Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Életképek a háborús időkből

Szép Ernő Május, illetve Kávécsarnok című életképeinek soproni premierje varázslatos színházi élményt nyújtott.
A két egyfelvonásos egyszersmind kivételes színészi alakításokra adott alkalmat kamaraszínházi körülmények között. A soproni Kisszínházban Szilágyi Tibor rendezésében mutatták be Szép Ernő Május, illetve Kávécsarnok című egyfelvonásosát a hétvégén. Véletlenül vagy sem, nem tudható, de a halottak napjához közeledve a halál közelségéről és az élet igenléséről láthattunk megkapóan szép történeteket a színpadon.

A jelenetek az első világháborús időket élő Budapesten játszódnak. Ezek mesteri módon, azonosulásra késztetően és ami a legfontosabb, a humort sem nélkülözve érzékeltetik a hétköznapi jóra-szépre, családi fészek melegére-biztonságára vágyódó kisemberek sorsát, küzdelmét.

A kamaraszínház kéznyújtásnyira lévő játékterén zajló embermesék még inkább megérintik a nézőt, hiszen a rendező gondoskodik arról, hogy részeseivé váljunk a pesti flaszter egykori életének. A cipőpucoló bőszen suvickolja az első sorban ülők lábbelijét, a rikkancs, a virág- és a gyufaárus pedig mindent eladna nekünk, ha merészelnénk a játék kedvéért a pénztárcánkban kotorászni.

A két egyfelvonásos szereposztása kivétel nélkül telitalálat. A Május egyik főhősét, az életmentőnek bizonyuló cserfes, ugyanakkor mélyen érző lányt játszó Csonka Hajnalka a legjobb úton halad, hogy óriási tehetségből igazi művésszé érjen. Nagy Gábor az öngyilkosjelölt figurájában, Varga Gábor a szerelmes fiú – és a frontra menő katona – alakjában nyújtott emlékezeteset. Lenyűgöző Dóczy Péter a Kávécsarnok megárvult férfi karakterében, s ugyancsak a dicséret hangján szólhatunk Varga Szilviáról, mint kávézótulajdonosról.

Az epizodisták közül kiemelendő a vakot alakító Valkay Pál: szerepe szerint alig van néhány mondata, ám ahogyan azokat elmondja, háromkötetes regény sűrűsödik minden egyes szavában. Horváth Eszter meglepően sokat hozott ki Rozi cselédlány szerepéből, miképpen rikkancsként Sövegjártó Áron, gyufaárusként Szabó Judit is elismerést érdemel.

Elismerés a bemutató legjobbjainak

A kisszínházi premier után a Pro Kultúra Sopron Kht. Csonka Hajnalkát és Varga Szilviát részesítette a legjobbaknak járó pénzjutalomban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a fertőszéplaki ravatalozó

Tizenkilencmillió forintos költséggel, halottak napjára befejeződött a fertőszéplaki ravatalozó… Tovább olvasom