Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Elszabadult lovak okoztak riadalmat Sopronban

Sopron - Két megriadt ló vágtatott végig Sopron forgalmas utcáin szombaton délután. Egyikük egy nyolcadik hónapban lévő várandós kismama autóját tette tönkre, a kismama sértetlenül maradt. A másik lovat a 12 éves Kuntz Evelin fogta be.

Valószínűleg egy erdei puskadörrenés volt az oka annak, hogy egy harkai istállóból származó két ló megvadult szombaton délután Sopronban. A lovaglókat levetették a nyergükből, majd a négylábúak ámokfutásba kezdtek. Kanász József törzszászlóstól, a Soproni Rendőrkapitányság ügyeletvezetőjétől tudjuk: a soproniak először akkor jelezték a rendhagyó derbit, amikor a lovak már a Csengery úti vasúti aluljárónál vágtattak; aztán megszaporodtak a bejelentések, amikor a Mátyás király utca, majd a Balfi utcában vágtattak. A hajszának a Balfi úton, az Anger-réten vetettek véget, ott sikerült mindkét lovat befogni.

Kuntz Evelin 12 éves soproni kislány fogta be az egyik lovat a Csányi utcában. Ő már két éve lovagol. Nézze meg galériánkat! Fotó: Gosztonyi Miklós


Ám egyikük több százezer forintos kárt okozott egy gépkocsiban: szemből beleugrott egy autóba, amelyet egy nyolcadik hónapban lévő kismama, Ádám Zsuzsanna szili származású soproni lakos vezetett.

– A Balfi úton haladtam nyugodt tempóban, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy velem szemben két ló vágtat. Mögöttük egy szirénázó tűzoltóautó – mesélte az átélt izgalmat a 23 éves Ádám Zsuzsanna. – Azonnal megálltam, gondoltam, jobb, lesz, ha félrehúzódok. Az egyik ló kikerült, ám a másik telibe talált: kitörte a szélvédőmet, a karosszéria is oda lett. Csak arra emlékszem, hogy amikor éreztem, a ló a kocsit rapityára töri, lehajoltam, két kezemmel védtem a fejemet, a térdemmel meg védtem a hasamat, a kis leendő jövevényünket, majd rúgtam is ki az ajtót, hogy mielőbb kiszálljak a kocsiból. A ló meg, mintha mi sem történt volna, felpattant a kocsiról, s már vágtatott tovább.Még sosem fordult elő ilyen velem, nem is értem, hogy szabadulhatott el két ló egy városban... 

Az egyik lovat egy 12 éves soproni lány, Kuntz Evelin fogta be. Evelin már több mint két éve lovagol, és most jól jött a lovakhoz való szakértelme.

– Édesanyámmal az autóból vettük észre, két ló fut az úton, nyomukban rendőrautó – fogott történetébe Evelin, a Gárdonyi-iskola hatodik osztályos tanulója. – A lovak ekkor a Csányi utcába fordultak be, az pedig zsákutca. Rögtön gondoltam, itt talán sikerülne befogni a lovakat. Odamentünk az egyik rendőrhöz, s mondtam, több éve lovagolok, megpróbálom megnyugtatni őket. Szembe fordult velem az egyikük, én meg odamentem hozzá lassan, s megfogtam a kantárt. Közben nyugtató szavakat mondogattam neki, hogy érezze, nem bántani akarom, hanem segíteni akarok neki. A másik lovat egy fiatalember segítségével kapták el. Legalább negyed órán át nyugtatgattuk a pacikat, aztán megérkezett a lovak tulajdonosa, aki trélerre terelte a négylábúakat.

Sértetlenül megúszták

– A két lovas – mindketten tinédzserek, ám gyakorlott lovasok – elmondása szerint akkor kezdődtek a problémák, amikor az erdőben ismeretlenek durrogtatni vagy lőni kezdtek – mesélte a két herélt ló tulajdonosa. – Hiába nyugodtak ezek a pacik, ettől idegessé váltak. Mindkét lovast levetették a nyeregből, majd vágtatni kezdtek. Manapság szabadidős sport a lovaglás, mégis az eset felhívja a figyelmet arra: egy váratlan dolog miatt bármikor bekövetkezhet tragédia, jobban kell tehát vigyázni. Még szerencse, hogy ezúttal nem esett emberéletben kár. A lovakra kötöttem felelősségbiztosítást, így az autóban keletkezett rongálódást a biztosító fizeti. A lovak – amelyek értéke darabonként megközelíti a 400 ezer forintot – szintén sértetlenül úszták meg a kalandot. Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője hozzátette: a rendőrség vizsgálja az állattartó felelősségét.


