Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Betévednek az őzek Sopronba

A városba betévedt vadat általában az erődgazdaság az egyetemmel közösen altató lövedékkel kábítja el, majd viszik vissza a természetes élethelyére.
Bár, az idei télen meglehetősen kevés hó esett, a vadászok rendszeresen etetik a vadat, mégis betévednek Sopronba, a lakott területekre. „Kedvenc" helyük a botanikuskert, Ojtozi út, Sörházdombi út, Erzsébet kert. A vaddisznó pedig Brennbergbánya, Görbehalom házai közé merészkedik be.
Három őz is békésen legelészett az Erzsébet-kertben.
Három őz is békésen legelészett az Erzsébet-kertben.A napokban például három őz legelészett az Erzsébet kertben. Úgy tudjuk, négyen voltak, ám egyikőjüket egy kutya támadta meg, így az állat elpusztult.

Fotó: Tudósító.
Fotó: Tudósító.
Az eset kapcsán megkérdeztük Csapó Józsefet, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Soproni Erdészetének vezetőjét, hogy mi ilyenkor a teendő. Az erdészetvezető elmondta, hogy a belterület nem része az erdőgazdaság által kezelt vadászterületnek, ezért saját hatáskörben nem tudnak intézkedni. Gyakorlatilag két megoldás lehetséges. Az egyik – erre csak végszükség esetén kerülhet sor – az állat, vagy állatok kilövése. Ez a körülményekre való tekintettel rendkívül veszélyes és hatósági engedélyekhez kötött. A másik, amit ilyenkor alkalmazni lehet ,az altatólövedék, amihez az egyetem segítségét szokták igénybe venni. Ebben az esetben az állat gond nélkül visszaszállítható természetes élőhelyére az erdőbe.

