Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Építésen innen, engedélyezésen túl

A Bécsi úti határátkelő előtt – mintegy másfél kilométeren – hamarosan megkezdődik a jelenlegi út négysávossá bővítése, amely része lesz az M9-es autópályának.
A 85-ös főút gyorsforgalmi úttá fejlesztését forgalomszámlálási adatok indokolják.
A 85-ös főút gyorsforgalmi úttá fejlesztését forgalomszámlálási adatok indokolják. – Nincs tudomásunk arról, hogy csúszna az M9es építése – mondta Wimmer József, a megyei közútkezelő kht. osztályvezetője –, jelenleg is dolgoznak rajta, igaz, Szekszárd térségében. Az eredeti elképzelések – ismereteink szerint – nem módosultak, jó esetben 2005-ben elkezdődhet a Pereszteget, Nagycenket és Kópházát elkerülő szakasz kivitelezése a soproni szennyvíztisztítóig.

Az engedélyezési tervek elkészültek, az építés három-négy évet vesz igénybe. Pereszteg térségében lenne az átkötés a mostani 85-ös útra, tehát itt válna el egymástól az M9-es és a 85-ös főút. A következő, egyben legkritikusabb és legköltségesebb rész a Sopront elkerülő pályaszakasz lesz – erősítette meg Wimmer József. Építésen innen, engedélyezésen túl Folytatás az 1. oldalról.

– Ez gyakorlatilag a szenny vízteleptől a Bécsi úti határkilé pőig „fut" majd, a Pihenőke reszt, a János-telep – itt fut át a Pozsonyi út felett – és a Virág völgy érintésével, aluljárókkal, külön szintű kereszteződésekkel és egy alagúttal. Ezzel párhuza mosan kétszer kétsávossá bőví tik a szennyvíztisztító és a kör forgalom közötti 85-ös út sza kaszát, valamint a határ előtti, mintegy másfél kilométer hos szú utat, amely csatlakozik majd a várost elkerülő M9-es gyorsforgalmi úthoz. Ez utóbbi előkészületei meg történtek, a kivitelezők már át vették a munkaterületet, s ha marosan megkezdődnek a munkálatok. A Sopront elkerülő útról há rom kapu nyílik majd a városra.

Az első értelemszerűen a szennyvíztisztítónál, a második a Pozsonyi útnál, a harmadik pedig a határnál lesz. Még nem eldöntött, de valószínű, hogy kialakítanak egy negyediket is, hogy a Fertő-parti községeket se zárják el a gyorsforgalmi úttól. Gyorsabban Győr és Sopron között Az M9-es építésétől elvben füg getlen a 85-ös főút korszerűsítése – négysávossá bővítése – amely a Sopron–Győr közötti közlekedést tenné gyorsabbá és biztonságosab bá. Ennek két kritikus pontja van, a csornai és az enesei elkerülőutak, il letve csomópontok kialakítása.

A leendő gyorsforgalmi út, amely tel jes kiépítettségében 2012-re készül het el, minden paraméterében – például a külön szintű keresztező désekkel, a középen elválasztott kétszer kétsávos pályával – megfelel az autópálya követelményeinek – tudtuk meg Wimmer Józseftől –, de a terepviszonyok miatt csak 110 ki lométer/órás sebességre tervezik. Abban az esetben, ha a kor mány nem módosítja közútfej lesztési elképzeléseit, akkor szű kebb régiónk közvetlen összeköt tetésbe kerül a bécs–kismartoni A3-as autópályával és az ország déli térségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron jegyző nélkül

A májusi közgyűlés után csütörtök délután rendkívüli ülésen járult hozzá Sopron képviselő-testülete… Tovább olvasom