Legutóbb 2005-ben

Sopronban legutóbb 2005. október 19-én történt hasonló lovas kaland, akkor a Virágvölgyből szabadult el két paci. A négylábúak a 84-es számú főút elkerülőútján trappoltak. Egyikük nekicsúszott egy Volkswagennek, majd feltápászkodása közben egy Renault-nak is. Csak a Híd utcában sikerült  befogni őket.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Hvg 2008. január 14. 20:03
  „Ami a tűzoltókat ért rágalom folyik itt, az nevetséges és felháborító! A tűzoltók egy ST utvonal szerint haladnak, amin nincsenek feltüntetve az elszabadult lovak.
  Akik a lovak után mentek tűzoltók, azok nem a soproni hivatásosok voltak, igy ök semmit sem tudhattak az esetről.
  Amugy a késöbb érkező tűzoltók már nem használtak, megkülönböztető jelzést, mikor a rendőrség tájékoztatta a soproni tűzoltóságot.

  Másrészt a parancsnok nem irányítja az esetet, mert gondolom ő nem dolgozott, max. a szolgálat vezető, de nem hinném, hogy erről is neki kellett volna tudni.
  Másrészt ha a szidalmazok háza égett volna, akkor is ráértek volna megkülömböztető jelzés nélkül vonulni a hivatásos egységek?

  Mielőtt valamit irnátok, gondolkozzatok is, és hiányos információ tudatában nem kellene állást foglalni.

  Meglehet tenni, hogy elnézést kérünk a tűzoltóktól, hogy megfékezték a tűz tovább terjedésést!

  Valamint én kérek bocsánatot a sok naiv ember végett ért vádak végett!

  Uraim, Önök megfelelő, gyors preciz munkát végeztek, a soproni, kapuvári, csornai, petőházi tűzoltóit egybevéve!”
 • 24. Britton 2008. január 14. 18:08
  „Nem azt mondtam,hogy a baleseted nem fontos,hanem azt,hogy 3 kiégett,plusz a "vízkáros" lakás(ok) fontosabbak,mint a KÉT LÓ!!!Bár szeretem az állatokat,de az emberi értékrend szerintem ilyen.Sajnálom,hogy baleseted volt,és kívánom,hogy egészséges gyermeked szülessen.Szerintem senkinek nem lesz igaza itt,hisz mki a saját igazát hajtja.”
 • 23. Gipsz Jakab 2008. január 14. 17:46
  „Túléltem

