Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Havazás: ki söpör a ház előtt Sopronban?

Ismét havazott Sopronban, mi pedig utánanéztünk, ki hogyan söpröget (havat) a saját háza táján. Kis városnézésre indultunk és csúszkáltunk néhány porta előtt. Ön legyen óvatos és ne essen hasra a Lenkey utcai rendelők előtt!

Ha valaki nem takarítja el a háza előtti járdáról a havat, emiatt valaki elesik és megsérül, az orvosi költségeket a ház tulajdonosa költeles megtéríteni - ezt valószínűleg sokan tudják már. A kisalfold.hu villámkommandója most annak járt utána, szorgosak-e a soproniak és betartják-e a hóeltakarítási kötelezettséget.

Kattintson még több havas járdáért, galéria!


Tíz hómunkás elszántságával köröztünk a városban a metsző hidegben, és sok helyen (iskolák, nagyposta, rendőrség) találtuk megfelelőnek a járda állapotát. Ahol kevésbé, azt villámgyorsan lefényképeztük, hogy most Ön is megnézhesse és jól elkerülhesse ezeket a helyeket.

Ön kitörte a lábát valahol? Kommenteljen: becsülettel söpröget nap mint nap? Vagy megvárja, míg letapossák? Írja meg!

Olvasóink írták

 • 17. Bokk 2009. február 03. 13:14
  „Anca-val kell egyetértenem,
  sosem lesz rend, amíg mindenki azt nézi, hogy mit csinál X vagy Y. Mindenki magán kezdje betartani a szabályokat, utána jogosan kérhet mástól.
  A hóeltakarítás pedig több mint szabály, meg kötelesség, egy jó adag emberségről is szól. Segítünk másoknak, látatlanban is. Lehet, hogy vele találkozunk majd a boltban eladóként és ránk mosolyog, mert nem azon mérgelődik épp, hogy majd kitörte a bokáját munkába menet. Így épülne fel egy élhető társadalom. Összefogást várunk el a poltikusoktól, de mi is csak a szavak szintjén vagyunk ilyesmire képesek...”
 • 16. Telepathia 2009. február 03. 12:47
  „Kis söpri a havat a parkolókból? Senki! De a parkolójegy árát beveszi a Holding!”
 • 15. anca 2009. február 03. 06:57
  „Abban az esetben, amikor mi is - már aki! - hasonlóan viselkedünk, akkor nem vagyunk különbek másoknál!
  Semmivel!
  SOHA, egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a lázas, beteg gyerekemmel várakozva igénybe vettem volna indokolatlan előnyt, protekciót (pedig lett volna).
  Ma a kislányom se teszi az unokámmal.
  Nem tudom, hogy ma ez tisztességes eljárásnak, vagy élhetetlenségnek számít-e!?
  Elegem van! Elegem van a mondvacsinált előnyökből, a képviselőknek járó jogtalan előnyökből, "gesztusból", amint mondták. Gesztus? Mire föl??? Ami a borzasztó, hogy nem is látják azt, hogy ez mennyire visszatetsző! Azt gondolják, hogy ez jogos. MIért is???
  Kétségbe ejtő az, hogy azok az emberek, akik tegnap vagy ma helyzetben vannak - politikai beállítottságtól függően -, azt hiszik, hogy nekik "jár" valami plusz. Miért is?
  Ezek az emberek közöttünk élnek. Sokan a nevükön nevezhetjük őket. Jó ez így??????”
 • 14. joco 2009. február 03. 06:26
  „Csak egy kérdésem van : Miért is várjuk el a járdák takaritást a lakoktol, ha ök azt láttják, hogy a közutjainkat sem takaritja senki.?
  Megoldás? szerintem : egyformán megkövetelni- a lakoktol , de a közüzemektöl is- a "hoeltakaritást", és a vétkezöket/mulasztokat megbüntetni. Csak hát az a röhej, hogy a "közüzemek" büntetését is a mi /adonkból/ pénzünkböl kerülne kifizetésre.”
