Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Csér ˝kis Kuvait˝ lehet

A tervezett hulladéklerakó kapcsán Csér 2004 óta évi kétmillió forintot kap a soproni önkormányzattól. Ha elkészül a projekt, évi tízmilliós iparűzési adót remél a negyven lelket számláló falu.

Csér megyénk egyik legkisebb települése, amely 2013-ban lesz 700 éves. Egyetlen, pár száz méter hosszú utcájának azért adhatták egykoron a ˝Fő utca˝ nevet, mert a helyiek bíztak abban, idővel lesz más közterület is, szép házakkal szegélyezve... Tévedtek.

Egy évtizede még majdnem hetvenen lakták a települést – ma már csak negyvenen. Mégis elégedettek az élettel a csériek.

– Ezt a csöndet és nyugalmat, ami itt van, semmi pénzért sem lehetne megvásárolni – mondja a nyugdíjas István bácsi, tősgyökeres cséri lakos.
– Igaz, munkahely már vagy húsz éve nincs a faluban. Lakodalom is csak 1993-ban, cséri babaszületés pedig 1997-ben volt utoljára. Kis falu a miénk, de nem elzárt a világtól: naponta tizenhat busz viszi a helybélieket Sopronba, Kapuvárra, Répcelakra, s van egy kilencszemélyes falubuszunk is. A falugondnok házról házra járva hirdeti ki, mikor hová indul a mikrobusz. Bevásárlásra vagy épp orvoshoz, felülvizsgálatra, hogy nekünk, idősebbeknek könnyebb legyen.

Kis falu, nagy jövő? Balogh Csaba és Várallyay István szerint idővel Csér egy kis Kuvait lesz. Fotó: G. M.
Kis falu, nagy jövő? Balogh Csaba és Várallyay István szerint idővel Csér egy kis Kuvait lesz. Fotó: G. M.

– Úgy élünk itt, mint egy nagyobb család – teszi hozzá Balogh Csaba 30 éves fiatalember, aki kocsijával épp munkába indul Sopronba. Egyike a tizenkét kereső csérinek. Buszvezető. Sopronban albérletet tart fenn, de amint teheti, hazajön. Mint mondja, erősen gondolkodik azon, hogy megtörje a hosszúra nyúlt cséri esküvőtlen éveket.

 Évente kétmillió forintot kap a falu, amiért területéből biztosítja a lerakó helyét.
– ˝Csér kis Kuvait lesz.˝ Soha nem felejtem el, ezt mondták nekünk, amikor 2004-ben megkötöttük a soproni önkormányzattal a hulladéklerakó-projektről szóló szerződést – emlékezik Várallyay István, Csér polgármestere. – Ezt a hízelgő megállapítást arra alapozták, hogy az aláírástól számítva évente kétmillió forintot kap a falu, amiért területéből biztosítja a lerakó helyét. Ebből a pénzből támogatjuk a nyugdíjasainkat, az iskoláztatást s tettük ingyenessé a faluban a szemétszállítást. Ebből szépítjük a települést, virágosítunk. Gondolhatja, mit jelent ez a kétmillió a számunkra, amikor az éves költségvetésünk nyolcmillió forint. Annyi, mint egy gazdagabb családnak... S ha megvalósul a komplex térségi hulladéklerakó projektje, éves szinten tízmillió forintos iparűzésiadó-bevétellel számolhatunk. Reméljük, jövőre már elkezdődik az építkezés.

A falu fejlődése érdekében pedig építőtelkek kialakításában gondolkodunk, s bízunk abban, hogy a tőlünk nem messze fekvő bányatavaknál üdülőövezet is létrejöhet. Arra is büszkék vagyunk, hogy Csér 2013-ban ünnepli fennállása 700. évfordulóját. Akkor nagy ünnepet rendezünk, szoboravatással, hogy az utókor is emlékezzen  –  búcsúzott Várallyay István polgármester.

Olvasóink írták

 • 4. máris 2010. július 11. 15:29
  „BÉCS, ÉS MAGYARORSZÁG??? MINT MAKÓHOZ , JERUZSÁLEM!!!!!!!!!”
 • 3. Cerwin 2010. július 07. 08:27
  „Egy korszerű szemétégető megoldotta volna a problémát, mellesleg fűtené az egész várost. Bécsben 3 is van!”
 • 2. hehe08 2010. július 07. 00:40
  „nem kell szagolnod a szeméttelep időnként előtörő bűzét..........
  más hasznod nincs! (és nekem sincs) :)”
 • 1. Eüdolgozó 2010. július 06. 19:00
  „" Ebből a pénzből támogatjuk a nyugdíjasainkat, az iskoláztatást s tettük ingyenessé a faluban a szemétszállítást. Ebből szépítjük a települést, virágosítunk. "
  Sopronban meg felemelték a szemétszállítási díjat és hónapokig több 100 milliókélrt Ajkára vitték a szemetet. Az, hogy Soprin városa2 millát fizet évente abból nekünk soproniaknak hosszabb távon milyen és mekkora hasznunk lesz??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a rabok is dolgoztak Sopron sikeréért

2009-ben Sopron nyerte meg a Virágos Magyarország versenyt, így a város képviseli idén hazánkat az… Tovább olvasom