  Én abban a házban lakom, amelyben 3 lakás ( 9 ember otthona ) kiégett! Ezek látványa önmagáért beszél! Enyhén szólva is minimális intelligenciára vall, párhuzamot vonni a két baleset és azok súlyossága, illetve a tűzoltók tevékenysége között! Remélem épen és egészségesen fog a kisbaba megszületni és az ő érdekében azt kívánom neki: az értelmi képességeit az apukájától örökölje!”
 • 22. kittike 2008. január 14. 17:32
  „tuleltem szánalmas vagy S:”
 • 21. ... 2008. január 14. 15:44
  „Elöttem egy életre relytéj marad viszont az hogy ha egyszer nekünk pontról-pontra elkellet mondanunk mi és hogy történt az erdőben, akkor miért kell leírni mindehova az ellenkezőjét??Gondolok itt újságra internetre meg hát a tv-re...szóval ezen azért ellehetne gondolkodni!”
 • 20. G.D 2008. január 14. 15:24
  „Kedves Túlélő! Örülünk neki hogy te és a baba is jól vagytok. Köszönjünk neked hogy nem haragszol ránk hisz valahol mi is az egésznek a túlélői vagyunk . Mi nem akartunk /pacik, és lovasok/ senkinek kárt okozni az egész olyan szerecsétlenül alakult. A tűzoltókat is meglehet érteni de a baleset sem lett volna ha ők nem jönnek. Igaz ezen már kár rágódni ami megtörtént azon már nem lehet változtatni. Mégegyszer elnézést szeretnénk kérni és reméljük hogy mihamarabb egy egészséges kisbabának tudsz örülni. Jó egészséget kívánunk. A lovasok.”
 • 19. tuleltem 2008. január 14. 14:19
  „Elnezest de nem jo a billentyuzetem/furcsa szavak/ Megegyszer KOSZONOM”
 • 18. tuleltem 2008. január 14. 14:08
  „Tuletem.A lo riadtabb volt ,mint en .Azt a pofit,nag kitagult szemek ...onnan tudtam o nem fog kikerulni...o riadtabb volt mint en,kisebb zuzodasokkal de o is meguszta.Koszonettel tartozom a 12 eves lanynak es az urnak,hogy sikeresen befogtak a lovakat,mert ki tudja meg mi tortenhetett volna... Ugyancsak koszonettel tartozom azoknak az embereknek akik megalltak mellettem es segitseguket nyujtottak/autosoknak,galogosoknak/, a rendorsegnek es a lovak tulajdonosanak aki szo nelkul odajott es segitseget ajanlott.A ket lany es riadtabb volt mint en,de ok is nagyon jol tudjak hogy a lovak nagyon erzekenyek,es ha megijednek nincs visszaut,orulok hogy nekik sem esett semmi bajuk.A tuzoltokrol: 4 lakas fontosabb,mint hogy latjak hogy a kocsin vegig fut egy lo es megallas nelkul tovabb mennek... En oket sem okolom,lehetett volna maskepp is megoldani a dolgokat de ilenre ne is gondoljunk... az a lenyeg hogy nem lett tragedia.En megmondom oszinten a tuzoltokkal kapcsolatban ok sem hibasak hanem a politikank a hibasak.Ok is parancsot teljesitettek/ bar nem alltak meg/ orulok hogy elek,a kocsim sem erdekel,csak az erdekel,hogy senki nem serult komolyaban ez mindennel fontosabb...Megegyszer koszonottel tartozom mindenkinek.KOSZONOM.Es ha baj van azert az emberek osszetartanak...Meg koszonom Baratnomnek.... Ilen az igaz baratsag.... Es szeretnem elfelejteni az egesz dolgot,mert nekem a vilagon a legnagyobb ertekem megmaradt es az a szuletendo gyermekem..”
 • 17. kokopelli 2008. január 14. 00:18
  „Mindenkit csak addig zavar a szirena, amig nem a SAJAT ego hazahoz varja a tuzoltokat.”
 • 16. Leendő tűzoltó 2008. január 13. 19:56
  „Kedves Hozzászólók!
  Nem voltam ott az esetnél, de szerintem megbotránkoztató, hogy egyesek hogy szidják a tűzoltókat!!
  Emberek! Ők életet és vagyont mentenek minden nap. Mért kell őket szidni? Megértem a másik oldalt is, mert én is szeretem az állatokat, de nehogymár pszihológust hívjunk szegény pacikhoz!!
  Hogy szirénázva mentek? Igen...meg lehet nézni az országos tűzoltóportálon, hogy nemrég Pilisvörösváron történt egy tűzoltóbaleset, ahol használták a kékfényt és a szirénát!
  Egyeseket zavar a sziréna? Akkor is, ha egy roncsban várják a segitséget, és úgy hallják meg? Szerintem akkor örülnélnének neki....
  Kedves Tűzoltók! Csak igy tovább! Eseménymentes szolgálatot!!”
 • 15. defoe 2008. január 13. 19:36
  „Gyöztél! :-) Tényleg nem értek hozzá. Bocsi, de a cikket olvasva nekem ez jött le.
  Nyugodt éjszakát ! Szia”
 • 14. Britton 2008. január 13. 19:08
  „1:KÖTELESEK vagyunk szirénával menni,amíg ki nem érünk.Ezt nem a Parancsnok mondja meg,ha ezzel valakinek problémája van,akkor forduljon a pestiekhez.Hivatkozok a törvényekre,hisz nem tehetünk mást.Viszont mikor már majdnem ott voltunk a lovaknál,azonnal lekapcsoltuk a szirénát.Akkor jött a tűzjelzés!Amit ti láttatok,az az,h egy másik fecskendő ment a tűzhöz,és szerencsétlenül,pont ott voltak a lovak,amerre menni kellett.Hidd el,őket is meglepte,h ott vannak.
  2:Örülök,h jobban tudjátok,mi a Parancsnok hatásköre,és mi nem.Sajnálom,h így gondoljátok,de,bocs,h ezt kell mondanom,olyan emberek mondják a dolgokat,akiknek fogalmuk sincs,mennyire tartanunk kell magunkat a szabályokhoz,és nem tudjátok,h mit tehetünk,mit nem.Nem dönthet a Parancsnok másként,ez van...Laikus szem ezt látja,de nem kellene azokat szidni,akik jót akarnak.
  A szirénás-lovas dolog pedig ismétlem,véletlen dolog volt.Akkor már nem a lovak voltak a fő téma,hanem a 4 lakás!!!”
 • 13. Defoe 2008. január 13. 17:53
  „Bocsi a parancsnoktol, csak elkapott a hév, de ebben a szituban neki kellett volna másként dönteni.”
 • 12. defoe 2008. január 13. 17:42
  „Britton!

