Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elkezdődött a gyűrűzés a Fertő tónál

A hét végén kezdetét vette az immár évtizedes múltra visszatekintő madárgyűrűzés a Fertő tó keleti partján. A szakemberek arra számítanak, hogy a várhatóan több ezer meggyűrűzött madár között ritka fajok is felbukkannak majd.
Madarászok: Igazi ritkaságok felbukkanására is számítanak.
Vannak, akik a madárvonulás szó hallatán azt gondolják, ők erről már mindent tudnak. Tiszta sor: Észak hideg vidékeiről az életfeltételeiket jobban biztosító tájak felé szállnak a madarak. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A vonulási útvonalakról, a csapatok nagyságáról adatokat kell szerezni, hogy valóban megismerhessük a költöző madarak életét. Ezt a célt szolgálja a madárgyűrűzés, amit a Fertő tó partján már évtizedek óta végeznek a szakemberek.


Itt a sekély vizek partján előforduló madarakat fogják be s gyűrűzik meg a Fertő–Hanság Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében a gyűrűzővizsgával rendelkező madarászok, akik munkáját számos önkéntes természetvédő segíti. A varsákba besétált állatokat a napi többszöri ellenőrzés során összegyűjtik, majd különböző mérések után, immár beazonosítható módon, azaz gyűrűvel ellátva szabadon engedik. Az eddigi években ezer–kétezer között volt a megjelölt madarak száma. A most kezdődött és várhatóan szeptember végéig tartó munka során a madarászok kezében megforduló egyedek között vannak gyakoribb és ritkább, éppen csak erre tévedt vendégek is. A sárszalonka, a réti cankó vagy a kis lile több példánya látható ilyenkor, ellenben a kőforgató vagy a vékonycsőrű víztaposó igazi ritkaságnak számít. A folyamatos távcsöves megfigyelésnek köszönhetően ezek, az egyébként a tengerpartok mentén vonuló állatok sem kerülik el a fertői ornitológusok figyelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló golfpálya?

Hazánk közelgő uniós csatlakozása sokak fantáziáját megmozgatja. Naponta érkeznek hírek újabb és… Tovább olvasom