünk fején????”
 • 2. résztvevő 2008. május 25. 09:17
  „Kedves matriné, szíveskedjék pontosan elolvasni a cikket. Amit lelepleztek, az csak az alapkő, tehát nem EZ kerül 18 millióba...”
 • 1. matriné 2008. május 25. 08:28
  „Remélhetőleg ma már müanyagból dolgozott a szobrász művész! Azt talán nem lopják el a fém-győjytögetők! De, hogy mi a jó izé kerűlt ezen 18 millióba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapi jókívánság dr. Horváth Dénesnek, fiának emlékér

Sopron - Kilencvenötödik születésnapján köszönti ma a város vezetése a Király Jenő- és… Tovább olvasom