Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Elcsípték a szocpoltámogatás végét

Sopron - Lassan véget ér a nyár, s ezzel együtt az esküvők szezonja is. Sopronban úgy tűnik, nem csökken a házasulási kedv s többnyire hagyományos esküvőket tartanak. A lakástámogatási rendszer változása miatt némi emelkedés is tapasztalható.

Az országos tendenciával ellentétben a hűség városában évek óta emelkedik a házasságkötések száma. Sopronban 2000-ben 339, 2005-ben 367 esküvő volt, tavaly 352 ceremóniát tartottak. Az elmúlt évben augusztus 8-ig 218 házasságkötés volt a városban, idén ugyaneddig az időpontig 233 pár kötötte össze az életét. Az idei emelkedés a szakemberek szerint a szocpoltámogatás (gyermekek után járó, vissza nem térítendő lakásvásárlási kedvezmény) megszűnése miatt is lehet, de nem tudják igazán, ki az, aki ezért hozta előbbre a kézfogót.

Sopronban úgy tűnik, nem csökken a házasulási kedv s többnyire hagyományos esküvőket tartanak.
– Év eleje óta tervezzük az esküvőt, régóta tudjuk, hogy együtt szeretnénk megöregedni. Nem a szocpol miatt házasodtunk, bár némi izgalmat hoztak az életünkbe a tervezett változtatások. Kinéztünk egy házat, az árába a támogatást is belekalkuláltuk. Gondolkoztunk azon, hogy előbbre hozzuk a júniusi esküvőt a változtatás miatt, végül maradt a régi időpont, csak idejekorán elkezdtük összeszedni az iratokat. Esküvő után beadtuk az utolsó okmányt, így megkapjuk a támogatást, s már úton van a kisbabánk is – simít végig gömbölyödő pocakján Katalin.

Tavaly augusztus 8-ig 218 házasságkötés volt a városban, idén ugyaneddig az időpontig 233. Felvételünk illusztráció
Tavaly augusztus 8-ig 218 házasságkötés volt a városban, idén ugyaneddig az időpontig 233. Felvételünk illusztráció

A városházán azt is megtudtuk, Sopronban nem jellemzőek az extrém esküvők (például hajón, ejtőernyős ugrás vagy búvárkodás közben), különleges kérések teljesítésére nincs is lehetőség. A hagyományos szertartás virággal, gyertyagyújtással, verssel, zenével körítve hozzávetőlegesen 20 ezer forint.

Az idei emelkedés a szocpoltámogatás megszűnése miatt is lehet.

– A házasságkötés hivatalos aktus, az anyakönyv okirat. A tévében látott extrém ceremónia sem úgy zajlik a valóságban, mint a filmeken. A hivatalos szertartást tanúkkal, anyakönyvvel előzőleg megtartják, és a násznép előtti ceremónia csak látványosság. Arra Sopronban is van lehetőség, hogy a hivatal falain kívül, például egy étteremben adjuk össze a jegyespárt, ezt azonban kérelmezniük kell a házasulandóknak. A külső helyszínen történő házasságkötés díja 50.000 forint – tudtuk meg Kuslics Balázstól, a városháza sajtószóvivőjétől.

Olvasóink írták

 • 4. Intel 2009. augusztus 17. 22:33
  „Szerintem azt nézzük meg, hogy 1év múlva mikor Viktor írányit miben lesznek változások.
  Tuti nem állít vissza semmit ő sem.”
 • 3. vitriol2 2009. augusztus 17. 17:29
  „1. Reális 2009.08.17. 08:10 : miért Nálad csak egy szoci tudna segiteni?(mivel nem tudod nemedet nem jelentkezem "önként segitönek")”
 • 2. Intel 2009. augusztus 17. 16:27
  „Hát érdekes GDP adat látott nap világot...
  Azt hiszem megint komoly megszórítás érkezik...
  Ja és nem a szocpolon keresztül kell támogatást addni, hanem célzottabban, amivel nem lehet vissza élni.”
 • 1. Reális 2009. augusztus 17. 08:10
  „Ha a szocikon múlna,a magyar kihalna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy konyhabútorral közelebb az álomhoz

Sopron - Konyhabútort adott egy soproni házaspár Vitáris Ilonának, aki fiával élete első önálló… Tovább olvasom