Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Ausztriába járnak strandolni

A soproni strandok színvonala elmarad a szomszédos ausztriai, de a környékbeli fürdőkétől is. Adottságaik a jelenleginél sokkal több lehetőséget rejtenek magukban, fejlesztésük mégsem valósult meg.
Cinfalva: A Sopronhoz közeli burgenlandi strandfürdők árai elérhetőek, és arányban állnak a szolgáltatásokkal.
Nem véletlen, hogy a soproniak nagy része nem helyben, hanem a szomszédos burgenlandi – Cinfalva (Siegendorf), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Fertőmeggyes (Mörbisch) vagy Récény (Ritzing) – fürdőkben keres felüdülést. Áraik elérhetőek és arányban állnak a szolgáltatásokkal.
A határtól néhány kilométerre lévő cinfalvai strand parkolója dugig autóval, minden második magyar rendszámú. (A parkolás ingyenes.)
– Vendégeinknek több mint ötven százaléka Sopronból és környékéről érkezik – válaszolja érdeklődésemre Franz Springsich, a strand fürdőmestere.

– Gyakran kérdezgetem tőlük, hogy maradt-e otthon valaki. Nagyon sokan családostul jönnek, egészen pici gyerekekkel is.

– Össze sem lehet hasonlítani a soproni uszodával a cinfalvait – mondja Grosek Brigitta. – A medenceegyüttes biztonságos, krómacélból készült és számos lehetőséget kínál, a gyermekcsúszdától az óriáson át a trambulinig. A környezet is gondozott, tiszta, számos sport- és játszólehetőséggel. Közel van Sopronhoz és a belépőjegy sem drága. A hat éven aluli gyerekeknek ingyenes. Gyakran járunk ide.

A szép környezet már kevés

Szabó Jenő barátaival együtt élvezte a fürdő szolgáltatásait.
– Ehhez hasonló színvonalú strand csak Sárváron vagy Bükön van, de ezek messze esnek Soprontól. A felnőtt belépőjegy három euró, valamivel több, mint Sopronban, de sokkal több lehetőséget kínálnak. Ezért van itt ennyi magyar. Talán a büfé árai magasabbak, mint otthon nálunk, de nem elviselhetetlenek.

A soproni strandok mindegyike különlegesen szép természeti környezetben fekszik, de ez ma már kevés ahhoz, hogy igazán vendégcsalogatók legyenek, különösen akkor, ha néhány kilométeres körzetben igazi látványfürdők vannak, széles körű szolgáltatásokkal és elérhető áron.

Csak szinten tartás, kisebb beruházások

– Tény, az elmúlt években, évtizedben egyetlen strandon sem volt jelentős fejlesztés – mondja Gyarmati László, a fürdőket három éve ismét üzemeltető Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. gazdasági igazgatója. – Az átvételt követően elsősorban állagmegóvó beruházásokat kellett megvalósítani, és csak az idei évtől gondolkodhattunk kisebb fejlesztésekben, és dolgoztattuk ki a fürdő középtávú fejlesztési koncepcióját. Az általunk üzemeltetett strandoknál más és más a probléma.

A Csik Ferenc Uszodához gyakorlatilag nem nyúltak hozzá átadása, 1977 óta, éppúgy, mint a nyitott strandhoz. Most érkeztünk el oda, hogy utolértük önmagunkat és nagyobb léptékben gondolkodhatunk (gyermekjátszótér, gyermekmedence, csúszda). A fürdőegyüttes jövőjéről számos elképzelés látott napvilágot, de alapkérdés, hogy sikerül-e termálvízzel üzemeltetni. Nagycenk határában egy termálvízkút fúrásához a vízjogi engedély rendelkezésünkre áll, de a kút létesítése 100 millió forintba kerülne. A vízműnek, illetve a tulajdonos önkormányzatnak erre jelenleg nincs pénze.

Ráfizetésesek a strandok

A vízmű harmadik éve üzemelteti a strandokat. Jövedelmezőségük növelése érdeke a cégnek. A Tómalom bővítésére is van konkrét tervük, az ottani vízmű megszűnését követően kempinget létesítenének, hiszen a tó a kerékpárút mellett fekszik és a jelenlegi strandterületet is bővíteni szeretnék. Ehhez már megkezdték a partrendezést.

– Teljesen más problémákkal küzdünk a Fertőn – folytatta Gyarmati László. – A terület az államé, mi csak éves szerződés alapján üzemeltetjük a strandot. A bővítés, fejlesztés alapvető feltétele egy rendezési terv lenne. Mindezek ellenére fontolgatjuk egy medence létesítését, amelynek költsége százmillió forint.

Nincs rendezési terv

A rendezési terv elkészítése a soproni önkormányzat feladata, de évek óta nincs előrelépés.
– Nem véletlenül – állítja Hruby József alpolgármester. – Addig, amíg nem sikerül az állammal megegyezésre jutni, kevés esélyt látok a rendezési terv elfogadására. Megegyezés hiányában pedig bármikor kizárhatnak bennünket a fejlesztésekből. Mi pedig nem engedhetjük meg, hogy a város elveszítse befolyását a Fertő tavi strandterületen. A megállapodást az is nehezíti, hogy a strand területe jogilag vízfelület, vízre pedig semmit sem lehet építeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagycenk egyedül az uniós szervezetben

Magyarországról Nagycenket választották az EU vidéki települések önkormányzati chartájának tagjává a… Tovább olvasom