Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Fertő tó - Elindult a viharjelző rendszer - fotó

Éjféltől már működik a Fertő tavon, a Tisza tavon, illetve a Balatonon a viharjelző rendszer.
Jelképesen, a Fertő tavon, egy hajóról indított jelzőfénnyel, amelyet Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese lőtt fel, helyzeték üzembe a viharjelző rendszert kedden délelőtt.

A berendezéseket már korábban ellenőrizték a Balatonon és a Tisza tavon. A Fertő tavi eszközök pedig az ausztriai rendszerhez tartoznak.

Tollár Tibor az október 31-éig működő rendszerről elmondta,  hogy annak állapota ugyanolyan, mint a hasonló nyugat-európai  rendszereké.   
 
 Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot  fordítottak fejlesztésre, hazai forrásból.

Kiemelte, hogy a  Tisza-tavon mintegy 10 millió forintból alakították ki a rendszert,  emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon  LED-fényszórókat szereltek fel, amelyek előnye, hogy nagyobb  távolságról is láthatók.

Viharjelző rendszer bemutatása a Fertő tavon. Fotó: Nyikos Péter


Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton  körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel  tudnak használni - tette hozzá a gazdasági főigazgató-helyettes.    
 
A biztonságot támogatja az az okostelefonos alkalmazás, amelyet  az OKF Tavihar néven indított. Ez helymeghatározás segítségével  azonnal információkat küld a felhasználónak a meteorológiai  viszonyokból adódó esetleges veszélyhelyzetekről az Országos  Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira alapozva.   

Tanka László, az OKF informatikai főosztályának vezetője azt  mondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a viharjelző oszlopokat ne  csak viharjelzésre, hanem más célokra is fel tudják használni.  Példaként említette, hogy kamerákat is lehetne szerelni rájuk.   

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke bemutatott egy másik  okostelefonos alkalmazást, a Meteorát, amely szintén személyre  szabottan küld információkat a felhasználóknak az aktuális időjárási  adatokról, például a szél erősségéről vagy a csapadék várható  mennyiségéről. Elmondta azt is, hogy bár tavaly szélsőséges volt az  időjárás, nőtt a zivataros és a szeles napok száma, kevesebb  viharjelzést adtak ki a tavakon, mint két éve.    

Hozzátette: a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a  viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A  Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző  oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett  mobil viharjelző eszköz.    

Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ  biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy  állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi  kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba  kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai  Központ adja ki az adatokat.   

Csizmadia Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság  vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a Fertő tavon egy  fulladásos haláleset történt, az is 2010-ben. A hazai oldalon a  rendőrség a Fertő tavi vízi polgárőrökkel két kisgéphajóval teljesít  szolgálatot - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nagyszínpad is épül a VOLT-on!

Pontosan 3 hónappal a nyitás előtt már majdnem teljes a soproni fesztivál nemzetközi sztárkínálata. Tovább olvasom