  Tévedés ne essék, minden elismerésem a tűzoltok-é. Egyet azért nem árt tudni, hogy az életben külömbözö szituáciok adodnak,/ itt nem lehet hivatkozni törvényekre/és mindig a parancsnoknak kell eldönteni, hogy mit alkalmaznak. Mégegyszer! Az a parancsnok, aki riadt lovak után szirénával megy, az nem alkalmas a poszt ellátására!”
 • 11. Britton 2008. január 13. 16:21
  „Csak annyit tennék hozzá,h nem az első eset volt,h lovakat kellett befognunk.Nem vagyunk hülyék,nagyon jól tudjuk,h nem lehet szirénázni,és nem is viccből szirénáztunk.Lásd:Lakás égett a Hérics utcában c. cikk.Mi sem vagyunk hülyék,de jó,hogy az emberek így gondolnak ránk.SZÁNALMAS?M.N,G.D.,Defoe...Igazatok van,mert én is meglepődök,h mekkora az emberi butaság.Gratulálok nektek.Szerintem 4 lakás fontosabb,mint két ló.Jó lenne,ha kicsit gondolkodnátok,mégha nehéz is.Csillagom:viszont kívánok nyugodt szolg.-ot!”
 • 10. Lope 2008. január 13. 15:42
  „M.N.! Nem mindenki ért a lovakhoz és nem mindenki mer a közelükbe menni. Én is csak messziről néztem volna őket, az biztos.”
 • 9. Csillagom 2008. január 13. 13:38
  „Ha már itt mindenki nekiesett a tűzoltóknak akkor hadd védjem meg Őket egy kicsit!! Nem szórakozásból és heccből szirénáztak hanem a magyar törvények és szabályok előírják nekik(és nincs mérlegelési mód....), hogy minden olyan esetben amikor emberi élet illetve anyagi javak vannak veszélyben akkor megkülönböztető fény és hangjelzéssel kell közlekedniük! Ha nem így tesznek és történik velük valamilyen közlekedési baleset akkor nincs az a lótulajdonos és felettes aki felelősséget vállalna a tűzoltókért illetve az autójukért! Tehát kedves "ítélethirdetők" ezt mérlegelve szidjátok a tűzoltókat.....
  Egyébként meg annyit a segítőkész és nem segítőkész emberekről, akik inkább menekültek a lovak elől, hogy jól tették, hogy menekültek, mert sajnos nem egy embert sebzett már halálra illetve rokkantott meg örökre egy megvadúlt vagy megijedt ló....
  Tűzoltó Bajtársaknak nyugodt(abb) szolgálatot kívánok....!!!”
 • 8. M.N 2008. január 13. 09:31
  „Télleg semmi segitőkézség nincs az emberekbe. H amikor a lány megfogta a két megriadt lovat és valaki odament volna segiteni h megfogja az egyiket amelyik nyugodtabb. nem mindenki csak lesett meg jajj a lovak vágtáznak jajj most mi lesz . és arra senki nem gondolt h segiteni kéne. én sajnos nem voltaM a közelbe.Ismerem a lovakat és és nem ideges tipusu egyik sem.a vasászoknak meg bekellene tartani az időt. a tűzoltok meg mégjobban megijesztették öket és h megnehezitették a lovak elfogását. szirénázva üldözik a két lovat....szánalmas....”
 • 7. G.D 2008. január 13. 08:55
  „Itt szeretném megköszönni annak a két fiatalnak a segítségét akik minket bnőmmel felvettek az autójukba végig vittek a városon a lovakat keresni.Nagyon sokat segítettek nekünk, mégegyszer nagyon szépen köszünjük!
  Ha több jó érzés lett volna az emberekben, nagyobb a segítőkézségük akkor nem történt volna ekkora baj . Csak az a baj hogy az emberek nagyon közömbösek amásikkal szemben főleg mikor baj van.
  A vadászoknak meg tényleg jobb lenne ha betartanák a szabályokat hiszen elvileg ő miattuk kezdődött az egész.
  Szeretnénk megköszönni Kuntz Evelinnek és annaka fiatal embernek a segítségét, akik megfogták véglis a lovakat. Egyébként a cikkhez annyit hozzá szolnék még hogy nem megvadult lovak voltak hanem emgriadt lovak voltak és nem levetettek a hátukról csak egyikünk leesett róla. Én közben a városban megfogtama két lovategyedül tartottam de mivel jöttek a szirénázó tűzoltóautok átgázolva rajtam a lovak ismét elronhantak....”
 • 6. Lovas 2008. január 12. 23:20
  „Azért látni h néhány embernek mennyi esze van. Szirénával üldözni 2 lovat. szóval röhejes.a lovak nem tehetnek semmiről. nagyon sajnálom öket. a vadászoknak bekéne tartani a szabályokat h mettől meddig lőhetnek, és nem pedig kedvükre lövöldözhetnek. eről ennyit ezen ellehetnbe gondolkodni”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a vita a hulladékhasznosítóról

Sopron–Fertőrákos - A győri Reflex Környezetvédő Egyesület megfellebbezte a megyei… Tovább olvasom