Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ágfalva: lekerült napirendről az útdíj

Nincs meg az Ágfalva–Somfalva (Schattendorf) közötti út összesített elszámolása, így az ágfalvi faluvezetés pályázni sem tud az úthibák megszüntetésére. Az úthasználati díj bevezetésének kérdése egyelőre lekerült a napirendről.

– Hiába épült meg az 1,8 kilométeres út Somfalváig, amit két éve adtunk át a forgalomnak, hivatalosan még sincs, mivel a somfalvi önkormányzat részéről még mindig nem történt meg az elszámolás. Az osztrák oldal elszámolásának késése miatt nem pályázhatunk felújításra sem. Pedig siker esetén nem kellene gondolnunk az úthasználati díj bevezetésére, amit most eleve ki sem vethetünk egy papíron nem létező útra.

Az ágfalviak az osztrák oldal elszámolásának késése miatt nem pályázhatnak felújításra.
Az ágfalviak az osztrák oldal elszámolásának késése miatt nem pályázhatnak felújításra.


Másrészt az elnevezésen is gondolkodnunk kell, hiszen az úthasználati díjat a hazai és az uniós jogszabályok tiltják. Ezt a kérdést azonban megoldhatónak látjuk – fogalmazott Gaál István ágfalvi polgármester. – A két év alatt tönkrement az út padkája: az építményt személyautókra tervezték, nem pedig kamionokra és buszokra, amelyek a tiltás ellenére rendre részt vettek a forgalomban. A falunak pedig nincs hárommillió forintja a padkák rendbetételére.

 170 milliós beruházás volt. Az Ágfalvát Somfalvával összekötő út – továbbá a pihenőpark, a tereprendezés és a határőrizeti állandó kiállítás – mintegy 170 millió forintból valósult meg, 85 százalékos uniós támogatással. 120 millió forintnyi összeg volt Ágfalváé, 50 millió az osztrák oldalé.


– Az útdíj kérdése most tehát szükségszerűen lekerült az ágfalvi képviselő-testület napirendjéről. Az osztrákok sürgetésünkre – legutóbb augusztus 21-én írtam nekik e-mailt – mindig megnyugtató választ adnak, hogy készül az elszámolás, de aztán nem történik semmi. Mivel a projekt nincs befejezve, addig nem tudunk továbblépni. Ugyanakkor vállalás kötelez bennünket arra, hogy öt éven át az eredeti minőségben üzemeltetjük az önkormányzat tulajdonában lévő utat. Reméljük, az osztrákok mielőbb feloldják ezt a patthelyzetet az elszámolás elkészítésével.

