Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Elhunyt Sarkady Sándor, Sopron díszpolgára - videó

Ő írta Sopron himnuszát, óvónők generációit tanította. Az író, költő 79 éves volt.

Életének nyolcvanadik évében csütörtökön elhunyt Sarkady Sándor.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar nyugalmazott főiskolai docense, Sopron Kultúrájáért és Pro Urbe Soprondíjas író, költő 2011-ben lett a város díszpolgára.

Sarkady Sándor 1958-ban szerzett magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1961-től a Soproni Óvónőképző Intézet Pedagógiai Szakcsoportjában folytatta oktató- nevelő munkáját. Számos szakmódszertani publikációt jelentetett meg az Óvodai Nevelés c. Szaklapban.

1969-től öt éven keresztül igazgatóhelyettesként a nevelőmunka és a gyakorlati képzés irányítása volt a feladata. Vezetésével készült el, az intézet Nevelési Programja és adták át rendeltetésének az I. sz Gyakorló Óvoda új épületét 1971-72-ben.

A felvétel a 2011-es díszpolgári cím átadásakor készült. Fotó: kisalfold.hu arcíhvum
A felvétel a 2011-es díszpolgári cím átadásakor készült. Fotó: kisalfold.hu arcíhvum


Mindeközben rangos rendezvényeket szervezett ahol saját versei hangozhattak el, illetve verseiből kórusművek születtek. A felsőfokú oktatásban eltöltött évei alatt, számos országos tudományos ülésszak szervezője, előadója volt. Oktató-nevelő és tudományos munkája mellett bekapcsolódott a város, a megye és az ország szépirodalmi életébe is. Megyei és országos lapokban publikált, a megyei irodalmi pályázatok zsűriében dolgozott és irodalomszervezőként is tevékenykedett városunkban.

Sarkady Sándor legfontosabb feladatának Sopron irodalmi életének felemelését tartotta. Gyermekköteteiből tanulják az ország összes óvodájának kisgyermekei verseket. Legkiemelkedőbb közéleti, irodalmi munkássága és eredményei: 1966-ban mutatta be Sarkady Sándort az „Új Írás" 1969-ben Megyei Nívódíjat kapott, 1973-ban műfordítás kategóriában a megyei pályázat első díjasa lett, 1976-ban és 1978-ban Illyés Gyula javaslatára a Szép versek c. antológiában szerepelt verseivel, 1976-ban megszerkesztette a Soproni Írók Antológiáját, az Akadémia Kiadó gondozásában jelent meg Sarkady Sándor szerkesztésében és előszavával a Vallomások egy városról című kötet.Szerkesztésében a „Soproni Füzetek"-nek napjainkig számos kötete látott napvilágot. 1989-ben adták ki a Télkergető című gyermekvers kötetet, 1990 óta a „Soproni Szemle" és 1994 óta a „Várhely" szerkesztőbizottságának tagja.

1992-ben a 35 év anyagának válogatott verseit és műfordításait az Igazság pajzsával címmel kötetben a Szépirodalmi Kiadó jelentette meg. 96-ban jelent meg a Gyöngyhimnusz kötete. 1998-ban a város, Sopron Kultúrájáért díjjal tüntette ki.

2005-ben a város, Pro Urbe Sopron- díjjal jutalmazta tevékenységét - számoltunk be portálunkon, a díszpolgári cím átadásakor.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent az új templomban

Bár nincs még felszentelve, de elkészült az új templom a Lövérekben és adventi programokra is hívja… Tovább olvasom