Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Firtl Mátyás: padlóra küldött önkormányzatok

A szocialisták nyolc év kormányzása küldte padlóra az önkormányzatokat – fejtette ki Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője a Magyar Parlamentben.
Firtl Mátyás felszólalásában hangsúlyozta: 20 éve dolgozik önkormányzati képviselőként települési és megyei önkormányzatban, ezért van összehasonlítási alapja az önkormányzatok költségvetési helyzetét illetően. Lamperth Mónika elhíresült kijelentésére is utalt, aki még 2006 elején mondta, hogy ő majd gondoskodik regionális szinten arról, hogy a pénzelosztó pozíciókban a kormány emberei legyenek.

Firtl Mátyás számszerűen sorolta fel és mutatta be grafikonokon, hogy az önkormányzatoktól milyen mértékű forráskivonás történt 2006 és 2010 között. A megyei önkormányzatot érintő, csaknem egymilliárdos forráskivonás 41 százalékos, az infláció növekedése mellett. A kormányzat részéről egyre kevesebb forrásjuttatás mellett kellett ellátni az önkormányzatoknak azokat a feladatokat, amelyeknek a normatív támogatásait is folyamatosan csökkentette a kormány. Firtl Mátyás a szociális szférát, a személyi gondoskodást érintő juttatások csökkentését is számszerűen felsorolta: konkrétan a gyermekvédelmet, a bentlakásos a fogyatékkal élőket érintő elvonásokat, hozzátéve: a legelesettebbektől, a legrászorultabbaktól von el a kormány, amit az önkormányzatoknak kellett pótolniuk. Firtl Mátyás arra is rámutatott, hogy az önkormányzatok padlóra küldését eredményező költségvetési elvonások személyes sorsokat, egzinsztenciákba kerül.

A választ adó államtitkár többek között arra utalt, hogy a válság hatása alól a társadalom egyetlen szegmense sem vonhatta ki magát, ugyanakkor elismerte, hogy ha összevonjuk a normatívákat ,,akkor csúnya számok születnek", de szerinte csak a járulékfizetéssel csökkent a támogatás.,, Azt gondolom, hogy az önkormányzatok helyzete nem jó, de korántsem annyira rossz, mint amnennyire Önök azt beállítják." – fogalmazott a választadó államtitkár.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. látó 2010. február 18. 18:24
  „Az Önkormányzatok nem a padlón hanem az összeomlás küszöbén vannak különösen igaz ez kicsiny városunkra! Már csak külső beavatkozás menthet meg bennünket egy tragédiától..ezt persze nehéz közgazdaságilag értelmezni, de hamarosan kiderül, hogy a puttonyba mi kerül....”
 • 32. Oscar 2010. február 18. 16:52
  „A vörösinges maszoposok, hazudozás közben is azt hazudják, hogy ők nem hazudnak.Megkezték a rabosításukat.(lásd : Zuschlág).De ez csak a jéghegy csúcsa.Jó tanács,Haiti is kiadja a bünözőket ,oda ne !”
 • 31. Stefano 2010. február 18. 05:54
  „creat :) cö-cö”
 • 30. creat 2010. február 18. 05:15
  „Csetneky 2010.02.17. 11:44
  Nehogy egy év múlva visszasírd azt a "böszmét", mondván, akkor jobban éltünk mint most.”
 • 29. reális 2010. február 17. 21:05
  „Matyika te édes írd már meg egyszer mennyi a havi juttatásod és mit teszel érte? Minden felelősség nélkül élsz, és önálló gondolat hiányában mondod, ha tudod a szádba rágott beszédeket. Minden önkormányzat kisbusszal van ellátva, nevetséges, külön menetrendet kell készíteni, mit akartok még? és mit fogtok ti adni majd a következő önkormányzatoknak? Érdemes lenne már egy szórólapot megjelentetni, melyik önk.mennyi pénzt kapott és mire használta fel.”
 • 28. Je.Ta. 2010. február 17. 12:20
  „Most ez a valasz a lat-leletre?
  Vagy mi?”
 • 27. Csetneky 2010. február 17. 11:44
  „22. egysoproni_
  25. Primax

  Lehet, hogy így lesz, lehet, hogy nem. Az viszont egyértelmű, ha így lesz, akkor az kinek köszönhető. Annak, aki először elqurta a pénzt, utána meg menekülve a csődtől eladta az országot az Imf-nek. Ugye tudjátok, ki ő? A böszme mindenit neki! Ez az, amit nem szabad elfelejteni.”
 • 26. TancsKaszabell 2010. február 17. 11:19
  „Igen a fidesz tárgyalt...hitet tett a költségvetési szigor mellett.A mellett a szigor mellett ami oly kedvesen válogatott negatív jelzőkkel ostorozott az elmult időszakban.
  Ezen spekuláltam és közben a következő kis írást olvastam.Ez a rövidke írás kiválóan megmutatja,hogyan is viszonyúl ez a semmirekellő párt a gondjainkhoz és a kormány pozitivnak minősíthető törekvéseihez.

  "Orbán nem hülye!!!
  Bármelyik szélsőséges párt állítja róla, én kiállok mellette.