Olvasóink írták

 • 20. eperke52 2012. augusztus 27. 05:38
  „19-es
  Kérje vissza, ha adott valamit önkéntesen. Gondolom, ha volt is támogatás, azt az útfelújításra fordítják majd.
  Ellenőrizheti!”
 • 19. Tonxy 2012. augusztus 26. 20:01
  „Aki fizetett pénzt az most visszakapja? Vagy az köszönjük szépen?”
 • 18. Virágeső 2012. augusztus 26. 18:18
  „Caszablanka jeligére!
  Teljesen a szívemből szólt, egyetértek teljesen a véleményével és több ágfalvi, normális gondolkodású ember személyében is köszönöm a hozzászólását. Én is ágfalvi vagyok és örülök az útnak és igyekszem a magam lehetőségein belül keresni a megoldást és teljesen el vagyok képedve több hozzászólástól, ami az én mércém szerint már nagyon nagy primitívségről és tájékozatlanságról szól.
  Eperke jeligére. Szintén öröm, hogy Ő is hasonlóan gondolkodik és keresi a megoldást. Benne is van segítőkészség és okos előrelátás.
  Nattomi jeligére! Tudomásom szerint nagyon sokszor találkoznak személyesen is a polgármesterek, nem csak emailben.
  Zhall.jeligére. Az ágfalvi faluvezetésnek tán csak nem az a hibája, hogy utat akart építeni a két falu között? Gondolkodjon el, mielőtt támadólag veti fel a felelősséget. Az út több ember érdeke volt, hogy kiépüljön, és nem felelőtlen döntés.”
 • 17. caszablanka 2012. augusztus 25. 22:01
  „Én egyszerüen nem értek sok hozzászólót. Én is használom sokszor az utat - ágfalvi kötődésem miatt is - és nagyon örülök neki, mert időben, csodálatos környezetben is nagyon sokat jelent. Nem az lenne a legjobb, ha minden megoldódna, nem arra kellene figyelni, hogy mindenki vigyázzon az útra és úgy használja , ahogy kellene. Ehelyett sokan csak kekeckedni tudnak. Az igy neten nagyon egyszerü és jópofa dolog.Biztos sokan láttak vagy tudnak olyanról, aki nem rendeltetésszerüen használta az utat. Nosza, nagyszájúak, akkor felirni a rendszámot és lehet segiteni abban , hogy az útat ne rongálhassák továbbra is. Közös lónak túrós a háta, de lehet vigyázni közös dolgainkra is. Nem folyton birálni kell azt aki segiteni akar , hanem aki a közös tulajdont rongálja azt kötelezni arra, hogy az okozott kárt téritse meg, illetve probálja azt úgy használni, ahogy kell. Tudom ez sok embernek nehezére esik. Régóta vártunk egy ilyen útra, most meg sokan ugy gondolják ,hogy mindent szabad.
  Akik Ausztriába járnak dolgozni, azok mit látnak ott ? Bárki bármit megtehet ? Vagy ott nincsenek szabályok amiket mindenkinek be kell tartania . És csodák csodája betartják és elfogadják.”
 • 16. Nanu 2012. augusztus 25. 11:08
  „Hogy minek örülök ? :)) vicces volt az egész kezdeményezés, és lám lám besült :)) 170 milla ? :)) na ne :) 85 % os eu támogatás ? :) akkor csak 15 % ban van közötök az úthoz kedves ágfalviak :)”
 • 15. eperke52 2012. augusztus 25. 05:48
  „Kár, hogy a hozzászólók közül legtöbben nem ismerik a részleteket és így nem tudhatják, hogy elsősorban a két település (Ágfalva és Schattendorf) polgármestere az elmúlt időszakban (a projekt előkészítése, végrehajtása, elszámolása során) személyesen hányszor találkozott , én tudom, sokszor.
  Az egész projekt nem jött volna létre az osztrák fél nélkül, jobb ha ezt tőlem tudják, sokan nem tudják, azt sem, hogy nemcak az útépítésről szól, hanem egyéb másról is (saját megjegyzésem: amivel a média, az újságírók vajmi kevesett foglalkoznak), de ez már a hozzászólókat nem érdekli, csak az osztrák munka, meg, hogy hajthassanak az úton. Ezt meg is értem, hiszen a legtöbben megélhetésüket így tudják biztosítani. (Megjegyzem ők a szerencsésebbek közé tartoznak.) Kívánom, hogy minél többen találják meg így boldogulásokat, mert itthon ez egyre nehezebb.
  Az autósok nagy többsége betartja a szabályokat, nem rongálja szándékosan az utat, nem rongálja és nem dönti ki a táblákat. Ezek visszaszerelése gondolom sok pénzébe kerül ismét az önkormányzatnak.
  Javasolom a cikk olvasóinak, az út használóinak, figyeljék továbbra is az eseményeket, szóljon belőlük a jó indulat és a segíteni akarás.”
 • 14. olvasó68 2012. augusztus 24. 13:12
  „Érdekes, hogy már hetek óta nincs kint a tábla, hogy Úniós támogatással készült az út:-) Gondolom nem segítette az ágfalvi kampányt.”
 • 13. nattomi 2012. augusztus 24. 09:26
  „8. caszablanka 2012.08.23. 21:22 - arra nem gondolsz, hogy az osztrákok szándékosan szabotálják el az elszámolást, mert ők sem akarnak útdíjat fizetni? Az meg elég furcsa dolog, hogy két szomszédos falu polgármestere e-mailben kommunikál egymással... A személyes vagy telefonos megkeresés hatékonyabb lenne, mert akkor nem kell napokat várni a válaszra.”
 • 12. Tonxy 2012. augusztus 24. 07:53
  „11: ők nem felelősek, mint ahogy az sem aki 400 autóval számolt és úgy tervezte meg az út minőségét”
 • 11. zhall 2012. augusztus 24. 02:58
  „persze mert mindig más a hibás...Most az osztrákok.Azelőtt az autós,majd a törvényeink,kicsit a kivitelező,az ellendrukkerek...Tisztelt ágfalvi vezetés!Ebben Önöknek nincs felelőssége?”
 • 10. Karcsika 2012. augusztus 23. 22:16
  „A falu tartson egy rendőrt.
  Aki nem tartja be a 3,5 tonnás korlátozást, annak 50 000 Ft.
  5000 Ft a rendőré.
  Még fizetést sem kell adni neki.
  Egy hónap alatt nem menne arra egy teherautó sem.
  Aztán már csak szúrópróba szerűen kéne ellenőrizni.

  Egyszer próbálnák ki! Csak azok a hülye törvények.”
 • 9. zeta62 2012. augusztus 23. 21:30
  „A magasság korlát olcsó, és jó megoldás. De akkor nem lehet mire fogni a romlást...”
 • 8. caszablanka 2012. augusztus 23. 21:22
  „Ellendrukkerek most örüljetek ! Pár emberen nagyon látszik, hogy nem a megoldás érdekli, csak az, hogy bármibe beleköthessenek. Én javasolnám, egy olyan magassági korlát beépitését, mint a sopronpusztai átkelőnél. Akkor busz és tgk. biztos nem menne át. Egyébként nagyon érdekes, hogy ilyen preciz a sokat dicsért osztrák fél. Na akkor most lehet dicshimnuszokat zengeni nyugatimádók.”
 • 7. mediator 2012. augusztus 23. 14:53
  „Vicces kis elképzelés volt, és röhej, ha bevezették volna...”
 • 6. Nagyonnagymedve 2012. augusztus 23. 13:14
  „Nanu!
  Most mi a f...nak őrülsz?”
 • 5. 1soproni 2012. augusztus 23. 10:30
  „karakter: A járművek össztömegét, tengelyterhelését és méretét a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott ellenőrző hatóság az általa bevont közútkezelő vagy más szervezet segítségével helyszíni mérés, hitelesített mérőberendezéssel végzett mérésről kiállított okmány vagy menetokmányok alapján ellenőrizheti.”
 • 4. fulopke 2012. augusztus 23. 10:25
  „Rendőrt az útra és nincs gond, szigorúan büntetni.”
 • 3. karakter 2012. augusztus 23. 10:19
  „Ki felelős azért, mert a 3,5 tonnás korlátozást nem tartják be?”
 • 2. 1soproni 2012. augusztus 23. 09:51
  „Ki felelős azért, mert alul lett tervezve az út forgalma?”
 • 1. Nanu 2012. augusztus 23. 09:43
  „:))))))))))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában forgatott videoklipet a H2O Acoustic Rock Band

Nemrég készült el a soproni H2O Acoustic Rock Band két dalból álló videoklipje, amit Ausztriában… Tovább olvasom