Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Az első lépés volt Európa felé

A Páneurópai Piknik helyszínén, Sopronpusztán emlékeztek meg az '89-es határáttörésről.
A 16 évvel ezelőtti eseményeket az egységes Európa felé tett első lépésként értékelték a szónokok. A kopjafa megkoszorúzása után több százan indultak el az ausztriai Szentmargitbányára, ahol a templomban Sebestyén Márta adott koncertet.

– Sopronban világtörténelmet fordító események zajlottak 1989. augusztus 19-én – hangzott el pénteken Sopronpusztánál a Páneurópai Piknik 16. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A tizenhat évvel ezelőtti nyáron itt várakozó NDK-állampolgárok áttörték a határt, és ezzel visszafordíthatatlan folyamatok indultak meg Európában. – ’89-ben a soproni ellenzéki csoportoknak több sikeres közös megmozdulás után a határáttörés egy örök barátság kezdetét jelentette – fogalmazott Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi vezetője. – Az MDF akkor felkereste a politikai pártokat, hogy közös erővel lépjenek fel, pedig saját maguk is learathatták volna a Páneurópai Piknik sikereit.

– Sopron neve a Páneurópai Pikniknek köszönhetően bejárta Európát és a világot. Egy olyan várost jelent, amely történelmi tettet hajtott végre azért, hogy a kelet-európai változások megtörténhessenek – emelte ki beszédében Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője.

– Ugyan időben nagyon közelinek számít az 1989-es áttörés eseménye, de az azóta eltelt 16 év bebizonyította: történelmet írtak itt a vasfüggöny tövében akkor. A Páneurópai Piknik azt adta a világ tudtára, hogy a jaltai világ rendjét csak az erőszak drótozta össze, az az erőszak, amelynek egyszer mindenképp véget kellett érnie.

Ilyennek álmodták

A németek több mint másfél évtized távlatából is hálás szívvel gondolnak a rendezvényre. Peter Spary, a Német–magyar Baráti Társaság elnöke elmondta, csodálatos érzés számára, Európa szebb és nagyobb lett, olyan lett Európa, mint amiről álmodtak, nagy és egységes.
– Sopronban vették ki az első téglát a berlini falból – idézte Helmut Kohl kancellárt.

Burgenlandban folytatták

A közös koszorúzást követően az ideiglenesen megnyitott határon több száz magyar indult el autóval, busszal és gyalog Ausztria felé. A piknik helyszínéről Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) település templomába várták az érdeklődőket, ahol Sebestyén Márta adott koncertet. – Kétbusznyi ember várakozott este hat órakor a Petőfi téren az ingyenes járatra, innen körülbelül negyvenen indultak el Ausztriába – mondta el Nagy László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány kuratóriumi titkára.

– Azonban a busz hazafelé elakadt, a rengeteg kifelé tartó autó miatt nem érkezett időben vissza. Így sajnos legalább negyven ember lemaradt a koncertről. A templom 660 ülő- és összes állóhelye azonban így is teljesen megtelt, a helyi lakosok kiszorultak a templom előtti padokra, innen hallgatták Sebestyén Márta csodálatos dalait. A csíkdelnei templom megmentésére létrehozott számlaszámon eddig 630 ezer forintnyi felajánlás érkezett, ezt Walter Dezső polgármester a város nevében további egymillió forinttal toldotta meg. T. Szecsete László csíkdelnei plébános erre annyit mondott: örül a pénznek, és most először érzi azt, hogy nincsenek egyedül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni sörnapok

Tovább olvasom