Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Füstölögnek a kereskedők

A nagyobb raktárkészlettel rendelkező kereskedők attól tartanak, májusig nem tudják értékesíteni az EU-szabványnak nem megfelelő dohányáruikat. Május 1-től a cigarettákra is uniós előírások vonatkoznak.
„ A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!" Ez a figyelmeztető mondat május elsejétől már nem apró betűkkel, hanem „ordító" gyászkeretben lesz olvasható minden dohányterméken. Ez lesz a legszembetűnőbb változás az unióban elfüstölt paklik külsején, de ez csak a külső.

Nem lesz „light"

A dobozok címoldalának 30 százalékán, illetve a hátoldal 40 százalékán új, általános és kiegészítő egészségvédő feliratok jelennek meg, illetve részben már meg is jelentek. Megváltoznak a termékjelölések, eltűnnek például a mild, a light, az ultralight feliratok. „Tartalmi" változás, hogy a cigaretta főfüstjének kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-határértékét jól láthatóan, fekete vonallal határolt keretben kell majd feltüntetni. Az engedélyezett határérték is változik: cigarettánál 10 milligramm kátrány, 1 milligramm nikotin és 10 milligramm szén-monoxid lesz az engedélyezett.

Leárazni nem lehet

Ezek a változtatások csak a gyártóknak okozhatnak fejtörést. Január elsejétől a dohánygyárak már csak az EU-szabványnak megfelelő termékeket gyárthatják. A kereskedőknek más problémájuk van. Pk ugyanis csak április 30-ig árusíthatják azokat a termékeket, amiken még nem szerepelnek az uniós címkék, illetve szeptember 30-ig a pipa- és cigarettadohányokat. A gyárak – kevés kivétellel – még a raktárkészletükből értékesítenek.

A kiskereskedők ezért attól tartanak, májusig nem tudják eladni készleteiket. Márpedig a dohányárut a szigorú jövedéki eljárásoknak megfelelően lehet csak forgalmazni; nem árazhatják le és egymásnak sem adhatják tovább a cigarettákat.

A sere lenne tisztességes

A Hungarotabak supervisora, Szekér István mindezzel kapcsolatban elmondta, a magyar dohánygyárak felkészültek, Debrecenben és Egerben már az új feliratú dobozokat nyomják. A nagykereskedők minden bizonnyal túl is tudnak adni régi készleteiken, a cigaretták uniós változásai inkább a kiskereskedőket érintik. Vörös Lajos soproni vállalkozó üzletében hatalmas a választék a dohánytermékekből. Nagy árukészlettel rendelkezik, s tart attól, hogy május elsejéig nem tudja eladni az összes, még a régi szabvány szerint gyártott cigarettát. A vállalkozó szerint az lenne tisztességes, ha a gyártók becserélnék a régi terméket az EU-szabványoknak megfelelőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgóárusok a Fertőn

Tönkrement a Fertő-parti Homoki Pékség. A tulajdonos állítólag elmenekült szorító adósságai elől. A… Tovább olvasom