Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Elbirtoklás: lehetséges, de nehéz

Régió - Joggal tarthattak elbirtoklástól azok a fertődi telektulajdonosok, akiknek ingatlanjait más használta, bár a törvény szigorúan védi a magántulajdont. Az elbirtoklás a tulajdonszerzés egy speciális módja. A jogszabályok lehetőséget adnak rá, de szigorú feltételekhez kötik.
A tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül – igaz, jóhiszeműen – használta a fertődi határban lévő földterületeket egy gazdálkodó. A valódi birtokosok attól tartottak, ha nem lépnek fel ellene, elbirtokolhatja telkeiket. A Kisalföld annak járt utána, jogos-e ez a félelem. Tettük ezt azért is, mivel a kárpótlások során kimért földek gazdái közül sokan ma sem művelik a területeiket, néhányan talán azt sem tudják, pontosan hol vannak szerzett, vásárolt vagy örökölt földjeik. Sokan vásárolnak befektetési céllal is ingatlanokat.

– Az elbirtoklás egy speciális útja a tulajdonszerzésnek – tudtuk meg dr. Szakály Attila ügyvédtől. – A jogszabály lehetőséget ad rá, de feltételekhez köti, s ezek mindegyikének teljesülnie kell.

– A legfontosabb, hogy az elbirtoklás tárgyát sajátként és szakadatlanul kell birtokolni – mondta dr. Szakály Attila ügyvéd. – A szakadatlan ingóságok esetében ez 10 évet, az ingatlanoknál 15 évet jelent. A konkrét példánál maradva: ha a telkeket valaki 15 éven át műveli anélkül, hogy a tulajdonos egyszer is fellépne vagy intézkedne, teljesül a feltétel. Persze ezt bizonyítani is kell. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az elbirtokló csak úgy kerülhet tulajdonosként az ingatlan-nyilvántartásba, ha bírósági eljárás keretében bizonyítja az elbirtoklás tényét, a feltételek teljesülését.
Bizonyíték lehet a telekszomszédok igazolása vagy például az ingatlanok után fizetett adópapírok. Ilyenkor tulajdonképpen perre hívják a valódi, eredeti tulajdonost, akinek kilétét az elbirtoklónak kell kiderítenie és megneveznie.

Az elbirtoklás veszélyétől megóvja a tulajdonosokat az, ha időnként igazolhatóan fellépnek ingatlanjaik ügyében. Lehet ez egy ajánlott levél, bármilyen rendelkező irat, ezzel ugyanis megszakad a folyamatosság és elölről ketyeg a 15 év.

Dr. Szakály Attila elmondta azt is, a tulajdonszerzésnek ezzel a speciális formájával viszonylag ritkán találkoznak a jogászok, akkor is 98 százalékban földterületekről van szó. Nem is elsősorban tudatos, rosszindulatú esetek kerülnek a bíróságok elé, inkább olyanok, amikor egy-egy parcellát többen örökölnek s a tulajdonosok egy része nem foglalkozik a területtel, a megművelőjük viszont szeretne birtokon belülre kerülni. Ha az eljárás során felmerül a spekulatív szándék gyanúja, szó sem lehet elbirtoklásról.


A tulajdonjog tárgya

Csak olyan dolgot lehet elbirtokolni, ami tulajdonjog tárgya lehet – mondja ki a jogszabály. Eszerint tehát nem kell attól tartani, hogy például közút vagy bármilyen közterület kerüljön így ki a közvagyonból. Kizárólagos állami vagy önkormányzati tulajdont sem lehet elbirtoklással megszerezni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízforrás: Négy helyszínen ötven program

Hegykő és környéke - A Muzsikás együttes, a Ghymes, a Hobo Blues Band és más hírességek fellépése… Tovább olvasom