Tény, hogy a róka, az őz, a vaddisznó mind jobban megszokja az ember közelségét, az ember lakta területeket, s egyre bátrabb lesz. Mint a fenti példa is mutatja ezt a soproniak gyakran tapasztalhatják, mivel a várost szinte körbeveszi az erdő. A szakember azt tanácsolja, hogy ilyen esetekbe ne próbáljuk a vadat megfogni, mert az akár betegséget terjeszthet, illetve egyéb szempontból is veszélyes lehet. Ezt bízzuk a szakemberekre.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. ramchris 2012. március 20. 08:36
  „Fakitermelés,kiabálás,láncfűrész,traktor,gépek...Na,az a hangzavar!!!
  Én nem török le egy csenevész fácskát sem a quadommal.1 helyen maximum 5mp-ig vagyok,csendes kipufogóval.
  Nem kopratok,nem hőzöngök,puha gumiim nem hagynak nyomot az avaron.Ha kirándulót-futót-bicajost látok lassítok,vagy inkább kikerülöm őket.Szeretem,élvezem a dombokat,a lejtőt,ahol technikával,lassan lehet motorozni.Nem hagyok szemetet,nem folyik olaj a quadból,mert szervizelve van.
  A fakitermelő gépek olyan csapákat hagynak sokszor,hogy a legnagyobb testű quadok is felülnek rajtuk.
  Irigyek,okosok,éljünk békében egymás mellett!”
 • 32. soproni 2012. március 12. 16:53
  „31.kishoris.Annyi a közük hozzá,hogy nem csak az éhes vadak jelenhetnek meg a városban,ha nem a megzavartak is,mert menekülnek.”
 • 31. kishoris 2012. március 12. 13:37
  „Áruljátok már el nekem, hogy a quadosoknak mi köze van ehhez a cikkhez? Jöttök itt azzal, hogy hangosak, büdösek, tönkreteszik az erdőt stb. Azzal érdekes módon senki nem foglalkozik, hogy amikor a TaEg Zrt. munkagépei túrják az utakat egy esős idő után, milyen kárt csinálnak? A nagy munkagépek egy-egy gázfröccsel 100x jobban szennyezik a levegőt mint ezek a motorok egy hosszú út alatt. Ha a gazdájuknak meg van egy kis esze akkor környezetkímélő olajat használ (természetesen csak 2T esetén), a 4T motorok meg alapból környezetbarátabbnak mondhatók. Nem a védelmükre akarok kelni, mert sajnos közöttük is vannak "állatok", de majd akkor hozzátok őket szóba amikor róluk cikkeznek. Bocs az OFF-ért, mert ez sem a cikkhez kapcsolódott, de kikívánkozott.”
 • 30. soproni 2012. március 12. 13:02
  „29.Nanu.Már mint a quadosokkal?Annyit tudok,hogy bejelentés alapján a rendőrök felmentek a helyszínre.Ha elcsípték őket(amit remélek),akkor valószínű többet nem büdösítik az erdőt és zavarják meg a kirándulókat és a vadakat.”
 • 29. Nanu 2012. március 12. 08:55
  „És mi lett velük? Azt már nehéz volt leírni vagy halvány f...ok sincs ? :)))”
 • 28. soproni 2012. március 11. 15:35
  „vagy is bántalmaznák őket (helyesen a befejezés)”
 • 27. soproni 2012. március 11. 14:42
  „22.Szilaj! Azt kérdezted,hogy mit keresnek az Erzsébet kertben kutyák?Azon nem lepődtem volna meg,ha azt kérdezed,hogy mit keresnek ott őzek,hisz az sokkal meglepőbb és ritkább látvány,mivel erdei vadak. Láttál Te kitéve olyan táblát ami tiltaná a kutyák ott tartózkodását? Miért baj az,hogy egy kisgyerek kutyák közelében lehet? Hidd el,hogy csak azok a gyerekek félnek a kutyáktól,akiket erre (rosszul)nevelnek a felnőttek és szinte úgy rángatják el szegény gyerekeket a közelükből,mint,ha az egy vadállat lenne.Egyszer ülj le egy padra és figyeld a gyerekek reakcióját,ha kutyát látnak.Olyan nincs köztük,aki ne futna hozzájuk nagy örömmel azért,hogy megsimogathassa.Az,hogy Te utálod a kutyákat,az a Te dolgod,de remélem soha nem leszel gazdája egynek sem,mert biztos vagyok abban,hogy ilyen mentalitással jót nem tudnál tanítani neki.Esetleg megmondanád,hogy a kutyások hova vigyék kedvenceiket?Bár kétlem,hogy van olyan hely,ahol téged nem zavarnának!Az,hogy egy kutya agresszív,az nem fajta függő, inkább tudható annak,hogy nem megfelelő körülmények közt tartja ,esetleg éhezteti,bántalmazza a gazdája.Értelmes hozzászólást olvashatsz "moose" írásaiban,akinek tökéletesen igaza van.Talán azért,mert ő is ,mint ahogy rajtad kívül még nagyon sokan tudják,hogy a vadász ösztön ott lapul mindegyikben,de ez nem akadálya annak,hogy megfelelő neveléssel szeretetre méltó,okos,hűséges és megbízható társai legyenek az embereknek anélkül,hogy bántalmaznák azt..”
 • 26. moose 2012. március 11. 13:27
  „A rottweilerrel és hasonló kutyákkal pedig az a probléma ,hogy álltalában olyan emberek kezébe kerül akik visszaélnek az erejükkel. Nagymenő, agresszív, feszült emberek akik biztonságba érzik magukat ha egy ilyen tetkintélyt parancsoló eb van a hatalmukban. Ez így ilyen formában veszélyes.Viszont én találkoztam nem egy olyan rotival ami annyira szelíd ,mint egy kis kezesbárány. És hogy miért, hát ez bizony a nevelés ,szocializálás. Mert nincsen rossz kutya. Rossuzl nevel az annál inkább.Hiába van a póráz is törvényben. Értelmetlennek tartom. Korlátozva egy kutya sokkal agresszívabb mert nem tudja megtapasztalni a környezeté. Nincs alkalma megtanulni, természetesen viselkedni mert a primitív gazdi elrágatja őt azoktól az ingerektől amiben ő a természees környezetében benne lenne.Ezért hát :SZABADSÁG, TISZTELET, HARMÓNIA. Én ennek a híve vagyok. Teljes mértékben. Fel is megyek az erdőbe megnézni a vadakat. Talán nem lesznek kw(qu)adosok.”
 • 25. moose 2012. március 11. 10:27
  „Hány ember kaszabolta szét baltával a családját? Hány apa veri nap mint nap agyon a gyermekeit,És Hány anya ölte meg a saját újszülöttjét? Na állat ilyeneket nem tesz. Mert ösztönből védelmezi a családját. Az ember pedig eszetlenül bármire képes. Ha bekapcsolod a híradót csak azt halod emberek milyen mocskos dolgokra képesek. Évente talán 3 szor van kutyatámadásról hír. Amiről színtén az ember tehet . Nem létezik, hogy egészséges, harmónikus kutya, emberre támadna. Nincsen ilyen feljegyzés. Evvel ellentétben az ember pusztítja a bolygót amióta csak létezik.”
 • 24. SZILAJ 2012. március 11. 08:10
  „Ahan 23.moose.... Hány rotweiler tépett már szét pici gyereket??? Ráadásul a saját gyereküket, nem idegent ! Ostoba meglátás??? Pontosan az "ÖSZTÖN" miatt. Láthatóan te a kutyatartókat képviseled a véleményeddel... Szerintem pedig a kutyáknak semmi keresnivalójuk az Erzsébet kertben.....”
 • 23. moose 2012. március 10. 22:44
  „A kutya a farkastól származik ezért mélyen még bennük van a vadász öszön. Természetes reakció hogy meghajtja és ha utól éri ,elkapja az őze.t Ahogyan a macskát is. D ez még nem jelenti azt ,hogy emberre is veszélyes. Ez ostoba meglátás. Az én kutyám is hajtott már meg vadat és az emberekkel szemben pedig behódol, senkire sem veszélyes. Nem lehet evvel mit csinálni, ezért hemperegnek még mindig a dögbe meg hasonló szagokba. Mert még mindig készülnek a vadászatra hiába vannak már többszáz éve háziasítva . ÖSZTÖN.”
 • 22. SZILAJ 2012. március 10. 20:57
  „"Úgy tudjuk, négyen voltak, ám egyikőjüket egy kutya támadta meg, így az állat elpusztult." Milyen kutya téphet szét az Erzsébet kertben egy őzet ??? Egyáltalán mit keresnek ott kutyák ?? (sz@rnak?) Oda kisgyerekekkel szoktak járni , ott a játszótér nekik, mi lesz ha legközelebb egy pici gyereket tép szét ott egy kutya ???
  Ezen elgondolkozhatnának az illetékesek !!!”
 • 21. laszlofustos 2012. március 10. 20:05
  „csak halkan jegyezném meg drága honfitársaim,hogy még egyetlen olyan hirrel sem találkoztam soha a büdös életben hogy egy quados bármilyen állatot lemészárolt volna bármely erdőben!!!!!ellentétben gyilkosszakkörben koncentrálódó önmagukat vadásznak nevező tömeggyilkosokkal!!!!! GRATULÁLOK!!!! a mübalhé amit csináltok már évek óta az állatok védelmében , egyszerüen szánalmos ostoba és tipikusan magyar! majd ha olvastátok a gyilkos sajtó pl nimród magazint ahol gyilkosék fotókkal illusztrálják a gyilkosságaikat és azok ellen keltek majd ki magatokból akik valóban a természet ellenségei na majd azután vegyétek elő ujra a quadosokat.”
 • 20. soproni 2012. március 10. 19:26
  „Sikerült beszélnem egy illetékessel .Ők azért is aggódnak,mert a vadak átmenekülnek Ausztriába a Qadosok elől.