 • 13. Bokk 2009. február 01. 10:35
  „De ez azért van, mert az emberek nem értették meg, hogy nekik elsősorban nem csak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is. A vezetők olyanok, amilyeneket választottunk.
  Persze jó lenne, ha nem lennének cinkos összekacsintások, mutyizás, de mikor az orvosnál a sor élére állunk, a boltban a másik elé ugrunk, a hivatalban az ismerős ismerősén keresztül hívatjuk be magunk, az oké. Igen, mindenki ezt csinálja, az egyik helyen eljátsszuk, a másik helyen morgunk. A változás lehetősége csak bennünk van, mi vagyunk az ügyintézők, mi vagyunk az ügyfelek.
  Ha a felvetések, javaslatok értelmességét az dönti el, hogy a felvetője melyik napilapot olvassa akkor baj van. És ami a legjobban hiányzik: egy erős, független civil szféra. Az emberek nem tanulták meg használni azokat az eszközöket, amelyekkel kikényszerítik a hatalom kontrollját. Ha nem csak az adjanak mindenkinek 250e Ft-ot most felhívással lehetne sztrájkra kérni őket, hanem értelmes felvetések is előkerülhetnek, képesek tüntetni, ha kell, kikényszeríthetnénk a változásokat. Lásd mostani párizsi tüntetések, ahol tényleg hatalmas tömeg mozdul meg, és nem azért, hogy ne legyen 300 Ft, hanem, mert véleményük szerint nem jó helyre költik az adójukat. A független magyar sajtó szintén a demokrácia tartóoszlopa lehetne, ha lenne rá igény. A nyugati politikusok nem ennyivel jobb fejek, egyszerűen tudják, hogy minden lépésüket számon tartják, és számon is kérik, a sajtó, vagy a civil szektor utánajár, kikényszerít, megbuktat. Ezért kiépült bennük a szükséges önkontroll. Nálunk az oknyomozó újságírás nem jellemző, ha mégis, akkor büntetik a sajtó munkatársait, ha leleplező anyagokat jelentetnek meg.
  Nem a politikusoknál kell a csodát várni, hanem nekünk kellene lépni, kikényszeríteni, hogy a választott képviselők ne legyenek egyenlőbbek a többieknél, megfújják a szondák, elszámoljanak a költségeikkel, ne dohányozzanak a tilosban, betartsák az általuk hozott törvényeket, stb. De ehhez meg kellene érteni, hogy a demokrácia nem négyévenként egy szavazófülkében jelenik meg. Amíg 300 Ft-os kérdésekkel lehet csak szavazásra bírni az embereket, addig nem lesz helye az életünket hosszú távon befolyásoló kérdések felvetésének. Jó példa erre az elmúlt hónapok aláírásgyűjtése. Mindenki szemét szúrja, hogy a képviselők számla nélkül, adózás nélkül vesznek fel hatalmas összegeket. A civil szektor mögé állt a változásnak. Hazánk 8millió választópolgára közül kétszázezernek az aláírása kell. Nem vagyok meggyőződve, hogy összejön, pedig vélemény szinten potenciálisan minimum 7millió aláíró van. Ha egy politikus tudja, hogy minimumszinten sem tudnak fellépni ellene, négyévente pedig hangzatos ígéretekkel újraválasztják, akkor ne várjunk tőle önkontrollt. Hangsúlyozom, szerintem rajtunk múlik, nem rajtuk. Tanulságosak egyébként az említett aláírásgyűjtésre érkező képviselői reakciók (vagy inkább bábok reakciói) is, nálunk lehetnek ilyen valóságtól elrugaszkodott képviselők: http://www.seresmaria.hu/blogpl.php?id=7; http://www.seresmaria.hu/blogpl.php?id=12