  Tegnap is tárgyalt az IMF delegációval, és megegyeztek!
  Megegyeztek abban, hogy Magyarország, hála Gyurcsánynak és Bajnainak, jó úton jár. Abban, hogy hazánk számára nincs más járható út, mint a jelenlegi költségvetési szigor fenntartása. Ezt az IMF delegáció vezetője, James Morsink jelentette ki a tárgyalások befejezése után.
  Ugye, hogy nem hülye?
  Aztán este Varga Mihály, a Fidesz gazdasági szakpolitikusa már egészen mást mondott a választóknak.
  Nem értem!!!
  Varga Mihály nem volt ott?
  - Ott kellet legyen, hiszen ő volt a delegáció másik tagja.
  Nem egyeztetett Orbán Viktorral?
  - Nem hiszem, hogy ekkora hibát mégegyszer elkövetne.
  James Morsink hazudott volna?
  - Mi oka lenne rá?

  Akkor Varga Mihály a hülye? Vagy mégis inkább Orbán Viktor?
  Egyik sem!

  TÉGED NÉZNEK HÜLYÉNEK !!! "

  Igen a választópolgárokat nézik hülyének,hiszen most ez van műsoron, nemde ?”
 • 25. Primax 2010. február 17. 09:51
  „" Magyarra lefordítva a Fidesz sem fog máést tenni mint amit az MSZP tesz jelenleg! Miért nem? Mert nincs más választása! Sőt! Mégjobban meg leszünk szorongatva! " ( egysoproni #22 )
  Egyetértek.”
 • 24. thurvj97 2010. február 17. 09:49
  „Igen kedves Mátyás! Tehetségtelen, hozzá nem értő emberek könnyen leültetik az önkormányzatokat. Nézzetek tükörbe és ne siránkozzatok.Majd,ha neked is leszenek önálló gondolataid jelentkezz,mert ez a papagájkommandós odamondogatás már nevetséges.Egyébként meg, ha nagy bajban vannak az önkörmányzatok,hogyan tudtok zsebből" gálánsak" lenni a különböző rendezvényeken Simonnal együtt? Vagy pénzzel mindet meg lehet venni? Még a szavazatokat is?”
 • 23. pulci 2010. február 17. 00:34
  „Ha már Nyugat-Európát felvetettük akkor talán csak két ország van ahol egy vezér vezet egy pártot és két parlamenti választási vereség és 20 év után is posztján marad így nem véletlen hogy európában csak egy másik min. elnök barátjához látogatott el a mafiás Berlusconihoz. Érdekes amikor a fidesz arra hivatkozik, hogy ezek a milliárdosok mint Gyurcsány és társai nem értik az emberek problémáit bezzeg Berlusconi, Orbán nagy barátja az érti hisz ő nem mrd-os ugye. Vagy amikor azt mondja hogy a választásokon 2002-ben ők nyertek de az undok 2. és 3. összefogott ellenük, akkor hogy is volt az 98-ban kivel lépett koalícióba a fidesz.
  Azt hiszem senki sem annyira naív hogy azt hiszi hogy itt az egyik vagy a másik oldal hazudik mert természetesen mindenki aki ott van ez így volt és így is lesz és nincs máshogy Európa más országaiban sem.
  Aki a hatalomban van az először mindig magával és barátaival és ha marad idő akkor az emberekkel akik megválasztották is foglalkozik...”
 • 22. egysoproni_ 2010. február 16. 23:34
  „Az IMF hétfőn azt közölte, hogy tárgyalt a Fidesszel, és az ellenzéki párt hitet tett a költségvetési szigor folytatása mellett, de a tartalékok befagyasztásával kapcsolatban nem említette a nemzetközi szervezet az ellenzéki pártot....

