Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Búcsú az M9-es gyorsforgalmi úttól

Egyelőre le kell mondanunk az M9-es kétszer két sávos gyorsforgalmi útról (csupán az országhatár és Pereszteg között épül egy szakasz), és nem fejlesztik a 85. számú főutat Pereszteg és Csorna között sem.

Az álmok szép lassan semmivé válnak, ugyanis a most érvényben lévő közútfejlesztési tervben – amely 2013-ig szól – szó sincs az M9-es teljes megépítéséről, így Sopron és térsége továbbra is „elzárt" marad a Dunántúl déli részétől.

A tervben szerepel az országhatár és Pereszteg közötti 28,5 kilométeres kétszer két sávos gyorsforgalmi út megépítése, de kérdés, hogy lesz-e rá pénz.

Ha lesz is, nem kapkodják el, mert csak 2009-re tervezik a kivitelezés kezdetét.

A tervekben szerepel még az 51–54. számú főutak között egy 12,3 kilométeres, kétszer egy sávos gyorsforgalmi úttá fejleszthető szakasz építése és Dombóvár–Bonyhád között 34,1 kilométer hosszú gyorsforgalmi út kialakítása, de semmi több, néhány rész burkolatmegerősítésén kívül.

Dél felé tehát továbbra is marad a 84. számú főút, amely persze csak a nevében az, hiszen a minősége több helyen kritikán aluli.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban ugyanilyen mostohán kezelik a 85. számú főutat is, hiszen csak a Győr–Csorna közötti rész lesz kétszer két sávos – a Csornát elkerülő szakasszal együtt –, amely a későbbiekben gyorsforgalmi úttá lesz fejleszthető.

A legkritikusabb útszakasz – Pereszteg és Csorna között – tehát marad a jelenlegi állapotában, továbbra is veszélyeztetve az emberek életét, meggátolva, hogy a soproni térség magasabb fejlődési pályára kerülhessen, mert tény, ott, ahol autópályák, gyorsforgalmi utak épülnek, fellendül a gazdaság és a turizmus. Ez utóbbi pedig Sopronban és környékén az egyik legfontosabb kérdés.

Az elképzelésekben szerepel a 86. számú főút Szombathely–Csorna közötti szakaszán új út építése, elkerülőkkel (elvben még ebben az évben hozzálátnak), valamint a Csorna–Mosonmagyaróvár közötti 35,9 kilométeres rész burkolatmegerősítése.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzuki ütközött össze egy trélerrel

Három könnyű sérültje volt annak a balesetnek, mely Nagycenk és Sopronkövesd között történt tegnap… Tovább olvasom