Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Egykori tanítójára emlékezett a falu

Ragyogó napsütésre ébredt Sopronhorpács 1946. augusztus 11-én. A régóta várt tanítóválasztás eseménye tartotta izgalomban a falut. Az elöljárók többsége Freier József kántortanítót támogatta...


Hatvanhét év múltán ugyanilyen napsütés ragyogta be a községet. A hálás utókor most az emlékezés miatt gyűlt össze, mely Freier József egykori kántortanítónak, a helyi általános iskola legelső igazgatójának, az elismert karnagynak és helytörténeti kutatónak szólt.

Az emlékünnepség alapjául az szolgált, hogy megjelent a Győr-Moson-Sopron megye jeles pedagógusairól szóló színvonalas helytörténeti sorozat negyedik kötete, melyben a közel másfél évvel ezelőtt elhunyt Freier József gazdag életútja is szerepel.

Sopronhorpács emléktábla avatásával és posztumusz díszpolgári cím adományozásával fejezte ki soha el nem múló tiszteletét Freier József igazgató-tanító iránt.
Sopronhorpács emléktábla avatásával és posztumusz díszpolgári cím adományozásával fejezte ki soha el nem múló tiszteletét Freier József igazgató-tanító iránt.


A falu szeretett tanítója 1946-tól 1960-ig nevelt és oktatott Sopronhorpácson.

„Ő meg tudta érezni a falusi sors valamennyi problémáját, át tudta hidalni a követelmények és a lehetőségek sokszor megjelenő ellentmondásait úgy, hogy mindenkor a gyermek, az ártatlan gyermek maradt a középpontban. Szemlélete széleskörűségét bizonyítja, hogy javaslatai országos fórumokon is meghatározóvá váltak. Vallotta, hogy a kultúra nem pusztán ismeretanyag, hanem erkölcs is, a viselkedés és az érzés iskolázottsága" – méltatta felszólalásában dr. Cseh Sándor, az NYME oktatási rektorhelyettese.

Freier József életének további állomásain, Csornán és Győrben is ugyanolyan felelősséggel élt és dolgozott, mint pályája kezdetén. A jó ügyeket, mint például a csornai zeneiskola létrehozásának szükségességét, mindenkor képviselte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter: már régen autózhatnánk az M85-ösön

Walter Dezső, Sopron előző polgármestere szerint az M85-ös Sopron-Pereszteg közötti szakasza 2004-ben rendelkezett a jogerős útépítési engedéllyel. Tovább olvasom