  Magyarra lefordítva a Fidesz sem fog máést tenni mint amit az MSZP tesz jelenleg! Miért nem? Mert nincs más választása! Sőt! Mégjobban meg leszünk szorongatva!”
 • 21. Bbert 2010. február 16. 22:24
  „Nézzétek, a dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt tesza-toszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen. És persze még gondolkodhatunk nagyon sokáig, meg kibaszott sok elemzést el lehet végezni, hogy melyik társadalmi csoportot hogy fogja végezni. Azt tudom nektek mondani, nem tudunk még hetekig elemezni gyerekek. Nem tudunk. Az első nap meg kell mondani, hogy mit kell csinálni azért, hogy ebből még idén kiigazítás legyen. Hogy szeptember elsejétől bizonyos adójogszabályok életbe léphessenek. Elemezgethetek én még egy pár hétig, aztán majd jönnek, akiknek az a szakmájuk, és azt mondják, hogy ők már elemezték. Magyarország le van írva.”
 • 20. Spani 2010. február 16. 21:57
  „Firt Mátyás soproni létére először a városában nézne körül, ahol a FIDESZ-es városvezetés alatt szinte semmi nem törént, csak az előző városvezetés elkezdett és majdnem befejezett városfejlesztéseit adta át a saját nevében, amiben igazán sok tennivalója nem volt, csak a mellverés!!! Ja és a rengeteg hitelfelvétel, amiről nem adtak számot, hogy mennyit és miért??????”
 • 19. Bbert 2010. február 16. 21:14
  „16. Marad tehát a mutogatás a szocikra ???
  Miért kellene rájuk mutogatni?
  Elég végiggondolni, amit csináltak”
 • 18. creat 2010. február 16. 21:04
  „Valjan 2010.02.16. 20:24
  Hogy idézzelek: "A tenyek onmagukert beszelnek" - de ahogy elnézem, téged nem nagyon zavarnak a tények, mondod a magadét. Téged idézve: "Bajnai libatolvaj elvtars". Namármost ez 3 szó, ebből a Bajnaival nincs gond, az elvtárs, nézz utána, a Bajnai koránál fogva nem lehetett a te használatod szerinti elvtárs, néhány jelenleg másik pártban ténykedő emberrel szemben (de most nem erről szól a cikk). a libatolvaj dolgot meg legjobb tudomásom szerint a bíróság ejtette. Mond csak, ne zavarjanak a tények....”
 • 17. Valjan 2010. február 16. 20:55
  „16. Primax 2010.02.16. 20:46
  Ide nem Fidesz,vagy jobbik kell...
  Hanem egy olyan politikai ero aki valoban azon dolgozik,hogy a Nep az Isten adta Nep valoban EMBERHEZ meltoan eljen!
  A Tolvajokat pedig igen is vonjak felelosegre,mivel nem politikai,hanem KOZTORVENYES BUNCSELEKMENYT kovettek el...persze konnyebb elbujni a Parlamenti kepviseloseg altal nyujtott mentelmi joghoz...es legyunk oszintek... a szocialista kepviselok elegge vastagon erintettek sok-sok ugyben!
  A Justicia szellemeben,ha egy tyukot lopo embert megbuntetnek...akkor feleljen a vezeto is az ellopott es elherdalt milliardokert,ami a Te penzed es az En penzem is!Ami mindannyiunke..
  Ne abbol epitsen maganak villat,vegyen maganak helikoptert vagy Rolls-Royce-t!!!”
 • 16. Primax 2010. február 16. 20:46
  „" Firtl Mátyás: padlóra küldött önkormányzatok "
  Kezdődik.
  Kezdődik a magyarázgatás, a makogás, kibújás a választási ígéretek teljesítése alól.
  Egy a lényeg : A FIDESZ legyen hatalmon és az ő baráti/üzleti "társaságuk".
  Semmi sem fog megváltozni áprilistól, ezt csak a nagyon naívak hiszik el.
  Már most kezdik a jajgatást, hogy mit, és miért nem fognak megvalósítani.
  Mindennek az okai a komcsik.
  Azt , hogy a nyolc év alatt ők sem alkottak sok maradandót, szemérmesen elhallgatják.
  Csak duzzogtak, meg fikáztak mindent.
  Most, hogy a remegve óhajtott hatalom előszobájában vannak, máris berezeltek és siránkoznak.
  Jól tudják : ígéreteik háromnegyed részét képtelenség megvalósítani.
  Marad tehát a mutogatás a szocikra, meg a sírás-rívás.
  Szánalmas egy társaság.
  Az "istenadta nép" meg pajzsra emeli őket.
  Megérdemeljük.
  Kezdődik...”
 • 15. Valjan 2010. február 16. 20:41
  „13. Bbert 2010.02.16. 20:28
  Mar most a baratomma fogadtalak igy latatlanban...
  Nagyon vartam mar,hogy emlekezteti egy ember a 2006-os valasztasi csalassal nyert Msz/m/p-t es azok szimpatizansait,hogy volt a Partjuk elen,
  aki vastagon hazudott....
  Sose legyen Bizalom az EX kommunistakban vagy reformokat vallo szocialisatkban!!!
  Ovd magad tole,mint az Ordog a Tomjentol!!!
  ;))))))))))”
 • 14. Valjan 2010. február 16. 20:34
  „TancsKaszabell 2010.02.16. 19:05
  <moderálva személyeskedő>
  a Vilag maskepp is Mukodhet...
  Lasd Nyugat-Europa!
  itt Te es a hasonszoru elvtarsaid nem nyertek teret sosem...szted miert???
  Mert itt nem lehet megvezetni az embereket a kommunista hulyesegekkel...Itt ha kell elzavarnak a francba,ugy,hogy sikitva menekulsz!
  A Nyugat -europa rossz!De csak neked es a Hasonszoru tesoidnak...aki becsuletesen melozik annak pedig bejon...
  Szerinted miert dolgozik a Kulfoldon sok,naggyon sok ertelmiseg,Orvos..Mernok..Apolo stb???!
  Biztos azert mert mazohista es a szemet kapitalistak altal hagyja magat kizsakmanyolni...Fujjjjj! ;)))
  Inkabb valasztom ezt az edes gyonyort es nyugodt emberi eletet,mint sem az altalatok kinalt szenvedest!”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős megszorítások lesznek Fertődön

Az önkormányzati intézmények Fertődön idén 22 millió forinttal kevesebb állami normatívát kapnak,… Tovább olvasom