Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Esküvő a szabad ég alatt

Felmérések szerint a legtöbb pár augusztusban és szeptemberben fogad örök hűséget egymásnak.
A sztármagazinok híradásaiból úgy tetszik, manapság csak elhatározás kérdése, hogy földön, vízen vagy akár a levegőben mondja ki az ifjú pár a boldogító igent. A fotókon mosolygó anyakönyvvezető adja össze a vállalkozó kedvű, búvárruhában alámerülő menyasszonyt és vőlegényt, de hallani siklóernyős párok esküjéről is. A szerkesztőségben óvatosan csak lövéreki, esetleg Fáber-réti kézfogóról álmodoztunk, de meglepve tapasztaltuk: Sopronban a szabad ég alatt még nem lehet örök hűséget fogadni.
– A családjogi törvény szerint a házasságokat az erre kijelölt anyakönyv-vezetői hivatal helyiségében kell megkötni. Csak indokolt esetben, rendkívüli körülmények esetén (például kórházban vagy fegyházban) kerülhet sor kinti esküvőre – tudtuk meg a városházán dr. Galambos György jegyzőtől.

– Évente csak néhány alkalommal vetődik fel ilyen kérés, idén egyetlen pár kezdeményezte ezt a hivatalban, de nem tudtunk eleget tenni a kérésüknek.

A szabadtéri szertartás lebonyolításának elsősorban a technikai feltételei hiányoznak Sopronban. – Rendszeresíteni kellene egy másik anyakönyvet, valamint a nyári időszakban új anyakönyvvezetőre is szükség lenne, emellett a szolgáltatás anyagi háttere is kidolgozatlan – sorolta a felmerülő nehézségeket a jegyző.

A soproni református és evangélikus lelkészek nem zárkóznak el a szabadtéri esketéstől, de ritkán találkoznak a hívek ilyen jellegű igényével:

– Nem mondunk nemet a szabadtéri szertartásra, bár az egyházunk hivatalos álláspontja szerint a templom, mint megszentelt hely, az esküvő ideális helyszíne – fogalmazott Hegedűs Attila evangélikus lelkész.
– Fontos azonban, hogy a külsőségek ne takarják el a lényeget. Hiszen a különleges helyszín elterelheti a figyelmet arról, amiről valójában két ember egybekelése szól.
A katolikus egyház keretein belül nincs lehetőség szabadtéri esküvői szertartásra, de igény sincsen rá a hívek körében, tette hozzá a városplébános.

Másutt van lehetőség a szabadtéri esküvőre

Győrben a kor szellemével haladva és az idézett törvényt rugalmasabban értelmezve, kültéren is összeadják a párokat. Az anyakönyvvezetők előzetes egyeztetés és a választott helyszín megtekintése után felár ellenében vállalják az esketést. Sopron környékén Nagycenken és Ágfalván a legrugalmasabbak az anyakönyvvezetők, ha a párok megfelelnek a feltételeknek és az anyakönyv biztonsága szavatolt, készek a kültéri szertartást levezetni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UEFA ellenőrök a stadionban

Ostrom előtti állapot a stadionban. Negyvennyolc órával a mérkőzés előtt közmunkások takarítanak, miközben bontják a sportcentrum egykori raktárépületét, és építik a tetőt a sajtóhelyek fölé. Kedden még nehéz volt elképzelni, hogy holnap nemzetközi mérkőzést rendeznek itt, várhatóan telt házzal, számos meghívott vendéggel. Gőbl Gábor ügyvezető igazgató azonban optimista. Tovább olvasom