Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Felpezsdült Kópháza élete

kópháza - Milyen célok vezérelték, amikor indult a polgármesteri posztért, s az egy év alatt mit sikerült elérnie? E kérdések megválaszolására kértük Grubits Ferencet, aki tavaly október óta a kétezer lelket számláló Kópháza első embere.
– Azért indultam, hogy vállalkozói szellemet, friss lendületet vigyünk a falu életébe – mondta a korábban vállalkozóként tevékenykedő polgármester.

Ha időm engedi, elmegyek a falugyűlésre – mondja Pinezits Tamásné Grubits Ferenc polgármesternek.

Fontos a párbeszéd

– Másrészt úgy érzékeltem, a faluban a korábbi években a széthúzás jelei mutatkoztak, amelynek okát a folyamatos kommunikáció hiányában láttam. Mindez megerősített abban, hogy fontos a párbeszéd, a legszélesebb körű tájékoztatás. Ugyanis egy faluvezető elképzelhet bármit, ha nincs mögötte a falu közössége, nem érhet el semmit. Örülök, hogy elősegíthettem a legkülönbözőbb kópházi szervezetek – így például a horvát kisebbségi önkormányzat, a horvát kultúrklub, a nyugdíjasklub, az egyházközség – közötti kapcsolatok elmélyítését, ez már önmagában hordozza az együttműködés csíráját.

Négy pályázatuk nyert

Az eltelt egy évről szólva, Grubits Ferenc hangsúlyozta: húszmillió forinttal kevesebb költségvetéssel kezdték az évet, mint az előző évben, mégis sikerült biztosítani az intézményhálózat működését. Parkolót létesítettek a temetőnél, s az eddigieknél nagyobb gondot fordítanak a közterületek és az utcák rendbetételére. A horvátok letelepedési emlékművénél kopjafát is elhelyeztek, megteremtve a falu állami ünnepeinek új, központi helyszínét. Megoldották mindkét templomuk díszkivilágítását, amelynek költségeihez Firtl Mátyás is hozzájárult a megyei közgyűlés alelnöki keretéből. Légi felvételek készültek a faluról: könyv, naptár és egyéb kiadványok illusztrációira használják fel a fotókat. Kópháza iskolája két tannyelvű intézménnyé, a kistérség kijelölt horvát bázisiskolájává vált, hosszú távra megoldva a fennmaradás kérdését. Az eddig benyújtott tizenegy pályázat közül négy esetben jártak sikerrel, s 3,5 millió forintot fordíthattak közösségi célok elérésére, így például a tájház korszerűsítésére. Folyamatban van egy kerékpárút építésére és a csapadékvíz-elvezetési program folytatására beadott pályázat elbírálása is. A szükséges önrészekkel – a 12,8, illetve a 14,2 millió forinttal – rendelkezik a falu. Ugyanakkor több utat szerettek volna felújítani és építeni, ami azonban forráshiány miatt meghiúsult. Nem sikerült idén az óvoda nyílászáróinak a cseréje sem, hiába nyújtottak be rá pályázatot. Minderről részletesebben is elhangzik tájékoztató ma este fél 7-kor a kultúrházban kezdődő falugyűlésen.

„Érezzük, mindenki számít"

– Felpezsdült a falu az egy év alatt, új utak, s a helybéliek összefogásából új játszótér és pihenőpark is épült – meséli Horváth József kőműves, tősgyökeres kópházi. – Úgy látom, egyre gondozottabbá válik a község.
– Bármilyen közösségi programot vagy fórumot szerveznek Kópházán, minden lakosnak külön meghívót küldenek. Itt érzi az ember, hogy mindenki számít, így már lehet közösséget építeni – mondja Szőke Györgyné nyugdíjas, aki 1979 óta Kópháza lakója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokimikulások: nem a méret a lényeg

Megyei körkép - Nem érdemes az ár alapján dönteni, ha csokimikulásról van szó. Az idénycsokoládékból… Tovább olvasom