Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Beszédes Széchenyi-ereklyék

A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban a kiállítótermeken kívül más helyiségekben is őriznek a család tagjainak emlékét idéző tárgyakat, melyek mindegyikéhez köthető egy történet, egy élet.
Széchenyi István
Tábori oltár, kisködmön, régi könyvek, térképek: beszédes tárgyak, melyek a látogatónak nemcsak a tekintetét, de a figyelmét is rabul ejtik és felébresztik érdeklődését a múlt iránt. A múzeumi kiállítás 1991-ben történt felújítása után kerültek ide ezek a darabok.
Az egyik érdekesség Széchenyi István testvérének, Pálnak unokájához tartozó tábori oltár. Széchenyi Miklós tábori püspökként szolgált az első világháborúban, kinevezését 1902-ben kapta meg. A múzeum a látogatók elől elzárt helyiségében, fadobozban sorakoznak szép rendben a miseruhák, az ezüst kelyhek és a terítők.
Az egyik magas polc tetején egy bábun szép, kék fonallal hímzett ködmön, ezüstből készült gombbal. Viselője egykoron itt, ezen falak között élt, később Törökországba is eljutott, ahol pasának nevezték ki. P volt Széchenyi Ödön, akinek sírja Konstantinápolyban található. A múzeum gyűjteménykezelőjétől, Huiber Edittől megtudjuk, hogy eredetileg az istálló oszlopait fém lófejek díszítették, ezek közül egy került elő egy nagycenki család jóvoltából.

– A második világháborúban bombatalálat érte a kastélyt, sok mindent elhordtak az emberek. Kerültek már elő eredeti tárgyak, vannak családok, akik megőrizték az egyes darabokat. Bízunk benne, hogy még több is visszajut egykori helyére – mondja Huiber Edit, aki egy huszadik század elejéről származó térképet terít ki. – Ezen a nagy területen – mutatja – zöldségeskert volt, még eladásra is termeltek. Széchenyi István haláláig egészen biztosan, de még később is birtokközpontnak számított Nagycenk.

Kérdésünkre, hogy mikor láthatják az idelátogató turisták az érdeklődésre méltán számot tartó tárgyakat, Huiber Edit azt felelte, hogy bár vannak terveik a tárlat bővítésével kapcsolatban, valószínű, hogy az itt is említett kuriózumokat legközelebb a májusi múzeumi világnap alkalmával tekintheti meg a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőjelek a GySEV jövője körül

A GySEV Rt. felülvizsgálja a szervezet felépítését az irányítástól a létszámon át a… Tovább olvasom