  17.benfektes.?????????”
 • 19. Csetneky 2012. március 10. 18:16
  „Sopronba beszökött az őz. Ady után szabadon. :)”
 • 18. Mankapunka 2012. március 10. 15:00
  „csalódott

  Tőlem aztán,ha ő megtanít 1-2 dologra. Egyet tudok,Dr. Schmitt Pál urat ne kérd fel,mert neki eléggé égető alapvető helyesírási hibái vannak.

  Gondolkodom rajta viszont,hogy ezzel a Dr. SP-vel kellene az új MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI könyvet kiadni,és akkor kevesebb lenne a helytelenül író ember. :))”
 • 17. benfektes 2012. március 10. 14:39
  „A mostani gyepmester nem áll a helyzet magaslatán, N cenkröl nem jön be.A gyepmesteri telepen igaz nincs kutya de nem az a jó sintér ahol a telep üres a város meg tele van kóbor kutyával. Ha nem megy ki kóbor meg elhullott állatért nem kell gyepmester. Felesleges a város és a Holding pénzét pazarolni.”
 • 16. soproni 2012. március 09. 19:30
  „csalódott1! Még szerencse,hogy mindkettőnk hozzászólásában ott a mosoly jel.A rossz hírek olvasása közben jól jön egy kis vidámság ,főleg,ha olyan hangnemben íródott,mint a Te hozzászólásod .”
 • 15. józanparaszt 2012. március 09. 19:05
  „a Quad-osok nem teszik tönkre az értékeket, az erdei kvadosok IGEN! remélem elkapják öket és minimum elkobozzák a játékszereiket+ ki kell fizetniük az összes, általuk okozott kárt”
 • 14. Tonxy 2012. március 09. 18:23
  „10: Brennbergen is össze vissza rodeóznak az erdőben majd rendszám nélkül végig az úton a kocsmáig ott gondolom isznak valamit és mennek tovább. Persze gyerekkel nem lehet sétálni az úton az erdőben mert már arra is figyelni kell hogy ha jönnek hova ugorjak a gyerekkel.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni rendkívüli közgyűlés: új szerződés a régi bankkal

Korábbi számlavezető bankjával, de kisebb összegre kötött folyószámlahitelt-szerződést a soproni… Tovább olvasom