Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Búcsúzik Sopron különleges szerzetesnője

Sopron - Tizenhat éve él Sopronban Gaál Mária, a város különleges szerzetesnője. A Szent György-plébánia lelkipásztori munkatársa nehéz szívvel, de búcsút int.
Gaál Mária egy kevéssé ismert közösségnek, az Egyházközségi Nővérek Társaságának a tagja. Saját bevallása szerint fiatal lány korában hat saját gyermekre vágyott. Álmai másként teljesültek: számolatlan sok gyereknek a születéséhez járult hozzá tanításával és lelkületével.

– Kisbéren voltam gyermek, a templomunkban volt egy apáca, aki akkor a kórházban dolgozott, s a szüleimmel is nagyon jó kapcsolatot ápol a mai napig – kezd történetébe Gaál Mária. – Jól emlékszem a hozzá kapcsolódó élményeimre: ahogy a karácsonyi készülődés alatt az én kezembe adta a fából készült kis Jézust és elkészítettük a betlehemet. Sokat voltunk együtt, szívesen segítettem a munkáját. Tizenévesen már anyakönyveket is másoltam. Akkor persze még nem gondolkodtam nagyon előre, de egy gimnazistakoromban olvasott cikket, ami a levelező teológiai képzésről szólt, emlékszem, kivágtam és félretettem. Érettségi után Győrbe jöttem dolgozni, munka mellett tanultam, csecsemőgondozó szerettem volna lenni. De csak nem hagyott nyugodni a dolog, és a körülmények is úgy adódtak, hogy a kórházi munkám mellett párhuzamosan elvégeztem az egészségügyi főiskolát és a teológiát is. A győri plébánián is sokat foglalkoztam gyerekekkel, egyre nagyobb teret kapott az életemben a hitoktatás, az aktív hitélet. Bérmálásra való felkészítésben, gyerekek táboroztatásában vettem részt. Összességében tizennégy évet töltöttem az egészségügyben, az utolsó két évet Ausztriában, onnan jártam át a soproni Szent György-plébániára. Itt nagyon jó közösséget találtam, s egyszer csak azt vettem észre, én intézem az ügyes-bajos dolgokat Bindes atya mellett. Amikor felmerült, hogy a feladatok mértéke már egy főállású alkalmazottat kíván, természetes volt, hogy vállalom a munkát. Azóta vagyok lelkipásztori munkatárs.

– Egy időben, még fiatalon Teréz anya nővére szerettem volna lenni, s a fejembe vettem, hogy leprásokat ápolok majd. De ehhez akkor Franciaországba kellett volna mennem... Amikor aztán a soproni plébánián lett állásom, ehhez a feladathoz illő és saját irányultságomnak megfelelő közösséget kerestem. Hosszas kutatás után találtam rá az Egyházközségi Nővérek Társaságára. Ez a piliscsabai központtal működő rend nem kolostori közösség, kifejezetten azzal a céllal alapították 1935-ben, hogy képzett tagjai a lelkészek munkáját segítsék. A nővérek szegénységi, tisztasági és engedelmességi fogadalmat tesznek. Szerintem az utóbbi a legnehezebb...

Mária nővér tizenhat év után fájó szívvel búcsúzik Soprontól.
Mária nővér tizenhat év után fájó szívvel búcsúzik Soprontól.

Gaál Mária a Sopronban töltött évek óta meghatározó egyéniségévé vált a Szent György-plébániának. Bindes atyával közösen intézett fontos beruházásokat, kialakították az altemplomot, felújíttatták az orgonát. Több száz fiatal járt a nővérhez jegyesoktatásra, hittanra, vagy volt tagja valamelyik általuk szervezett közösségnek. Augusztus elsejétől azonban új időszámítás kezdődik a plébánián. Bindes atya nyugdíjba vonul, s Mária nővérrel együtt az Egyházközségi Nővérek Társaságának piliscsabai központjába költöznek.

Olvasóink írták

 • 9. erdész 2008. július 25. 10:01
  „Bár mindenki ilyen kedves ,szeretetre méltó lenne mint Gaál Mária.De sajnos ez egymáson átgázoló,pénzthajszoló h...egyerekek országa lett 89-óta.”
 • 8. erdész 2008. július 25. 09:48
  „csaje jocó1!Végtelenül bunkók vagytok,tipikus mai fiatalok,sajnos!”
 • 7. koko62100 2008. július 24. 20:33
  „Személyessen ismerem mindkettöjüket!Sokat tettek a fiatalokért a hittan orákkal jegyes okatatásokkal és a vasárnapi félnyolcas misén is!Személy szerint köszönöm a munkájukat!!”
 • 6. c1 2008. július 24. 20:03
  „Pár hozzászoló, ha nem hisztek akkor nem kell irni az "ateizmus" forumon van más számotokra.”
 • 5. csabazs 2008. július 24. 18:26
  „Amen:-)))”
 • 4. jocofan 2008. július 24. 14:09
  „3./jocó1-nek?

  hát ha kiragadjuk a környezetéből és csak külön megemlítjük a két szót akkor semmit.

  ha viszont azt nézzük, hogy mihez szólt hozzá akkor igenis sokat!

  ha nem érzed a különbséget az csak téged jellemez.....

  ettől függetlenül ha csaje-nak ez a véleménye akkor tiszteletben kell tartani, nem kell mindenkinek mindenkit szeretnie....”
 • 3. /joco1 2008. július 24. 09:51
  „csabazs: hát milyen bünt követett el csaje e két szoval,"Hála Istennek!"?”
 • 2. csabazs 2008. július 24. 09:18
  „csaje(1)!

  Azért mert Te nem vagy hívő (megjegyzem, én sem) nem kell bunkó beszólást írni!

  Nem hívőként is tudom, hogy Bindes Atya és a Nővér mennyi jót csináltak, főleg a fiatalok oktatásának területén!”
 • 1. csaje 2008. július 24. 07:19
  „Hála istennek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kard ki kard: vandál fiatalok

Sopron–Sarkad - Négy – köztük egy tizenhét éves soproni – fiatalt azzal gyanúsít a… Tovább olvasom