Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyerekegyetem után gyermekakadémia

Sopron - A Kisalföld Gyerekegyetem nyomán Soproni Gyerekakadémia szervezésébe fogott a Nyugat-magyarországi Egyetem. Mindez a természettudományos képzést és a tehetséggondozást erősítené.
– Egyetemünk koncepciójának része, hogy irányítsuk és biztosítsuk a régió tudományosságának kiterjesztését, erősítését. Szeretnénk, ha a NYME egyfajta szellemi világítótorony-szerepet töltene be – nyilatkozta a Soproni Gyerekakadémia kezdeményezője, dr. Albert Levente általános rektorhelyettes. – Egy ilyen célcsoport az általános iskolák felső tagozata.

A nagy sikerű Kisalföld Gyerekegyetem bebizonyította, érdemes az arra fogékony fiatal korosztályt a tudományosság körébe bevonni. Egyrészt a természettudományos képzésbe újabb lendületet vihetnénk – hiszen az iskolákban csökkentett óraszámban oktatják e tantárgyakat –, másrészt jó lehetőséget biztosítanánk a tehetséggondozásnak, ami egy-egy életpálya meghatározó elemévé válna. Nem utolsósorban a NYME hallgatói utánpótlásának is egyik alapját képezhetné a Soproni Gyermekakadémia. Célunk a gyerekekben meglévő természetes kíváncsiság kibontakoztatása: kóstoljanak bele az egyetemi oktatás légkörébe, lássák a technikai hátteret, szakmai irányítás mellett ismerkedjenek meg a legmodernebb műszerekkel, berendezésekkel, vagy éppen tekintsék meg az egyetemi kőzet-, kristály-, növény- és állatgyűjteményt. A gyerekakadémia sokrétű lehetőséggel kecsegtetné a tudományok iránt érdeklődő tizenéveseket: neves professzorok előadásai után – kis szakmai segítséggel – a gyerekek maguk is értekezéseket tarthatnak az általuk választott kérdéskörről, sőt, „gyerekakadémai székfoglalókra" is sor kerülhet.

Hazánkban már van hasonló kezdeményezés, s egy idő után a Soproni Gyerekakadémia csatlakozhatna az országos hálózathoz.
– Mivel első körben a környezettan, a fizika, kémia, növénytan és a vadászat világába szeretnénk elkalauzolni a gyerekeket, dr. Faragó Sándor rektorral történt konzultáció után az erdőmérnöki, továbbá a faipari mérnöki kar oktatási dékánhelyetteseivel, dr. Varga Szabolccsal és dr. Tolvaj Lászlóval vettem fel a kapcsolatot. Munkánkba bevonnánk a dr. Závoti József által vezetett Soproni Tudós Társaságot is. A szervezés során iskolai szakfelügyelőkön keresztül keressük meg az iskolaigazgatókat, tanárokat. Még e hónapban tanácskozást rendezünk ebben a témában, s az ő javaslataikat figyelembe véve alakítjuk ki a Soproni Gyerekakadémia szervezetét, ahová a városkörnyéki iskolákból is várjuk a természettudományok iránt érdeklődő diákokat. Szándékaink szerint szeptemberben indítjuk a gyerekakadémiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárelhárítás a határ két oldalán

Régió - Megállapodást írt alá tegnap a kismartoni (Eisenstadt) és a soproni tűzoltóság. A két város… Tovább olvasom