Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Feketemunkásokat lepleztek le

Építkezések hatósági ellenőrzésénél kiderült, Sopronban és a város környékén százhárom munkavállalóból tizenöten „feketén” dolgoztak. Kilenc cég közül hat volt az érintett. A munkáltatók ötvenezertől hatmillió forintig terjedő bírságra számíthatnak.
Sopronban és környékén a társszervek bevonásával lefolytatott rendőrségi akció eligazító megbeszélésén elhangzott: egyre többször fordul elő, hogy az ország másik végéből néhány hetes alkalmi munkára Sopronba érkezők lopásokat, betöréseket követnek el, mielőtt hazautaznának. A tettesek felderítését nagyban nehezíti, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták őket. Éppen ezért a keddi akció nem pusztán munkaügyi és idegenrendészeti, hanem megelőző felderítési feladatot is jelentett.

Láthatóan meglepődtek tegnap azok az építőmunkások, akiket a hatóságok képviselői az első helyszínen ellenőriztek. A rendőrség, a bevándorlási hivatal, a munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség, illetve a határőrség munkatársai megjelenésekor egy csapásra leállt a munka.

Az igazoltatások során az építkezés kilenc munkása közül hat úgy nyilatkozott, érvényes munkaszerződés nélkül dolgozik.
– Nem fegyverrel hoztak, magamtól jöttem ide dolgozni – mondja egy soproni háromgyermekes családapa. – A biztosításomat magam fizetem, baj tehát nem érheti a családot. S hogy nem jelentettek be a munkaügyi szervezeteknél? Végül is megalkudtunk a bérben, munkát adnak nekem, s ez a lényeg. Inkább dolgozzon az ember, semmint betörjön, raboljon.

Egy másik, bejelentés nélkül alkalmazott balfi kőműves is védi munkaadóját: – P kérdezte, bejelentsen-e? Mondtam neki, máshol is akad még munkám, jobb, ha nem komplikáljuk a dolgot. Az órabér tekintetében pedig nincs okom panaszra – mondja, de konkrétumokat elárulni már nem hajlandó.

Az akcióban közreműködő hivatalos szervek képviselői – miközben a papírmunkát végzik – udvarias hangon csak annyit mondanak: nem a munkások ellen, hanem a törvényt kikerülő munkáltatók ellen lépnek föl. Mert a feketén dolgozók többnyire nem is gondolnak azokra a hátrányokra, amelyek érhetik őket.

Nemcsak a társadalombiztosítás, hanem például a majdani nyugdíj tekintetében is. A nyugdíj kiszámításánál sok-sok hónap, netán év veszhet így kárba.
– Sopronban és környékén összesen négy építkezést ellenőriztek a hatóságok – összegzett Pantelics András alezredes, akcióparancsnok. – Az akció célja a hazai és a külföldi feketemunkások kiszűrése, az esetlegesen körözött személyek felfedése, s a munkabiztonsági előírások érvényesülésének a kontrollja volt. Kilenc építőipari cég közül hatnál találtunk feketén alkalmazott munkavállalót.

A munkáltatókat ötvenezertől hatmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják. Kilenc külföldi állampolgárt is találtak az építkezéseken: a nyolc ukránnál rendben voltak a papírok, csak egy román állampolgárnak járt le a munkavállalási engedélye. Munkabiztonsági szempontból szintén lesújtó tapasztalatokat hozott a tegnapi akció: a helyszíneken többnyire védőfelszerelések nélkül dolgoztak a munkások, s a körülmények sem igazodtak a biztonsági előírásokhoz.

A hiányosságok miatt a megyei munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség indít eljárást. A jövőben többször is számítani lehet Sopronban és környékén ilyen ellenőrzésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapig tartott a türelem

Elfogyott a türelmünk, érthetetlen, hogy miért ilyen tehetetlen az önkormányzat – fakadt ki a… Tovább olvasom