Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Félrevert a Tűztorony órája

A soproni Tűztorony órája a közelmúltban összevissza kongatott. Félmillió forintos költséggel, az óra elektronikus vezérlőberendezésének megjavításával együtt a szakemberek kicserélték a tönkrement hangszórókat és az ütőbowdeneket is.
Oravecz Dezső, a polgármesteri hivatal csoportvezetője mutatja: a Tűztoronynak azt a részét, ahol az óra hangszóróit helyezték el, immár hálóval védik a madaraktól.
A Tűztorony órájának működése az elmúlt hetekben gyakran fakasztott mosolyt a műemléket felkeresők körében. Megesett ugyanis, hogy az óra harangjai néhány kongással többet jeleztek a kelleténél.

– Nemcsak emiatt kellett hívnunk az óra javítására szakosodott pécsi órásmestert, Gulácsi Jánost, hanem azért is, mert a toronyban a közel két évtizede felállított hangszórók is meghibásodtak, a toronyzene igencsak gyengén szólt – tájékoztatta lapunkat Oravecz Dezső, a polgármesteri hivatal házgondnokságának technikai csoportvezetője.

– Ami a túlkongásokat illeti, kiderült, az elektronikus vezérlésben keletkezett programhiba. A torony négy hangszórója közül pedig akadtak olyanok, amelyek már teljesen elnémultak, illetve akadozva működtek. Ebben a galambok is közrejátszottak: a torony nyitott terében lévő hangfalakat óriási mennyiségű galambpiszok borította, az ürülék savtartalma pedig idővel óhatatlanul is tönkretette az elektromos berendezéseket.
Gulácsi János a toronyóra vezérlőberendezésének megjavításán túl az óra és a harangok közötti huzalokat is kicserélte, az elhasználódott régi hangfalak helyére pedig újak kerültek. Hogy egyszer s mindenkorra kiküszöböljék a galambürülék okozta problémákat, a hangszórók helyét finom fonatú műanyag hálóval védik, nem engedve be a kritikus részbe a madarakat. A toronyóra és tartozékainak komplex felújítása félmillió forintba került.

Gulácsi János pécsi órásmester mindehhez hozzátette: ilyen körülmények között a hangszórókra legalább tíz évig nem lesz gond, viszont az óra elektronikus vezérlőegysége egy erős villámlástól annak ellenére is meghibásodhat, hogy azt túlfeszültség-védelmi egységgel is ellátták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerárak, gyógyszertárak

Az előzetes várakozásokkal szemben hétfőn mindegyik soproni gyógyszertár kinyitott, mert a kormány… Tovább olvasom