Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Aggasztóan csökken a Fertő szintje

Húsz centiméterrel alacsonyabb a Fertő tó vízállása a sokévi átlagnál. A tavaszi aszály miatt károsodtak az őszi vetések.
Az aszály miatt alaposan csökkent a Fertő tó vízszintje is. Az évek óta megszokottnál húsz centiméterrel alacsonyabb a vízállás. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója nem tartja valószínűnek, hogy a tó hosszú távon egy olyan időszakhoz közelítene, amely periodikusan ismétlődik évszázadok óta, és végül a teljes kiszáradáshoz vezet. Bár kétségtelen, a harmadik éve tartó csapadékhiány miatt nem tudják üzemszerűen biztosítani a tó vízutánpótlását. Augusztus végére pedig az is előfordulhat, hogy a vitorlások alja megreked, vagy a motorcsónakok hajócsavarja elakad az iszapban. Az alacsony vízállás azonban – bár sokaknak ez is nagyon kellemetlen – egyelőre csak az üdülőknek és a vízi sportokat kedvelőknek okozhat gondokat. Ökológiai problémákat a természetvédők nem jeleztek.

A tó élővilága nagyobb krízist is átvészelt már

A zoológusok és a botanikusok sem örülnek az alacsony vízállásnak, megnövekszik a szárazságot kedvelő fajok száma. Takács Gábor, a Fertő – Hanság Nemzeti Park botanikusa szerint jobban szaporodnak a különféle csenkeszfajok, valamint a fehértippan, a csomósebír. Nagy számban láthatók a fürge gyíkok és zöld gyíkok is, de a békák száma alaposan megcsappant a tavaszi aszály miatt. A tó élővilága ennél hosszabb ideig tartó és gyakorta teljes mértékű kiszáradásokat is átvészelt már.
Harmadik éve súlyos károkat okoz térségünk mezőgazdaságának is az aszályos időjárás. A most mögöttünk hagyott május egyenesen katasztrofálisnak mondható Szathmári István, a Hegykői Mezőgazdasági Rt. növényvédelmi üzemmérnöke szerint. Márciusban 29 milliméter, áprilisban 27 milliméter, májusban pedig összesen 24 milliméter eső esett. – Egy-egy tavaszi hónapban átlagosan 60 – 70 milliméter csapadékhoz szoktunk hozzá a korábbi években – mondja az üzemmérnök.

Veszélyben a termés

– Különösen az őszi vetésű haszonnövényeket viseli meg a szárazság. A repce és a búza terméskötődése eleve gyenge volt, amire újabb bajként jött, hogy a búzakalászokban a szemek nem telnek ki. Aki a határban sétál, meg sem tudja számolni a felkopaszodás miatti sárga foltokat. A hét közepétől ígért nagyobb esőzés még okozhat némi minőségi és mennyiségi javulást is, de nem számítunk jobb terméseredményre, mint tavaly. Némi reményt jelent, hogy a tavaszi vetésű napraforgó és kukorica még kaphat elegendő csapadékot – összegzi a cseppet sem biztató helyzetet Szathmári István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vármegye-sziklák

A gyászos trianoni évforduló alkalmából tegnap a soproni Bécsidombon felszentelték a készülő… Tovább olvasom