Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Hamarabb érnek haza velük

Sopron és környéke - Sopronban is megjelentek az alternatív betegszállító vállalkozások. Azt remélik, hogy gyorsabban jutnak majd haza a betegek. A mentőknek jelentős árbevétel-kiesést jelent a változás.
Az egészségügyi tárca egy évvel ezelőtt határozta el, hogy lehetőség szerint minél nagyobb arányban vegyék át az Országos Mentőszolgálattól a betegszállítást az alternatív vállalkozások. Ennek érdekében az egészségbiztosítónál jelentősen felgyorsult az adminisztráció és az engedélyek kiadása. Sopronban is megjelentek az első magáncégek, vannak köztük országos központúak, de akad olyan is, amely kizárólag soproni telephellyel rendelkezik. A mentők ma már gyógyult vagy kezelést igénylő beteget csak rendkívüli esetben szállítanak, ezt a feladatot teljes egészében átvette, átveszi a magánszféra.

A változás az, hogy a betegeknek vagy a hozzátartozóknak kell megrendelniük a szállítást. Az kórházban az egyes osztályokon megtalálhatók azok a telefonszámok, amelyeken érdeklődni lehet és megrendelni az autókat. A magán-betegszállítók munkájára eddig nincs panasz.

– A változás hatására a kórházi kezelésről előbb érnek haza a betegek. Régebben úgy volt, hogy reggel kiírták a beteget, de csak akkor tudták hazaszállítani, ha volt szabad mentőautó. A baleseti mentés mindig elsőbbséget élvezett, előfordult, hogy a hazaigyekvőnek fél napot kellett várnia a folyosón. A mi feladatunk kizárólag a szállítás – jelentette ki Czanka Imre vállalkozó, aki az alapellátás ügyeleti járműveit is üzemelteti. – A szolgáltatás a betegnek ingyenes, miután az egészségbiztosító fedezi a költségeinket. Az engedély szerint reggel hattól este hatig végezhetünk betegszállítást. Főként a vesekezelésre járókat hozzuk-visszük, köztes időben tudunk más feladatot elvállalni. A szakfelügyeletet igénylő betegek szállítását továbbra is a mentők végzik.

Dr. Puskás Tivadar, a mentőszolgálat régióvezető főorvosa nem látja túl derűsen a helyzetet. Mint elmondta, az alternatív vállalkozók megjelenése előtt teljes rálátásuk volt a betegszállításra, hiszen egy kézben volt az irányítás. Most mindez megszűnt. – Ezentúl az emberekben is tudatosítani kell, hogy különbség van a mentők és a betegszállítók között. Mi csak a saját tevékenységünkért tudunk felelősséget vállalni – folytatta a vezető. – Az egészségügyi tárca célja, hogy az Országos Mentőszolgálat a sürgősségi esetek ellátásra koncentráljon. Létszámleépítésről jelenleg nincs szó, ugyanakkor mivel kevesebb feladatot látunk el, a bevételeink is csökkentek.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy hétvégi ház Sopronban

Sopron - Az elsődleges kárbecslés szerint több millió forintos kár keletkezett a hétfő hajnali tűznél: teljesen kiégett egy soproni hétvégi ház a Lővér kempingtől pár száz méterre. A tűzoltóság gyújtogatásra gyanakszik. Tovább olvasom