Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Egyelőre marad a hab a Rábán - Lehet, hogy 2009. végéig

Sopron - Egyelőre nincs garancia arra, hogy a Rába habzása rövid időn belül megszűnik, de az osztrák–magyar megállapodás szerint 2009. december 31-ig korszerűsítik a folyót szennyező ipari létesítmények szennyvíztisztítóját.
Sopronban tartotta rendkívüli ülését a Magyar–osztrák Határvízi Bizottság a Rába habzása ügyében szerdán. Az ülés célja az volt, hogy a magyar fél magyarázatot kapjon az újbóli szennyezés okára.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár felszólította Wilfried Schimont, az osztrák mező- és erdőgazdálkodási, környezet- és vízgazdálkodási minisztérium szekciófőnökét a korábban rögzített vállalások betartására, javasolta a szennyezők szigorú ellenőrzését és szankcionálását.

Mindamellett Kóthay László nem tudott ígéretet tenni arra, hogy a
megállapodásban rögzített határidőig – 2009. december 31-ig – nem kerül sor az osztrákok újabb folyószennyezésére. – Bízunk abban, hogy az osztrák fél betartja a vállalt kötelezettségeket, a működési engedély bevonására nem valószínű, hogy sor kerül – tette hozzá a szakállamtitkár.

– A megállapodás szerint 2009. december 31-ig korszerűsítik a folyót szennyező ipari létesítmények szennyvíztisztítóját.
Wilfried Schimon az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a halfajták kipusztulása nem a gyárak szennyezése miatt következett be, hanem amiatt, hogy a különböző ipari létesítmények korlátozzák az élőlényeket a szabad mozgásban.

Olvasóink írták

 • 3. De. 2008. február 26. 20:46
  „Környezetünk védelme nem rendőrségi feladat. Az osztrákok szennyezése mellett bőven mi magyarok is szennyezzük folyóinkat. A szennyvíz tisztitóink, a gyógyfürdők nagyon terhelik folyónkat.
  Szennyezik vízeinket a horgászok és a turisták is! pl egy nagyobb áradásnál mit is látunk a vízsodrásban? Műanyagpalack, üvegek, sörösdobozok, elhullott állatok, egyéb kommunlális hulladék! Nekünk magyaroknak is lenne mit tenni, nem csak a szánkat koptatni!

  Üdv.
  egy környezetvédő”
 • 2. cic1 2008. február 21. 12:24
  „Az előttem hozzászólótól kérdezem: Aztán mit is kéne tennie a rendőrségnek a Rába habzása ellen? Hozzászólása nem ment tovább a rendőrök fikázásánál. És ahhoz mennyi ész kell, mondjuk...?”
 • 1. Cseter János 2008. február 21. 08:20
  „Hát persze, hisz a magyar töketlen hatóságaink nem is képesek az érdekeink védelmére! A koncon azon tudnak veszekedni-osztozkodni.
  Tíz éve a Rábába folyóban nem lehet halat fogni! Kipusztultak, elúsztak akár csak a horgászjegyek ára! Ugyan is az nem, hogy olcsóbban hanem egyre drágában adják! Minek van az EU bírósága ha a sógorok azt csinálnak ami nekik tetszik? Vagy oda sem lehet fordúlni a Magyar érdekvédőknek? Vagy egyszerüen nem törődnek vele úgy mint az Ikva patak szennyezésével? Persze a rendőreink maguktól minek is avatkoznának bele, hisz nem kapnak rá parancsot.
  Erre nem elég a pajzs, a könnygáz-gránát és a gumi-golyós puska! meg a vípera, ne hogy kifelejtsem! Íde ész is kellene?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépül a brennbergbányai iskola

Brennbergbánya - Vakolat hullik az udvarra a brennbergi iskolaépület faláról viharos szélben. Az… Tovább olvasom