Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Elismerték a kisember igazát

Szolgalmi joggal kapcsolatos ügyben a főhatóság elismerte Szarka Mihály igazát, így végre megnyílt az út a kópházi magántelken átmenő vízvezeték jogi rendezése előtt.
Több alkalommal is foglalkoztunk – legutóbb 2010. augusztus 12-én – Szarka Mihály pereskedésével, akinek kópházi telkén a Fertő-parti helységek vízellátását biztosító vezeték húzódik. Emiatt a több mint négyezer-egyszáz négyzetméteres ingatlan ezer négyzetméterén nem lehet építkezni. Évek óta tart a huzavona, hogy az érintett önkormányzatok a vízvezetékes részt sajátítsák ki, vegyék meg vagy fizessenek érte kártérítést, illetve kezdeményezzék a vízvezetékre vonatkozó szolgalmi jog bejegyzését.

– A vízmű és az önkormányzat korábban azt nyilatkozta, hogy a víziközmű létesítésével és a vezetékkel minden rendben van, Szarka Mihályék kötelesek tűrni azt, hogy a telken vízvezeték húzódik – vázolta az alaphelyzetet dr. Koszorú István, Szarka Mihály ügyvédje. – Erre mi állítottuk, ez nem igaz, mert kell lenni valamiféle létesítési engedélynek. ˝

Azt ugyanis kizártnak tartom, hogy a vezeték lefektetésére a ’80-as évektől egészen 2010-ig senki nem kért hivatalosan engedélyt az ingatlan korábbi és mostani tulajdonosaitól. Miután az észak-dunántúli vízügyi felügyelőség kijelentette, ebben nem tud érdemben állást foglalni, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez fordultunk.

A napokban kapott válasz reménnyel tölt el bennünket, hogy megnyílik az út a rendezés előtt.
Dr. Koszorú István
A napokban kapott válasz reménnyel tölt el bennünket, hogy megnyílik az út a rendezés előtt. Mint írták, a soproni vízmű saját beruházásban tervezte és létesítette a Sopron–Kópháza összekötő vízvezetéket, amelyet 1985-ben helyeztek üzembe. A főfelügyelőségtől kapott levélben szerepel, hogy a vízjogi létesítési engedély kiadására nem került sor. Az első vízjogi üzemeltetési engedélyt tartalmazó határozat 1991-ben született, de ez vízvezetési szolgalmi jogról nem rendelkezett. Szarka Mihály is szolgalmi jog nélkül vásárolta meg az ingatlant.

A főfelügyelőségtől kapott levélben az is szerepel, hogy a panaszosok többszöri kérése ellenére a mai napig nem indította meg az eljárást a szolgalmi jog alapítása iránt a felügyelőség, amely szerv ˝több ízben tévesen adott tájékoztatást arra, mikor és milyen feltételekkel van lehetőség a szolgalmi jog alapítására˝. Végezetül a főfelügyelőség felszólította az elsőfokú hatóságot, hogy a szolgalmi jog alapításával kapcsolatos eljárást soron kívül, de legkésőbb 2010. december 31-ig folytassa le – zárta Szarka Mihály ügyvédje, aki hozzátette, a hét közepén már meg is kapták az eljárás megindításáról szóló értesítést az Édukövízigtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyar kultuszital

Az ásványvizek elterjedése visszaszorította a szódavízfogyasztást, de a szikvízkészítők úgy gondolják, van jövője ennek a szomjoltónak. Tovább olvasom