Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Ha adódik szerep, vállalja

Sopron vendége volt a Páneurópai Piknik ünnepségei alatt Pozsgay Imre, aki az egykori rendezvény fővédnöki szerepét vállalta. Az ellentmondásos politikai pályát befutó közéleti személyiséggel készített a Kisalföld interjút.

„ A legjobbak közé kerültem"

– Milyen érzéssel jött újra Sopronba?
– Nagyon jó érzéssel. A piknik évfordulójára csak így lehet érkezni. Jelképes, de politikailag is nagy jelentőségű rendezvény volt az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik, amely úgy indult, mint egy népünnepély, és a világ figyelmét magára felhívó nemzetközi eseménnyé fejlődött. Keletnémet polgárok törtek át a magyar–osztrák határon, és hagyták el a Varsói Szerződés területét. Az áttörés leverte a béklyót a kormány kezéről, megszűnt a kötöttség, a nemzetközi megállapodások kényszere. A vezető magyar politikusok azokban a hetekben folyamatosan az NDK-val tárgyaltak. De ez az esemény bebizonyította, hogy saját népével szemben a kormány sem tehet semmit, az eddigi kapcsolatokat fel kell adni, és be kell illeszkedni a világpolitikai folyamatokba. 1989. augusztus 25-én a magyar delegáció már Bonnban tárgyalt és nem Berlinben. Az NSZK vezetőivel megállapodtak abban, hogy Magyarország hivatalosan is megnyitja a határt a menekültek előtt.
– Az elmúlt évek alatt ön meglehetősen ellentmondásos politikai pályát futott be, nem érték túl nagy csalódások?
– Soha nem pozícióban gondolkodtam, az a lényeg, hogy az ember a kezdeményezéseivel a legjobbak és ne a leghatalmasabbak között legyen. Így vélekedtem, emiatt csalódás nem érhetett, hiszen a Páneurópai Piknikben vállalt szerepemmel és sok mindennel, amit akkor megtehettem, én a legjobbak közé kerültem. Ez azt is jelenti, hogy utána gyorsan rendbe tudtam tenni a pályámat, vállaltam az egyetemi tanárságot, most már a 12. tanévet kezdem meg a debreceni egyetemen. Sok jó hallgatónak beszélek ezekről a történetekről és Közép-Európa történetéről is.
– Gondol-e még nagyobb politikai szerepvállalásra?
– Már nem tartozom a fiatalabb politikusnemzedékhez, bár a példák azt mutatják, ebben az életkorban is lehet új vállalkozásokba kezdeni. Kiderült, a tapasztalatnak a politikában nagyobb a jelentősége, mint amit eddig tulajdonítottak neki. Tapasztalatom van bőven, de egy nagy akadályom is: az hogy én az értékközpontú politizálás híve vagyok. Ezért sem zsarolható, sem megvásárolható nem vagyok. Nem tartozom a könnyen irányítható emberek közé. Az ilyen figura pedig elég kényelmetlen a politikában. Ám ha feladat adódik, nem zárkózom el előle...

Politikai érdekek mentén

– Mi a véleménye a közéletet átható folytonos politikai csatározásokról?
– Nagyon nagy keserűséggel nézem. Olyan megállapodásokat rúgnak fel politikai érdekből, amelyek hosszú távúnak ígérkeztek. Márpedig a békétlenség bénítja az országot. Jómagam 1989–90. fordulóján tartós társadalmi megbékélésben reménykedtem, de most tizenkét év után a politikai érdekek nehezítik ezt. Remélem, ez a hangulat is el fog úszni az ország felett, eltűnik, akárcsak a Duna magas vízszintje, baj nélkül, és Magyarország megbecsülése Európában bekövetkezik.

Korábban:

Visszaadták az ország önbecsülését (2002-08-20) >>
Páneurópai Piknik a Terror Házában (2002-07-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaadták az ország önbecsülését

A Páneurópai Piknik 13. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Sopronban. Az ünnepség a Pannonia Med… Tovább olvasom