Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A világ harmóniájáért futnak

Sopron - Hat földrész, száz ország, ötvenezer kilométer, egymillió résztvevő. Ez a Világharmónia Futás, aminek idén Sopron is állomása lesz. A nemzetközi váltóba bárki bekapcsolódhat.
Sopronon is átfutnak az idei Világharmónia Futás résztvevői, akik szeptember 17-én lépik át a Bécsi úton az országhatárt. A nemzetközi váltó európai szakasza Rómából indult még március 27-én és október 6-án ér célba Prágában. A 24 ezer kilométeres európai szakasz része a magyarországi 404 kilométer.

– A Világharmónia Futást 1987 óta rendezik meg a Magyar Köztársasági Érdemrenddel is kitüntetett Sri Chinmoy kezdeményezésére. A váltó a szeretet, a béke, az egység és az összefogás fontosságát hirdeti világszerte – mondta el a Kisalföldnek a futás soproni szakaszának szervezője, Hammel Terézia, aki három alkalommal már maga is részt vett a váltóban. 2005-ben például közel négy héten át szaladt a „harmónia fáklyájával".


– Idén mindegyik földrész részt vesz az akcióban, összesen mintegy egymillió ember csatlakozik a váltófutáshoz, amely az emberiség egyik legnagyobb civil kezdeményezése a békéért, s már 140 országba jutott el. A harmóniát jelképező fáklyát nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A településeken a helyiek is csatlakoznak, van, aki beáll a futók közé, mások csak buzdítani, egyetértésüket kifejezésre juttatni jönnek ki az utak mellé – meséli a szervező. – A futók a nagyobb településeken megállnak, hogy egy-egy beszélgetés, előadás vagy a barátkozás jegyében átadják a rendezvény üzenetét, az alapítótól származó jelmondatot: „A harmónia velem kezdődik". Iskolák, egyesületek csatlakoznak ilyenkor a futókhoz, a legtöbb helyen köszöntik őket a helyi prominensek is. Ilyenkor szeretne mindenki egy kicsit hozzátenni valamit a rendezvény sikeréhez – nemegyszer a polgármesterek is beállnak a futók közé –, hogy az ő településükről jó érzéssel és kellemes élményekkel induljanak tovább a fáklyavivők.

A szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekekhez eljusson a rendezvény üzenete, ezért mindenütt meghívják az iskolákat is. Sopronban is megkapták már az ismertetőket az igazgatók, rajtuk áll, eljut-e a lehetőség híre a diákjaikhoz is. Az önkormányzat is támogatja a soproni programokat, ami azért is fontos, mert a külföldi önkéntesek szállásáról, étkeztetéséről is gondoskodni kell.

 Tudnivalók a csatlakozásról

Szeptember 17-én délután két órakor érnek a futók a határátkelőhöz, ahonnan a Bécsi út–Lackner Kristóf utca–Ógabona tér–Színház utca útvonalon érnek majd a Fő térre. A városháza előtt a tervek szerint Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Abdai Géza alpolgármester és Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász is fogadja őket. A nemzetközi csapathoz bárhol, bárki és bármekkora távra csatlakozhat! Sopronból a Fertő felé, a kerékpárúton futnak tovább a fáklyavivők, akik a sopronkőhidai fegyintézetben is látogatást tesznek. Szeptember 18-án Fertőd és Fertőszentmiklós is vendégül látja a Világharmónia Futás résztvevőit. (Bővebb információ: www.worldharmonyrun.org/hungary)
A nemzetközi váltón önkéntesek viszik a harmónia fáklyáját. A soproni Hammel Terézia 2005 óta minden évben tagja volt a csapatnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hunyadiban senki sem bukott meg

Sopron - A napokban tartják Sopron iskoláiban a pótvizsgákat. Aki nem tudta teljesíteni a tanév… Tovább olvasom