Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Brennberg válaszúton

A Brennbergi Gyermek- és Ifjúsági Tábor Sopron kicsi „Csillebérce”. A 244 férőhelyes tábort nagy testvérétől eltérően soha sem privatizálták, mostanra viszont szorongatják a gondok.
A Sopron mellett, a brennbergi völgyben fekvő gyermek- és ifjúsági tábornak soha sem kellett a magánosítás következményeivel szembenéznie. Még a rendszerváltás évében sikerült egy minisztertanácsi rendelettel soproninak megőrizni, pedig már az úttörőszövetség és egy országos alapítvány is szemet vetett rá. Mára azonban válaszútra került.

– Nem sok hiányzott, hogy a brennbergi tábor is Csillebérc sorsára jusson – magyarázza Márk Csaba, az intézmény vezetője.
– A korábban a megyei KISZ-bizottság égisze alatt működő ingatlan nem kevés küzdelem után, a kormánynál történt lobbizás eredményeként, az önkormányzat által alapított Soproni Városi Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kezelésébe került, méghozzá úgy, hogy az a tulajdonosi jogokat is gyakorolhatja.

– A tábort csaknem másfél évtized viszonylag békés működés után mára szorongatják a gondok – veszi át a szót Rajnai Károly, a kuratórium elnöke. – A tavalyi volt az első évünk, amit veszteséggel zártunk. Az önkormányzat pedig nem tudott akkora támogatást nyújtani a napközis üdültetéshez, mint amennyire szükségünk lett volna.

– Jómagam a teljes működéshez 12 millió forintot kértem az alapítvány nevében, de csak hárommilliót kaptunk. Ez az összeg azonban nem elegendő legfontosabb feladataink megvalósításához sem. Kevés a nyári napközis üdültetéshez, a szállás és étkezés kiadásain túl semmi sem marad a programokra és a tábort vezető tanárok kifizetésére. Nem is beszélve arról, hogy évek óta húzódik a szennyvízcsatorna-beruházás, arról valahogy mi lemaradtunk. A bekötés 1998-ban még négymillió forintba került volna, de ma már 18 millió.

Továbbá olajjal fűtünk, pedig a gázvezeték alig egy kilométerre fut a telekhatártól. Márpedig korszerű infrastruktúra nélkül nem fejlődhetünk tovább, második fontos feladatunk, az ifjúsági turizmus fogadására nem leszünk alkalmasak. Ezért tettem fel a kérdést Sopron vezetőinek, szükség van-e erre a táborra, mondják meg, mert ha igen, több támogatást szeretnénk az eddiginél. Kalmár István alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, már foglalkoztak a kérdéssel.

„ Az ingatlan jövőjéről még nem alakítottunk ki közös álláspontot, de a napközis üdültetés gondjait orvosoljuk. Ha az iskolák igénylik azt, és szükségük van a gyerekek nyári táboroztatására, akkor találunk pénzt a támogatásukra."

– A szennyvízcsatornára való rácsatlakoztatás égető feladat, mert az unióban nem működhet enélkül egyetlen közintézmény sem. Ennek költségei úgy teremthetők elő, ha a kuratórium értékesíti az ingatlan területén fekvő vadászházat. Ennek eladása évek óta húzódik, azért, mert az épület két közigazgatási területen, Sopronén és Ágfalváén fekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt-felmérés a soproniak körében

A Volt Fesztivál szervezői a héten kérdőívet juttatnak el valamennyi soproni és környékbeli lakóhoz.… Tovább olvasom