Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Egyenes út vezetett a pedagóguspályára

Karakainé Kóbor Ágnes soha nem bánta meg, hogy a pedagóguspályát választotta. Az elmúlt két évtized alatt sokat változtak a gyerekek és a munka is, ám ettől még érdekesebbnek érzi a mindennapokat a Szent Orsolya-iskola tanítónője.

– Mindig is tanítónőnek készültem. Édesanyám, nagymamám, nagypapám is ezt a hivatást gyakorolta, így nem is láttam mást magam körül, csak teleírt füzeteket és a megbecsülést, ami a régi pedagógusokat övezte – idézte pályaválasztásának körülményeit Karakainé Kóbor Ágnes, aki hozzátette, különös véletlen, hogy férje szülei is pedagógusként dolgoztak.

Karakainé Kóbor Ágnes
Karakainé Kóbor Ágnes

Ágnesék iskolájában 1–4. osztályig ugyanaz a tanító terelgeti a kicsiket, ami sokban megkönnyíti a munkát, viszont megnehezíti az elválást. Az utóbbi években nem lett könnyebb a feladat, megváltozott a társadalom, több a nehéz sorsú gyermek, a csonka család. A tanítónő nagy örömére azonban az ő mostani osztályában minden apróságot közösen nevelnek a szülők. A hívő családból származó pedagógus örül annak is, hogy a Szent Orsolya-iskolában dolgozhat, ez az első munkahelye, nagy ajándéknak tekinti, hogy az intézményüket visszakapta az egyház.

Kitüntetés a pedagógusnak

A négy megyei díjazott egyikeként Karakainé Kóbor Ágnes idén átvehette a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát. Az elismerést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére.
A nehézségek ellenére soha nem gondolt arra, hogy más pályát kellett volna választania. Állítja, semmivel össze nem hasonlítható érzés, amikor a gyerekek csillogó szemmel hallgatják a szavait, amikor mosolyogva rajzolnak vagy felszabadultan, teli torokból énekelnek. Ágnes boldog, mert kiváló kollektívában dolgozhat, de nemcsak tanít, bábszakkört is vezet, s segíti a lemaradókat a felzárkózásban. A nyugodt hátországot a férje, a fiai és a család jelenti számára. A 15 éves Soma és a 9 esztendős Kolos is a Szent Orsolya-iskola diákjai.


Olvasóink írták

  • 2. Kuvasz 2010. december 18. 16:19
    „Gratulálunk Ági "néni" la köszönöm, hogy unokámat is nevelte a helyes gondolkodásra, fegyelemre.”
  • 1. öröksoproni 2010. december 17. 11:18
    „Végre egy arra érdemes kapott elismerést! Ágit személyesen is ismerem, szeretettel gratulálok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Bank: adomány Devecserre

Tovább olvasom