  Ausztriában nem azért szép az út széle, mert tízszer annyi közmunkás járja az utakat, hanem mert a lakosok a köz részét is magukénak érzik, és gondozzák, és ha a többség rááll erre, a kisebbség szégyellni fogja a saját portája előtt, és ők is ezt a mintát fogják követni (nálunk a fordítottja igaz). Sok mindent elmond a társadalomról miként viszonyul a közösségi tulajdonhoz (pl hóeltakarítás).

  A mindenhol tetten érhető individualizmus és közöny rágja szét a társadalmat, a politikusaink ennek a gyermekei csupán. Annak a gyümölcseit élvezik, hogy a társadalom képtelen összefogni.”
 • 12. Nanu 2009. február 01. 09:17
  „Bokk igazaz is van meg nem is ! Mindenki tehet róla, de már mindenki a sajátját védi, mint munkában mint becsletben...stb.. politikusoknak példát mutatni, bennük bízik mindenki h jobbat tesz az embereknek, mi hiába teszünk bármit h felfigyeljenek, pl tüntetés stb.. semmi értelme.. jogszabályok leszarva.. stb.. politikusoknak kéne tenni valamit.. legalább hitet rakni az emberekbe, de az sem megy.. ezért lehet h sokan a saját érdekeit nézik, nem a közösségét..”
 • 11. Bokk 2009. január 31. 15:30
  „Ezekben a kérdésekben nyilvánul meg a társadalmunk által félreértelmezett demokrácia.
  Előbb a kötelesség aztán a jogok és nem fordítva.
  Ilyenkor hol van a jobboldali összetartás és bajtársiasság, vagy a baloldali szolidaritás?
  Mikor iskolás voltam, sosem volt érdekes, hogy az osztálytárs hányast kapott, és ez így is volt rendjén. Miért érdekes az, hogy az önkormányzat, a szomszéd, stb. hogyan végzi a hóeltakarítást? Ha más lop, csal, korrupt, becstelen, az utcán végzi, amit más a WC-n szokott, stb., akkor nekünk is így kell tennünk? Miért az államtól kell várni a csodát? Ez a szocializmusból örökölt felfogás a közösről a legnagyobb hátrányunk. Ha becsülettel mindenki tenné a saját dolgát, esetleg figyelne másokra, és egy kicsivel beszállna a közösbe is, akkor lenne az ország élhető. És erről nem a politikusok tehetnek, hanem mi magunk. Nem szégyen a munka, és a hólapátoláshoz nem kell tanfolyam.”
 • 10. titáti 2009. január 31. 08:19
  „Én láttam a Holding embereit szórni...
  A Jerevánon másfél méterenként kupacokban állt a hó. Néhány helyen még a járdát sem találták el. pl. a templom felé vezető járda mellett a fű volt tiszta só.”
 • 9. Judytka 2009. január 30. 10:19
  „Én lapátolok,seprek,sózok.Ráadásul jó kedvvel,mert szeretem a havat,kár,hogy évek óta alig esik.
  Egyeseket nyáron a fűnyírás,télen a hó lapátolás hagy hidegen,nem értem..”
 • 8. Telepathia 2009. január 30. 09:17
  „Közterületen a város erre illetékes kft-nek kell a tisztinai a területeket. De sajnos nem tapazstaljuk, hogy elvégezték ezeket a feladatokat, mivel a 2006 évi önkormányzati rendelet erről egyértelműen határozott.”
 • 7. zhall 2009. január 30. 04:44
  „Két felesleges munka van a világon,a dióverés és a hólapátolás...De viccet félretéve,önkormányzati házban lakunk,nem az én dolgom a hóeltakarítás hanem azé aki ezért fizetést kap.De nem kell csodálkozni,amíg az önkormányzat a járdákon és a Holding az utakon nem tesz rendet engedják meg hogy én is kövessem a "jó példát"és sz..k rá!”
 • 6. rivotril2mg 2009. január 30. 01:14
  „panelos vagyok, el lehet felejteni hogy seprüt vagy hólapátot ragadjak.”
 • 5. smaczylaci 2009. január 29. 20:54
  „azzal h egymásre mutogatunk nem jutunk sehova! inkább takaritsa le mindenki maga elött a járdát amennyire képes rá és nyugi van! de mindemelett tényleg felháborito h idén alig v talán egyszerse láttam közmunkás holapátolokat, sőt még a hotolo nyomait se láttam sehol...pedig állitolag felkészültünk a télre...

  jockey: biztosan lehet fellebezni, és ha jogos az indokolt távollét akkor nem piszkálodnak!”
 • 4. jockey 2009. január 29. 20:11
  „Tudomásom szerint ha valaki elesik a házunk előtt és eltöri mondjuk a kezét, ha van a lakásra felelősségbiztosításom, akkor a biztosító fizet. Vagy nem? Egyébként mi van akkor ha a reggeli munkába induláskor még száraz a járda és 09 óra körül kezd el esni például az ónos eső. A munkahelyről eljönni nem lehet, hazaérek monjuk 17 óra körül. ha addig valaki összetöri magát a ház előtt, akkor engem vonnak feleősségre? Hát ez érdekes lenne! Főleg úgy, hogy Csabazs-nak igaza van, az önkormányzat sem takarít mindenhol.”
 • 3. Csabazs 2009. január 29. 18:53
  „Az önkormármányzati házak előtt sem takarítanak mindenhol!
  Jé a Fő tér takarítása kinek a dolga?”
 • 2. lolita 2009. január 29. 16:35
  „A sajat hazam elött vagy üzletem elött en vagyok a felelös ha valaki elesik es eltöri kezet vagy labat!De ha en eltakaritottam,es csuszosmentesse tettem ennek ellenere eleshet barki azert mar nem en felelek,ami a sajat velemenyem!”
 • 1. zotya975 2009. január 29. 16:33
  „Nem jellemző a járdák takarítása, ha vkiben nincs annyi becsület , hogy megtegye magától, úgysem lesz semmi következménye, főleg faluhelyen, senki nem foglalkozik vele, közterületfelögyelők sincsenek. Mellettünk is van egy telep a sarkon, még soha nem láttam ott senkit havat lapátolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műjégpálya nyílt Lutzmannsburgban

Műjégpálya nyílt Locsmándon (Lutzmannsburgban) a Sonnentherme-élményfürdőnél. A pálya március 1-ig… Tovább olvasom