Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Éjjel menedéket, nappal melegedőt nyújtanak

Sopron - Sopronban évek óta nem fagyott meg hajléktalan. Ez egyrészt az olajozottan működő és gondosan felépített ellátórendszernek és az elhivatott szociális szakembereknek köszönhető.
A rendszerváltás idején új fogalommal, a hajléktalansággal kellett megismerkednünk. Sorra szűntek meg a hatalmas gyárak, velük együtt a munkásszállók, emberek százai kerültek utcára. Sokan, családjuk nem lévén, szó szerint otthontalanná váltak. Gondoskodni kellett róluk, ellátórendszert létesítettek számukra, amely működik ugyan, de már modernizálásra szorul.

– Sopronban mintegy 100 hajléktalant tartunk nyilván, átlagéletkoruk 45 év. Betegesek, leromlott fizikai állapotúak, ennek ellenére az elmúlt években senki nem fagyott meg a városban – tudta meg a Kisalföld Tutuntzisz Ákostól, a szociális szolgáltató hajléktalan-
ellátást vezető szakemberétől.

Az otthontalanok éjjel (Kossuth L. u. 10.) és nappal (Magyar u. 22.) is találnak fedelet a fejük fölé, s a tisztálkodási lehetőség is megoldott számukra.

– Szállást az éjjeli menedékhelyen és az átmeneti szállón tudunk adni. Előbbi 34 ágyas, a betérők mosakodhatnak, fekhelyet, takarót kapnak éjszakára térítésmentesen, és csomagmegőrző is a rendelkezésükre áll. Az átmeneti szálló 22 ágyas, ennek havonta 9000 forint a díja, tehát jövedelemmel, nyugdíjjal vagy nyugdíjszerű ellátással rendelkezők vehetik igénybe. Az éjjeli menedékhelyen 17 órától reggel 7-ig pihenhetnek a hajléktalanok, nappal a Magyar utcai létesítményben tartózkodhatnak reggel 8–16 óráig, ahol közfürdő is várja őket, telefonálhatnak és a munkakereséshez is kapnak segítséget. Ugyanitt van a népkonyha, ahol naponta 40 adag meleg ételt osztanak ki a fedél nélkül élőknek.

Napközben a Magyar utcai melegedőben találnak fedelet a fejük fölé és tisztálkodási lehetőséget az arra rászorulók. Fotó: Magasi Dávid
Napközben a Magyar utcai melegedőben találnak fedelet a fejük fölé és tisztálkodási lehetőséget az arra rászorulók. Fotó: Magasi Dávid

A november 1-jétől március 31-ig tartó időszakban az éjszakai órákban is járják az utcai szociális munkások a helyszíneket. Ügyelnek arra: senki ne fagyjon meg, de nem könnyű a dolguk, mert mintegy 38–40 hajléktalan még télen sem szívesen veszi igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

– Ennek az az oka, hogy a szállókon alkalmazkodni kell. Tudomásul kell venni a közösségi lét szabályait. Szigorúan vesszük az alkoholt, erősen ittas állapotban senkit nem látunk szívesen.

Sopronban működik egy lakhatási program, ami 3 éve hajléktalanoknak segít albérlethez jutni, emellett egy ideig anyagi és mentális támogatást is kaphatnak a rászorulók a megváltozott, s a társadalomba visszavezető életükhöz. A szakember elmondta, évente 5 embernek tudnak így segíteni, 90 százalékuk vissza is tud illeszkedni.

– A szerencsés az lenne, ha nem egy kórházszerű szervezethez hasonlítana a rendszer, hanem sokkal inkább a való élethez. Tavasszal várhatóan kiírnak egy uniós pályázatot, ami a hajléktalanok foglalkoztatásáról és lakhatásáról lesz hivatott gondoskodni. Erre mi is benyújtjuk a pályázatunkat. Itt évente 15 embert kellene a mi lakhatási programunkhoz hasonlóan támogatnunk. Ez lehet a jövő útja, munkát és lakhatást nyújtani az otthontalanoknak, de már nem intézményi keretek között – mondta Tutuntzisz Ákos.

Olvasóink írták

  • 1. thurvj97 2008. december 05. 16:49
    „Minden tiszteletem azoké, akik hivatásuknak tekintik a hajléktalanok ügyét. 100-120 fő komoly létszám, főleg úgy, hogy szinte mindenki becsukja a szemét - meg a melegedésre alkalmas ajtókat is - a probléma fölött.Lehet, hogy tudatlan vagyok, de a téma egészének feldolgozása tuti sikerrel kecsegtet.Sokszor a nyomornegyedek lakói sem élik át azt a megaláztatást, amiben a hajléktalanok részesülnek. A pesti aluljárók , az erdőben bádog és karton lakhelyeket építők világa mindannyiunkat minősít. Nem felmenteni szeretném őket, hiszen sokan közülük tehettek volna azért, hogy elkerüljék ezt az emberhez méltatlan helyzetet.Alkoholizálással,vagy épp a válás utáni kilátástalansággal,munkahely elvesztéssel és számos egyéni problémával küzdők mégis megérdemlik a társadalom segítségét. Embertársaink ők is!Dícséretes az a koncepció, amit a fiatal szakemberek felvázolnak a helyzet javítása érdekében.Tőlünk pár kilométerre több száz főállású és társadalmi munkás vesz részt az elesettek istápolásában. Talán érdemes lenne tanulnunk tőlük is.(Burgenlandi Caritas)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan gázolt a férfi

A Fapiac utcában az esti órákban egy 47 éves férfi figyelmetlen vezetés miatt elütött egy 72 éves… Tovább olvasom