Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Ez a szűrés (is) életeket menthet

A Soproni Gyógyközpont is csatlakozott ahhoz a szűrőprogramhoz, amit az ország három megyéjében tett lehetővé az egészségügyi államtitkárság. A vastagbélrákszűrés életeket menthet. Ebben a betegségben sajnos világelső Magyarország.

Három megyében, köztük Győr-Moson-Sopronban is vastagbélrákszűrésre adott lehetőséget az egészségügyi államtitkárság. Alaphelyzetben az OEP nem támogatja ezt a vizsgálatot, ezért is nevezi dr. Patai Árpád főorvos, belgyógyász gasztroenterológus történelmi helyzetnek, hogy a soproni kórház is csatlakozott a programhoz.

– A szakma legalább három évtizede készül erre a lehetőségre, aminek indokoltságához elég néhány adat: százezer lakosra vetítve Magyarországon a leggyakoribb a vastagbélrák az egész világon. A nem dohányzók esetében – a dohányosoknál a tüdőrák áll első helyen – ez a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. Évente körülbelül tízezer esetet regisztrálnak hazánkban, közülük legalább hatezren belehalnak – sorolja az elkeserítő adatokat a főorvos.

Sopronban kilenc háziorvos csatlakozott a kampányhoz. A szűrés kétlépcsős: először a háziorvosok vizsgálják meg a székletmintát, ha ők vért mutatnak ki, akkor a kórházban végzik el a tükrözést. Első hallásra talán rémisztően hangzik, hogy egy csővel az emberben kutakodik az orvos, de a legtöbb beteg úgy száll le a vizsgálóasztalról, hogy megkönnyebbülve közli: nem is volt annyira kellemetlen, mint gondolta...

– Van ugyan egy rövid várakozási idő, de kollégáimmal külön szűrőnapokat szerveztünk, szombaton is dolgozunk. Augusztus óta harminc vastagbéltükrözést végeztünk a soproni kórházban, tizenöt esetben találtunk elváltozást. Ebből négy már kialakult vastagbélrák volt, tizenegy betegnél ennek az előfutárát, polipot találtunk. Ez utóbbit ha időben eltávolítjuk, megakadályozzuk a rosszindulatú folyamatok kialakulását. A soproni adatok is példázzák: szükség van a szűrővizsgálatra! – hangsúlyozza dr. Patai Árpád.

A vastagbélrák azért is veszélyes betegség – magyarázza a szakember –, mert viszonylag későn okoz panaszokat. A véres széklet, a puffadás, hasi fájdalom, fogyás, székrekedés vagy éppen hasmenés sokszor már a kialakult betegséget jelzik. Sokan azt hiszik, az aranyerük vérzik, pedig... Márpedig a korai felismerés ez esetben is az életet, a gyógyulást jelenti.

– Előfordul, hogy a vizsgálattól való félelem tartja vissza a betegeket, pedig a soproni kórházban lehetőség van bódító injekció kérésére is.
Ezzel gyakorlatilag fájdalommentessé tesszük a tükrözést. Egyet kérünk csak: a beteg kísérővel távozzon az ambulánsan végzett, de komoly előkészítést igénylő vizsgálat után – magyarázza a főorvos. A betegség egyébként viszonylag lassan alakul ki, ezért elegendő lenne tízévente elvégezni a szűrést. Ennyit mindenkinek meg kellene tennie – önmagáért!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetakció a soproni gyermekotthonért

A Kisalföld napilap kampányt indít a soproni, Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonának támogatására. Tovább olvasom